Kuten tunnettua, talvinen yö on pitkä. Tammikuulla pimeys haukkaa leijonanosan vuorokaudesta, ja etenkin pilvisinä päivinä on kuin tarpoisi toivottomin askelin väsynyttä ruumistaan raahaten.

Mutta tämä yö. Meitä on neljä tässä autossa, ollaan palailemassa soittokeikalta. Illan aikana tien päälle on satanut kaksituumaisen kerroksen loskaista räntää, ja kuskina toimiva auton omistaja päättää ottaa sen huomioon. 

Hitaasti lipuu henkilöauto katettu peräkärry perässään läpi eteläpohjalaisten maisemien, viittäkymppiä taitaa kuski ajaa. Nukutuksikaan ei täällä takapenkillä saa, niinpä pieksämme suuta aikamme kuluksi. Ihmettelyt hiljaisesta vauhdistakin ovat loppuneet, kun Ruotsalainen murahti, että ei tässä kyydissä pakko ole olla. Jos arvelee kävellen nopeammin pääsevänsä, niin sen verran voidaan pysähtyä. Niinpä puheenaiheena on ollut kyseenalainen huumori, joka näissä hommissa on vertaansa vailla.

Hitaasti lipuu yö. Matkan varrella ei ole avointa yöhuoltamoakaan, ensimmäinen taitaa olla se, jonka pihassa oma autoni on, ja josta eilen seitsemäntoista maissa lähdin tähän kyytiin.  Kotimaakunnan puolelle päästään puoli viiden maissa, ja tiellä sattunut kolari hidastaa menoamme vartin verran. Hetken aikaa verkkokalvoilla viipyy siniset vilkut Ehkä Ruotsalainen on sittenkin oikeassa, vaikka pari kolme tuntia sitten taisin vähän vihata sitä, kun se ajaa niin hitaasti.

Puoli seitsemän aikaan aamulla pysähdymme huoltoasemalle, Ruotsalainen avaa peräkärryn kuomun, ja nostan omat nyssäkkäni pois kyydistä, nakkaan oman autoni tavaratilaan. Mietin, että tuntipalkka ei tainnut tällä kertaa olla kaksinen.

Tämä matka oli yksi suurimpia tekijöitä siihen, että lopetin nuo hommat. Ihmisethän tekevät paljonkin opintomatkoja, ja tuo oli yksi sellainen. Tuo keikkasoittajan Winterreise on kirkkaana mielessä vielä kaksikymmentäkuusi ja puoli vuotta myöhemmin, ja on helppoa olla kaipaamatta noita hommia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s