Kesään on viime vuosina kuulunut yksi esitys Savonlinnassa. Tänä vuonna valinta osui Wolfgang Amadeus Mozartin komeaan Don Giovanniin, alkuperäiseltä nimeltänsä Il dissoluto punito ossia il Don Giovanni.

Savonlinnassa on yksi paha vika. Se on nimittäin älyttömän kaukana. Kuutisen tuntia saa vääntää sompaa ja nytkytellä nilkkojaan, ennen kuin on perillä. Ensin Turkuun, siitä Lohjalle, oikaisten Hyvinkään kautta Mäntsälään, ja sitten lesetellä Juvalle saakka laveita valtateitä, kunnes pääsee viimeiselle oikoselle.

Mehän mentiin jo edellisenä päivänä, käväistiin testaamassa Kalastajan kojun erinomaiset muikut, ja sittenpä vetikin jo leuasta sen verran suonta, että oli aika käydä yöteloille. Esityspäivänä järviristeily, Sokos-hotellin muikkuterassin mainiot pikkukalat, ja odottelemaan esityksen alkua.

Minua viisaammat ja sivistyneemmät ovat arvioineet musiikkia ja osaavat selittää sen paremmin. Vaan minä tuon Mozartin musiikissa olen aina ihastellut sitä, miten hän musiikin sävyn kääntää kepeästä painajaismaiseksi, hilpeästä traagiseksi niin pienillä muutoksilla.

Laulajisto oli tasaisen varma, ja ensemblet olivat sangen herkullisia.
Ensin kehun naiset.
Donna Elviran lauloi Johanna Rusanen vakuuttavasti. Gisela Stille ehkä oli liiankin kujerteleva Donna Anna, vaan Zerlinan osan laulanut Tuuli Takala oli naisistä kaikkein vakuuttavin niin äänensä kuin näyttelemisensäkin osalta. Voi miten oli levollisen kaunis hänen äänensä!

Itse elostelijana oli Waltteri Torikka, nuori baritoni. Hyvin selvisi hän, joskin hävisi Leporellona häärineelle Tapani Plathanille selkeästi. Jälkimmäisellä ääni pelasi ilman vippaskonsteja tai kurkkusävyjä, kun Torikalla oli välillä häivähdys ”kuumasta perunasta”. Mutta taas näyttelemisessä Torikka oli kertakaikkisen mainio.
Jaakko Ryhänen oli oivallinen Komtuuri, joka siinä loppupuolella antoi komean ja edelleen terveen äänensä jylistä tavalla, jota ei voi kun ihailla. Ei mitään pakonomaista mylvintää, vaan vapaasti ja vakuuttavasti soiva, raudanlujan ammattilaisen ääni.
Tuomas Katajala tuntuu olevan varsinainen Mozart-tenori, hänen Don Ottavionsa soi hienona ja keveänä, kuten Mozartia kuuluu laulaakin. Kävisi mies vaikka Taminoksi, ihan mennen tullen. Masetto-maalaismiehenä hääri Jussi Merikanto, ja hyvä mies tuntuu olevan.

Kuoron osuus on häviävän pieni tässä oopperassa, lavasteita enimmäkseen työntelivät, ja komtuurikohtauksessa rupesivat vallan piruiksi ja raahasivat katumattoman elostelijan vaivan paikkaan hyytävällä tavalla – siis hyvin.

John Storgårds luotsasi orkesteria, ja hyvin luotsasikin.

Ja me, täysi katsomo, tykättiin ihan mahdottomasti. Oli viimeinen esitys, ja linna oli viimeistä paikkaa myöten täynnä, kesäilta oli leppeä, ja siinä iltayön hämärissä oli mukava palailla majapaikalle, kuin paremmastakin herkkukattauksesta, kylläisenä kuulemastaan ja näkemästään. Oikein seisomaan nousten piti taputtaa pitkään ja hartaasti.

Jos se tuo ooppera on eliitin harrastus, niin hitoikseen tavallisen näköisiä ihmisiä on tämä eliitti. Olinhan siellä minäkin, maalaiskanttori.

2 kommenttia artikkeliin ”Tasaisen hyvä Don Giovanni

 1. äej
  ja sitten maallisempiin: kok. kustannukset?
  Kyseltiin yötä Seurahuoneelta: 187 €!

  Pitää käydä vaikka joka kolmas vuosi, kun ei tämän hetkisen ammatinkaan vuoksi tarvihe. 😉

  Tykkää

  1. Lippujen ja matkan hinta. Meillä oli kortteerina kotimajoitus, eli suhteillahan tuo mahdollistui. Joskus ollaan oltu jollai mökillä alle 100 km päässä. Kerran ajettiin kotia.

   Männessä mäntsälässä peltipolliisi vilahti,
   Ja tänään tuli seuraamukset:
   Ankarat nuhteet, kehoitus ajella vastaisuuvessa ihmisiksi.

   Halpaa tuo lysti ei tosiaan ole. Niillä laivoilla siinä satamassa on kohtuuedullista majoitusta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s