Muistan oikein hyvin, kun 1970- luvulla Jyväskylässä Saastamoinen Oy:n  Heps – tavaratalo lopetti, ja tilalle tuli Anttila.

Kyllä siellä tuli asioitua. Anttilalla oli semmoinen maine, että siellä on halpaa. Jyväskylän Anttilassa oli aina vuosituhannen vaihteeseen saakka monenlaista mukavaa. Sitten muutin Varsinais-Suomeen, ja Anttila jäi vähemmälle. Tässä vuonna 1624 perustetussa kaupungissa ei ole yhtään varsinaista tavarataloa, tuloni aikoihin oli oikein Euromarket, mutta se siitä hiipui, kun aika muuttui ja nettikaupat tulivat.

Anttilan perusti Kalle Anttila jo 1950- luvulla. 1970- luvun alussa tämä Sears & Roebuck- tavaratalo- ja postimyyntifirmasta ideansa ammentanut yritys lähetti joillekin paikkakunnallamme paksuja postimyyntiluetteloita. Muistan niitä varhaisteininä  selanneenikin.

Mutta kälyisellä 1970- luvulla Kalle Anttila joutui myymään firmansa Tukolle, ja sitten se päätyi Keskon alle.

Ja tänään sitten meidät tavoitti uutinen, että tämä Anttila on mennyt konkurssiin. Jotenkin tulin surulliseksi.

Aika menee sellaista votakkaa eteenpäin. Kyllä on pakko sanoa, että huomattavan usein on itsekin tullut verkkokaupoista asioita tilattua, sen sijaan että olisi lähtenyt 90 km päähän Turkuun tavarataloon. Ja sekin on pakko myöntää, että usein ostopaikka on ollut ihan eri puolella maailmaa.

Että olen kiistatta yksi niistä syyllisistä, joiden ostoskäyttäytymisen vuoksi Anttila meni konkurssiin (ensimmäisenä?)

Mutta pakko on sanoa, että yhden elämäni parhaista ostoksista tein joulukuussa 2001, täyttäessäni 40 vuotta, Jyväskylän Anttilasta.

Siellä oli edelleenkin tallella oleva 10 cd-levyn boksi, joka sisälsi Daniel Barenboimin ja English Chamber Orchestran kokonaislevytys Wolfgang Amadeus Mozartin pianokonsertoista. Se maksoi 99,90 markkaa, ja oli näin ollen älyttömän halpa ja vertailun melkein mihin tahansa Mozart- levytykseen kestävä ostos.

Mutta maailma muuttuu, vaikka mitä tekisimme.

10 kommenttia artikkeliin ”Ei ole täällä mitään pysyvää…

 1. Muistanpa minäkin oikein hyvin, kun Heps avattiin. Marssimme torvien ja pillien kanssa Satu Östringin tyttöjen selkiä katsellen vanhalta linja-autoasemalta Kauppakadulle.

  – Kiitos pojat, soititte hienosti, Satu sanoi. Se lämmitti räntäsateessa.

  Liked by 1 henkilö

  1. kavi

   vaan oli se Satu tuolloin jos silloinkin kaunis ja satumainen lukiolaisen silmissä kun se astui yhestä autokaupasta ulos itäisemmässä kaupungissa heti missivuonaan.
   Lie jo rupsahtanu sekin: konkurssi koittanut.

   Tykkää

   1. Lapsenkin silmiin oli hyvin kaunis hän.
    Vanhemmat katsoi kisoja tv:stä ja minä taapersin sitä ihmettelemään.

    Tykkää

 2. Minäkin muistan sen Hepsin avajaiset. Perheemme oli ostoksilla k.o. kaupungissa, isä ajoi kuitenkin Sokoksen parkkitaloon, kuten tavallista. Taisi jäädä siinä Hepsissä käymättä.

  Tykkää

 3. Anttilan mainoksissa oli aina mukana tunnuslause ”Viisas raha ostaa Anttilasta”. Kunnes tuli viimeinen mainos: ”Viisas raha ostaa Anttilan”…

  Liked by 1 henkilö

  1. Kovastihan nuo puhuvat, että möisivät sen jollekin.
   Muistan minäkin tuon viisaan rahan, ja olen sitä mieltä, että se Barenboimin Mozart-levytys oli kyllä viisaasti sijoitettu vanha satanen, kun 14,5 vuotta myöhemmin siitä boksista on yhä iloa 🙂

   Tykkää

  2. Pakko jatkaa:
   Uutinen Anttilan myynnistä maaliskuussa saksalaiselle sijoitusyhtiölle yhdellä miljoonalla eurolla on mennyt minulta ohi.

   http://www.hs.fi/talous/a1426476171310

   Se ei ole ihme, että meni minulta ohi, ja vielä vähemmän se, että näinkin pitkään antoivat olla…

   Tykkää

   1. Ei varmaankaan koskisi…
    Huomasin itse vasta eilen, että olivat myyneet Anttilan miljoonalla eurolla keväällä.

    Siis miljoonalla eurolla.
    Uutinen Anttilan konkurssista muuttui vähemmän hämmästyttäväksi. Surku vain niitä 1300 ihmistä, jotka menettävät työnsä.

    Olen kuullut, että ensi viikolla ainakin osalle tarjotaan töitä tästä seuraajasta. Liekö tässä konkurssissa valmistelua siihen kuuluisaan paikalliseen sopimiseen.

    Kalliita miehiä ja naisia on ollut Anttilassa, arvelenpa että niiden markkina-arvo määritellään uudestaan…

    Ja mikäpä siinä, jos leipä lähtee uudestakin hommasta. En pidä mahdottomana ns. nollasopimusjuttua, minä nämä ulkomaiset investoinnit värteeraan tämän arvoiseksi.

    Investoija oli saksalainen K4 invest, siis ministerien unelma. Ulkomaalainen sijoittaa Suomeen.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s