Minä olen maailmankatsomukseltani mihinkään poliittiseen liikkeeseen kuulumaton kansalaispassivisti, mutta jos minun pitäisi itseni pakosti jotenkin kategorisoida, niin se olisi punavihreässä kuplassa oleva konservatiiviänkyräkristitty.
Tarkoittaa siis sitä, että maallisissa asioissa minusta on tosi hyvä asia, että tulonsiirroilla mahdollistetaan kansalaisten tasavertaiset mahdollisuudet kouluttautua lahjojensa ja taipumustensa mukaan, sekä mahdollisimman tasavertainen mahdollisuus hyvään terveydenhoitoon ja apuun sairauksissa. Ja se vihreys on sitä, että cree-intiaanien viisaus pitäisi muistaa: ”Vasta kun viimeinen puu on kaadettu. Vasta kun viimeinen kala on pyydetty. Vasta kun viimeinenkin puro on myrkytetty. Vasta sitten te ymmärrätte, ettei rahaa voi syödä”.
Hengellisissä asioissa olen avarakatseinen konservatiivi.
Mutta tähän julkiseen terveydenhuoltoon.
Nyt olen erään prosessin taitekohdassa. Olin nähkääs niinkin kauan sitten kuin vuonna 2005 polvien puhdistusleikkauksessa. Ortopedi lausui tuolloin enteelliset sanat: ”Pärjäät näillä polvillasi 10 vuotta, sen jälkeen niihin on laitettava tekonivelet. Sinun on saatava painosi alas, koska muuten niitä niveliä ei voida laittaa.”
Ja yritys alkoi heti. Parissa kuukaudessa lähti 15 kiloa. Ja sitten tuli takaisin. Ja sitten lähti. Ja sitten tuli takaisin. Työterveys tuki (kiitos, julkinen terveydenhuolto!), laittoi kuntoutuksiin ja minä jojosin. Kirosin, kun vähemmän ihailemani kaikkien aikojen surkein pääministeri, joka siirtyi hallintansa jälkeen taustavaikuttajaksi, sanoi jossain, ettei itse aiheutettuja sairauksia tulisi hoitaa yhteisillä varoilla. Voisihan ihminen sensijaan, että sihauttaa kaljatölkin auki, lähteä vaikka lenkille. Jumalauta että on kyyninen mulkero, eikä totisesti ainut! Anteeksi karkea kielenkäyttöni, mutta näin vaan on. En varmana äänestä hänen puoluettaan ikänä enkä missään! Tokaisu oli niin törkimysmäisen loukkaava, että se satuttaa vieläkin. Että ei ole tuollaisella oppineella miehellä minkäänlaisia käytöstapoja!
En ihan täysin allekirjoita tuota oikeistopopulistista mantraa. Paremminkin voisin virtsata sanojan kengille, jos hollille sattuisi. Paljon riippuu itsestä, myönnetään, mutta asia ei ole ihan noin yksioikoinen. Mutta ei siinä tässä sen enempää.
Vuosia kului, ja minä jojosin. Yhtenä kesänä pyöräilin 2500 kilometriä, olin vuorotteluvapaalla, ja jokaisen päivän ohjelmaan kuului 50-70 km lenkki. Paino laski ja nousi ja laski ja nousi. Läheinen ihminen sanoi, ettei sinuun auta kuin lihavuusleikkaus. Se oli pahasti sanottu, kirosin ja sanoin suomeksi ”håll käft”.
Kaksi vuotta sitten kävin ortopedin konsultaatiossa polvikipujen vuoksi. Vaa’alla käynnin jälkeen tuli tuomio: paino sataan kiloon, sitten laitetaan tekonivel. Kahdessa vuodessa piti saada 30 kiloa pois. Ei muuta kuin kaupasta uusi 24-vaihteinen pyörä, ja vielä pitemmät matkat. Kesäkuulla polvi sanoi stop.
Jäljelle jäi hiihto ja vesiliikunta.
Ja se lusikka, joka siinä näkyvissä oli, piti ottaa kauniiseen käteen. Niinpä soitin työterveyteen (kiitos, julkinen terveydenhuolto!) ja pyysin päästä lääkärin puheille. Pääsin parin viikon kuluttua (kun ei ollut kiire, totta kai akuutit hoidetaan ensiksi), ja pyysin lähetettä laihdutusleikkaukseen. Sain sen, ja vuoden 2015 lopulla kävin ensimmäisissä verikokeissa.
