Ei mitään erityistä

Sinänsä perusturismi Kroatiassa ei millään tavoin eroa turismista muualla. Matkailu keskittyy joillekin alueille, joissa on hotelleja, ravintoloita, kammanmyyjiä sun muita.

Joku tykkää asua täysihoitoa tarjoavassa hotellissa, jossa saa rannekkeen, jota vilauttamalla pääsee aamupalalle, lounaalle ja päivälliselle, saa mennä aurinkotuoliin löhöämään käydäkseen välillä uima-altaassa pulahtamassa, palatakseen aurinkotuoliin kirjaa tai lehteä lukemaan. Ehkä osallistutaan jollekin opastetulle retkelle, jossa opas kulkee edellä merkkilätkää korkealla päänsä päällä kantaen, ja pysähtyy huomionarvoiselle paikalle, jossa kamerat räpsyvät, ja matka jatkuu.

Joku taas tykkää ottaa vain lennot, hoitelee majoitukset ja muut omin päin, siirtyy halutessaan paikasta toiseen, käy kaupasta ruuat ja valmistaa ne itse, kulkee omin päin.

Ja näistä on variaatioita kaikissa harmaan sävyissä.

Me otamme tavallisesti valmismatkan lentokenttäkuljetuksin, niin tälläkin kertaa. Perillä toimimme yleensä omin päin, vuokraamme auton tai skootterin tai muun kulkuvälineen.

Kroatiassa auton vuokraaminen on helpohkoa, mutta tarkkana kannattaa olla. Autolla on tavallisesti perushinta/vrk, lisäksi sitten tulee vakuutus, jolla on tavallisesti 500 euron omavastuu. Käyttämällämme Xenon – vuokraamolla oli tarjolla melkein uusi auto, joka vakuutuksineen maksoi hieman yli 60 euroa/vrk. Lisäksi vuokraamo teki luottokortille 500 euron katevarauksen omavastuuta varten, jonka se auton tultua palautetuksi välittömästi muutti sellaiseksi, että veloitti vain vuokraussumman.  Seurasin tilannetta päivittäin, ja itse veloitus tuli näkyviin vasta kotiin palattuamme.

Liikenne on kohtalaisen turvallista, joskin tavallisia teitä, jotka johtavat kylien ja kaupunkien läpi, ajettaessa kannattaa varautua ruuhkiin. Kaupungeissa ei ole eritasoliittymiä, joten vasemmalle kääntyjä pysäyttää kaikki perässään tulijat, ja esim. Splitistä Makarskaan päin muutama kilometri mennään aina todellista mateluvauhtia.
Kroaatit tuntuvat ajavan mielellään oman mielensä mukaista tilannenopeutta. Nopeusrajoitukset tavallisilla teillä ovat taajamissa 40-60 km/h, muualla 70-100 km/h. Turistin kannattaa ajella rajoitusten mukaan ja ennakoiden. Maan sakotuskäytännöstä minulla ei ole tietoa. Edessä olevasta poliisipartiosta vastaantulija varoittaa valoja vilkuttamalla.

Nopeampaa kulkua kaipaava pääsee tietysti moottoritielle, joilla kulkemisesta peritään maksu. Minä ajoin yhtenä aamuna n. 100 kilometriä nopeaa moottoritietä, ja se lysti tuli maksamaan noin 6,50 euroa.

Valuutta Kroatiassa on kuna. 100 kunaa on noin 13 euroa. Valuutanvaihtopisteitä on turistiseuduilla tuhkatiheään, tavallisesti ne eivät ota ylimääräisiä maksuja vaihdosta. Väittävät viisaammat, ettei Kroatiaan kannata ottaa seteleitä mukaan lainkaan, vaan kannattaa käydä nostamassa pankkiautomaateistä suoraan kerrallaan esim. 1000 kunaa.

Hinnoiltaan Kroatia ei ole mikään halpamaa. Polttoaine maksaa melkein saman verran kuin Suomessakin. Tavanomaiseen ruokailuun ravintolassa saa kulumaan helposti 100-150 kunaa. Tyypillisesti jokin pizza, risotto tai pasta-ateria maksaa 60-90 kunaa, kasvissalaatin saa 25-35 kunalla, ruokaisan salaatin 60-80 kunalla. Juotavista kivennäisvesi, olut ja viini eivät hinnoiltaan oleellisesti eroa toisistaan.

Eurooppalaiseen tapaan alkoholijuomia myydään tavallisissa ruokakaupoissa, mutta humalaisia ei katukuvassa näy. Ikäraja on toki 18 vuotta, kuten asiallista onkin. Litran pullo hyvää kroatialaista Merlot-rypäleestä käytettyä punaviiniä maksoi 25 kunaa eli 3,35 euroa. Laadukkaimmista vuosikertaviineistä huudeltiin 150-190 kunaa, eli 20-25 euroa. Puolen litran oluttölkki maksoi kaupassa muistaakseni 15 kunaa eli  2 euroa. Lidlistä taitaa saada Suomessa halvemmalla.

Oluet ovat tavallisesti vaaleita lagereita, maltaisemman makuisia kuin suomalaiset lagerit. Karlovackysta ja Ozujskasta tulee vertailukohtana mieleen kreikkalainen Alfa.

Ruoka on tavanomaista eurooppalaista, ainakin turistien kansoittamissa paikoissa. Pizzaa, pastaa, risottoa, pihviä, kalaa, burgereita, salaatteja. Merinäköalalla loistohotellien vieressä olevissa ravintoloissa saa usein jokseenkin mitätöntä ja tavanomaista mössöä, mutta pienemmät kyläravintolat laittavat reilummin kasviksia ja yrttejä, ja ruoka on kaikin tavoin parempaa.

Ehdoton poikkeus meidän käymistämme oli Tucepin Tamaris- hotellin alakerrassa oleva Freyja- ravintola, jonka ruoka oli aivan loistavan hyvää ja monipuolista, eikä mitenkään hävyttömän kallistakaan. Rannalla olevissa beach cafe- tyyppisissä paikoissa salaatit olivat oikein hyviä, mutta pizzat ja pastat jokseenkin standardia, sellaista pizza-hampurilaisravintolamössöä.

Nyrkkisääntönä sanoisin, että kannattaa nousta rantabulevardeilta kaupungin sisäosiin, jolloin hinnat tippuvat ja ruoka paranee.

Laitetaanpa tämänkin jutun perään muutama kuva tuosta mukavasta ja turvallisesta maasta.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Adrianmeren vesi on kirkasta, ja snorklatessa havaitsee helposti kaloja….
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Merisiilille on käynyt köpelösti. Mutta tätä lajia on rantavesissä runsaasti, joten uimarin kannattaa varustautua uimakengillä.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vuorilla voi kulkea omin päin ainakin poluilla. Ainakin itse pidin mielessäni, että sodasta on vain hieman yli 20 vuotta, joten miinoja saattaa vieläkin jossain olla. En tiedä, oliko tuossa Tucepin lähellä, mutta pysyin visusti poluilla, enkä niiltä poikkeillut. Granaattiomenapuu on sangen tavallinen näky.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vuoripolku ikiaikaisessa asussaan ja kunnossaan. Kyllä niitä pitkin kävelee. Minäkin kävelin, vaikka kärsin pahasta nivelrikosta polvissani.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Polun päästä löytyi vuoristokylä, tyhjän tuntuinen. Osa rakennuksista oli selvästikin hylättyä ja rikki, jokunen parempikuntoinenkin toki löytyi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s