Ruljanssi kesti toista vuotta. Ensimmäinen painotavoite jäi saavuttamatta, toisella onnistuin. Sitten odottelin vatsalaukun tähystystä, kävin siellä, ja silloin päätettiin leikkauksen toteutustapa. Minulle tehtäisiin gastric sleeve, eli vatsalaukun kavennusleikkaus.
Viime marraskuulla tuli sitten leikkausajasta tieto, joka oli tämän viikon tiistaina. Pienensin annoksia, laihduin.
Tammikuun lopulla kävin sairaanhoitajan vastaanotolla, ja sain ohjeet erittäin niukkaenergiseen dieettiin. Aloitin sen 30.1. tänä vuonna.
Olin erittäin niukkaenergisellä dieetillä (= Nutrilett-laihdutusvalmisteet) neljä viikkoa, ja painoa hävisi 10 kiloa.
Ja nyt tuli jännä paikka. Juuri aloitettuani dieetin oli Turun sanomissa uutinen, että sairaala on joutunut perumaan helmikuun kaikki kiireettömät leikkaukset. Uutinen tuli silmiini myöhään illalla, ja seuraavana yönä ei uni tullut silmään!
Tunsin vilpittömästi sanottuna jotain vihan sekaista tunnetta päättäjiä kohtaan. Syksyllä -16 oli tullut tämän sotehärdellin myötä voimaan erityisvastuualue, että tällaiset isommat operaatiot keskitetään siten, että on miljoona kansalaista siinä erikoissairaalan piirissä. Samaan aikaan Varsinais-Suomessa on samaisen härdellin vuoksi ajettu alas leikkaukset Loimaalla, Uudessakaupungissa ja monessa muussakin paikassa. Ja sekä erityisvaativat ja tavalliset leikkaukset keskittyvät yliopistosairaalaan vanhaan pääkaupunkiin. Potilaita on toipumassa osastojen käytävillä, kun vuodepaikkoja ei ole. Kiireelliset hoidetaan tietenkin, mikä on ihan oikein.
Siinä kohdassa unelmoin, että olisipa edessäni rivi ministerien kenkiä, niin virtsaisin välittömästi niiden päälle.
Aamulla soitin jonohoitajalle, joka sanoi, ettei minun leikkauspäivältäni ole toistaiseksi peruttu mitään, painotti sanaa toistaiseksi. Kysyin, että onko mahdollista, että se peruuntuu, ja hoitaja sanoi että kyllä on. Niitä on peruttu jopa edeltävänä päivänä.
Ei auttanut kuin mummo-vainaan paha sisu: minähän katson tämän! Sanoin jonohoitajalle, että minulla olisi sananen tähän, mutta ymmärrän, ettei se ole sairaalasta kiinni. Isompien herrojen siinä pitää kupsahtaa… Niin minä sitten olin koko kuluvan vuoden helmikuun epätietoisuudessa, söin niitä laihdutusvalmisteita ja laihduin, ja pelkäsin peruutusta. Siitä se jojoaminen taas alkaisi.
Mutta kuluneen viikon tiistaiaamuna olin kuin olinkin yliopistollisen keskussairaalan vatsakirurgiaosastolla, kahden hengen huoneessa ylipaikalla. Joitakin potilaita oli käytävälläkin. Ja minut nukutettiin ja leikattiin, ja heräteltiin heräämössä takaisin todellisuuteen, vietiin osastolle, lääkittiin ja hoidettiin.
Keskiviikkona olin jo jalkeilla, tietenkin hyvän lääkityksen ansiosta. Sain keskiviikkoiltana jo oikein ruokaakin, ja varovasti olen siitä lähtien sitä maistellut.
Eilen pääsin kotiin. En ihan täysikuntoisena, se miehille tyypillinen ongelma pikkuisen päällä, mutta kotiin laittoivat. Tuntuu se tästä elämälle kääntyvän.
Ja minä ylistän tässä julkista terveydenhuoltoa.
Kaikissa säästöpaineissa tekivät minulle lihavuusleikkauksen, josta tunnun selviävän elämälle. Henkilökunta sairaalassa työskenteli korkeapaineessa, mutta hyvin. Hoitajat ehtivät joskus ehkä minuutin juttutuokiolle, muuten juoksivat täpötäydellä osastolla koko ajan kuin heikkopäiset. Lääkkeet tuolle, toimenpide tuolle, tehtävät piti katsoa kännykkäsovelluksesta, kun potilasta kohden aikaa oli enintään minuutti. Lääkärikierrokset olivat myös turhasta lörpöttelystä vapaita, homma oli selvästikin aikataulutettua. Leikkaava lääkäri viivähti ennen leikkausta ehkä kolme minuuttia, seuraavana päivänä poikkesi, ja eilen ehdittiin hätäisesti kättä paiskata. Mutta hyvin hän työnsä teki.
Koko tuo edellämainittu olisi ollut yksinkertainen hoitaa, jos olisi ollut tuollainen kymmenentuhatta euroa löysää rahaa. Ei olisi ollut jonottamista eikä jännäämistä, peruuntuuko. Yhtä pian ne olisivat sieltäkin pois laittaneet, sillä toipuva asiakas alkaa olla sielläkin enemmän sellainen hotellivieras.
Olisi siitä varmaan saanut Kelalta jotain takaisin, mutta minä en sitä hyväksy. Se, että Kela korvaa yksityislääkäreillä ja -sairaaloissa käyntiä on niin väärin kuin olla voi. Oikein on se, että jos on varaa käyttää ohituskaistaa, niin maksaa sen lystin sitten kokonaan itse.
Tämä kirjoitus on vähän poleeminen, ja syystä.
Julkisen terveydenhuollon myllerryksessä on nyt pelissä voimat, jotka on isästä Perkeleestä.
Minun mukaani. Voinhan olla väärässäkin?
äej
Elä, eläkä vaikene ole hiljaa!
Kyllä Sinä toivut, taivut elämälle.
Kaikkea hyvää – kesäkin edessä ja sitä ennen titityyt ja kaikki!
ps
erittäin mielenkiintoinen puhallus 🙂
TykkääTykkää
Kiitos hikkaj. Elämälle kovasti kääntyy, kävin aamusella vajaan tunnin köpöttelemässä, kohta lähen uuvvestaan!
TykkääTykkää
äej
toivottavasti sait äskeisen parane pian! -kommenttini.
(vaikeuksia näissä, kun ei kuittaa, tuleeko perille)
TykkääTykkää
Sain kyllä, kiitos!
TykkääTykkää
Virtsaisin minäkin noiden tyyppien kengille. Tässä maassa ei saa olla köyhä, ei kipeä. Ei siis olla b-luokan kansalainen. Ja kaikkihan on itse aiheutettua sairautta.
Tuollainen jojottelu kuulostaa kyllä rankalta.
Soten myötä tuleva valinnanvapaus on syvältä, julkisen terveydenhuollon alasajoa.
Jännää muuten tuo nopea kotiuttaminen sairaalasta. Kahteen otteeseen olen ollut ystävän apuna, kun hänelt leikattiin lonkat. Kotiin kaksi päivää leikkauksen jälkeen, voihan prkl. Yksinasuvan ihmisen painajainen.
Sinulle hyvää toipumista, kevein askelin kevääseen!
TykkääTykkää
Juu, tosin tässä leikkaustyypissä kivut on pienehköt, ja kuulemma ainakin Virosta laittavat leikatut lahden yli samassa ajassa.
Varmistelin tänään, että kotikaupungin päivystys toimii, jos ukkojen vaiva pahenee. Kuulemma kyllä, joten hyvin kävi.
Luulen, että jos olisin jäänyt sairaalaan, olisi joltain toiselta leikkaus peruttu.
TykkääLiked by 1 henkilö
Hyvä vanhempi mieshenkilö Äijä
1) Sote näytti vielä taannoin kehittyvän hyvään ja järkevään suuntaan.
Mutta ! Nyt näyttää taas pahalta. Ei oo varma, tuleeko mitään. Puoluepolitikointi ja hallintohimmelit ovat taas muuttuneet tärkeämmiksi kuin itse uudistuksen tarkoitus.
2) Elintasotaudit, joihin liikalihavuuskin mahankavenuksineen on luettava, ovat osoitus siitä, ettemme ole vielä valuneet afrikkalaiselle tasolle terveydenhuoltoinemme. Päin vastoin, keskimääräistä parempaa europpalaista tasoa edustamme, eivätkä kustannuksetkaan ole kuin alempaa keskitasoa.
Halpaa ja hyvää tarjotaan. Mutta parantamisen varaa kyllä on !
Perusterveydenhuolto on jumiutettu väärillä säästöillä. Ja nyt yritetään poliittisella taikatempulla ( viimeisimmat sotesotkelmat ) korjata.
Monikanavainen päällekkäisrahoitus osaoptimointiin ohjaavana perussysteeminä on tyhjäkäynnin voimanlähde; älä tee mitään, ja maksata sekin toisilla !
3) Muuten olen sitä mieltä, että haarukalla ja lusikalla kaivetaan tarpeettoman monta ennenaikaista hautaa. Kyllä täyspäisen aikuisen on jotakin itsekin ymmärrettävä !
Sen lusikan voisi itse kukin tykönänsä ottaa siihen kauniiseen käteen jo hyvissä ajoin.
TykkääTykkää
Kunnioitettu ja asioista varmaan kansalaispassivistia paremmin perillä oleva Vox,
En ole aivan samaa mieltä kanssanne, mutta meillä saattaa olla eri arvot, mikä on länsimaisessa yhteiskunnassa täysin hyväksyttävää. Isä opetti aina, että ihmisten pitää pärjätä vaikka olisivatkin eri mieltä.
Rohkenen tältä pohjalta, kunnioittaen arv. mielipiteitänne, tuoda vielä toisenlaista näkökantaa asiaan.
1) Minusta se sote on näyttänyt pitkän aikaa herkkupöydän kattamiselta veroparatiisiyhtiöille. Voidaan tietysti kysyä että so what, jos homma kerran hoituu. Tämä on arvokysymys.
2) Kustannuksiahan hoidosta tosiaan syntyy.
Minulla oli noin kaksi vuorokautta verrattain selväjärkistä aikaa katsella osaston toimia. Puoli vuorokautta olin lääketokkurassa. Henkilökunnan työskentelystä mieleeni tuli Charles Chaplinin elokuva The Modern Times.
Afrikkalaisella tasolla ei onneksi olla, ei lähelläkään.
Minä lähdin kotiin pienellä riskillä. Anoppini, lääkärin leski, kauhistui. Vaimo vaati selvittämään, toimiiko kotikaupunkimme päivystys vielä viikonloppuisin, ja kyllähän se päiväsaikana on. Ongelmien on syytä siis tulla, jos ovat tullakseen, klo 8-15.30 välisenä aikana tai paremminkin niin, että ongelman kanssa pääsee tuona aikana ”tulille”. Muuten on edessä 90 km köröttely yliopistosairaalan päivystykseen…. Mutta kun piti säästää!
3) Mielestäni elintasosairauksien syntymekanismi on huomattavan monimutkainen. Esittämänne periaate vaikuttaa selkeältä ja hyvin toimivalta. Itsekin olen kymmeniä vuosia tiennyt liiallisen ravinnon nauttimisen haitat, mutta joskus elämäntilanne on saattanut olla kiireinen ja stressaava, jonain aikana näköalaton, kenties pitkänkin aikaa.
Esittämänne järjen käyttö on mahdollista, kun asiat menevät suunnitellusti tai muutokset eivät aiheuta suuria haittoja ja esteitä. En ihan täysin usko oman valinnan omnipotenssiin, kukapa tahallaan vääriä valintoja tekisi. Kaikki kunnia ja arvostus niille, jotka ovat osanneet elää niin, etteivät tarvitse näitä vaativia erikoishoitoja. Se on sangen kunnioitettavaa.
Valitettavasti meitä huonompaa väkeä eli ns. heikompaa ainestakin on vielä jokunen joukossamme.
TykkääTykkää
Hyvä Äijä
Tuohon kohtaan 1 ) voin lisätä vielä, että poliittinen peli ja hallintohimmeleillä pelaaminen ovat luoneet tilanteen, jossa rahvaalle todella uskotellaan, että potilas itse valitsee, minkä oven aukaisee, kun hoidon tarve iskee.
Caymanilaiset ja neitsytsaarelaiset ovet tullaan sopivasti sijoittamaan isompiin taajamiin. Syrjäseuduille pitäisi saada ainakin niitä suomalaisovia, mutta tiukkaa tekee, jos maakuntien rahat kuluvat taajamaovien saranoitten voiteluun.
Valitettavasti kehityskulku näyttää pahalta. Kokoomuslainen Neitsytsaari-kattaus on naamioitu kepulaismaakuntauskonnon herran siunaukseksi.
Alkuperäinen sote-unelmahan oli, että palvelut tulevat potilaitten ja muitten tarvitsevien lähelle, ja näitä avattavia ovia takana odottavine hoitoammattilaisineen olisi nykyistä enemmän.
Perusterveydenhuollon ikuinen ruuhkajono ei johdu siitä, etteikö valtakunnassa olisi rahaa ja henkilöstöäkin. Jopa lääkäreitä ! On vain käynyt niin, että kuntien hinku sijoittaa terveydenhuoltoon on ollut suorastaan ylimaltillista, ja esim. uusia terveyskeskuslääkärin virkoja ei juurikaan ole viimeisen parinkymmenen vuoden aikana perustettu.
Koulutuspolitiikan kaapun naamioitu rahansäästöpakkotyö pakottaa vasta valmistuneet lääkärit 9 kuukauden ajaksi terveyskeskuksiin. Ei ihme, jos arvauskeskusarvonimi sinnittelee. Mitä vaativin terveydenhuolto, missä olisi ymmärrettävä laajoja kokonaisuuksia, on pakotettu kokemattomien käsiin.
Osa pakkotyöläislääkäreistä ei 9 kk:n kokemuksensa jälkeen ilmoisna ikänä enää astu terveyskeskuksen ovesta, ellei sairaana ole pakko.
Hoito on resurssien väärän painotuksen ja kokemattoman etuvartion johdosta pakkosiirtynyt yhä enemmän erikoissairaanhoitoon, johon on sitten perusterveydenhuollon jonoja jatkettu. Mutta paljon kallimmalla !
Suomalaista säästämistä tämäkin !
Elintasotautien, kuten ylensyönnin, liikkumattomuuden, tupakan ja viinan aiheuttamat kustannukset peritään meiltä kaikilta, vaikka ylettömiä määriä yhteistä rahaa säästyisi, jos aivostossamme käyttäisimme viisaasti sivistyskansamme jo neuvolasta alkaen nauttimaa kansanvalistusta.
Emmehän me ( ainakaan vielä ! ) sadoin tuhansin – miljoonin ajele tien väärää puolta, emme hypi ikkunoista, emme vartavasin kävelee heikoilla jäillä sulaan.
Jotkut toki tekevät tätäkin !
Mutta yli puolet meistä on lihavia, viinaan kuolee kymmenen kertaa enemmän väkeä kuin liikenteessä, ja tupakka tappaa vuosia ennen kuin telomeerit antaisivat viimeisen käskyn.
Kakkostyypin diabetes ja verenpainetauti voitaisiin lähes täysin kitkeä väestöstä, jos malttaisimme hieman haarukan käytössämme.
Mutku …
TykkääLiked by 1 henkilö
Kunnioitettu Vox!
Tuon täydennyksesi ykköskohtaan hyväksyn jylisten! Vetelen uruistani kaikki namikat ulos ja jyräytän hyväksymisfanfaarit.
Ja olet oikeassa tuossa todetessasi lihavuudesta (minullakin ylipaino pahimmillaan 50 kg, olen konservatiivisesti taistellut siitä puolet pois, ja nyt olen kiitollinen, kun kirurgia tuli apuun.).
ja olen, kuten sanot, tiennyt liikalihavuuden haitat. Mutta ihminen on monimutkaisesti rakennettu otus (jatkan kolmea pistettäsi), ja esimerkiksi stressi, näköalattomuus tai muut ongelmat saattavat suistaa ihmisen kierteeseen, jossa lihoo, alkoholisoituu j.n.e.
Kiitos täydennyksestä.
TykkääTykkää