Maailma on muutoksessa, sehän tiedetään. Postia alettiin muuttaa Suomessa liikelaitokseksi, koska on katsottu, ettei julkinen valta ole velvollinen tällaisia hommia tekemään.

Viimeisin kokemukseni on seuraava.

Ostin ammattiani varten tietokoneohjelmiston, sellaisen virtuaaliurkusoftan. Sitä ei saa ainakaan tietääkseni ostettua Suomesta mistään, valmistaja on amerikkalainen. Siellä tilaamani versio maksaisi kuutisensataa, tullimaksut siihen päälle. Vaan ei hätää, jälleenmyyjiä löytyy Euroopan Unionistakin, jolloin tullimaksut ovat jo ostohinnassa.

Toimittajaksi valikoitui ruotsalainen alan firma. Sen kanssa kommunikaatio sujui oikein hienosti, kiitos pakkoruotsin, jota osaan ihan kohtalaisen hyvin. Pystyn kommunikoimaan etenkin sähköpostitse täysin vaivattomasti. Kysyin, sain vastauksen, tilasin, maksoin. Maksukin heilahti tuosta Pohjanlahden ylitse alle vuorokaudessa. Hienosti toimii.

Lähetys lähti, tosin juuri ennen viikonloppua. No, PostNordin seurantanumerolla selvisi, että siellä se kellottelee terminaalissa, josta se lähti maanantaiaamuna kello 3 Suomea kohti. Postnordin Suomen-osasto on saanut paketin  tai paremminkin kirjeen haltuunsa eilisaamuna varttia vaille kymmenen.

Tänä aamuna tarkistin Postnordin lähetystunnuksen, ja se ilmoitti, että lähetystä ei ole voitu toimittaa. Ja firman sivuilla lukee, että silloin lähetys palautuu heidän terminaaliinsa Vantaalle, jossa sitä säilytetään 7 vuorokautta, jonka jälkeen se palautetaan lähettäjälle.

Hätähän siinä tuli. Lähes seitsemänsataa euroa on paljon rahaa, ja kuljetusfirman ynseä ilmoitus alkoi lämmittää käämejä tosissaan. Otin yhteyttä.

He, olivat laittaneet sen Suomen Postin kuljetettavaksi. Liikelaitokseksi muuttunut, kustannustehokas firma oli kuljettanut lähetyksen Saloon, ja siitä tuli kellonajan perusteella se ilmoitus, että toimitusyritys on epäonnistunut.  Vielä sanottiin viestissä, että Suomen Postin seurannassa toimii sama lähetystunnus.

Seuranta antoi tulokseksi, että toimitusaika ei ole tiedossa, ja että on sattunut lajitteluvirhe. No sattuuhan sitä, ja kun ussein sattuu, niin tottuuhan siihen.

En väitä, että Posti ennen hyvinä aikoina oli parempi, mutta ei ole kyllä vieläkään. Aika yliolkaista touhua tuntuu olevan. Kerran oli Saksasta tilaamani tavara tuossa sadan metrin päässä melkein viikon tiellä, kun ei tullut saapumisilmoitusta minkään laista.

Paljon parjatusta julkisesta terveydenhuollosta kokemukseni on taas se, että taannoinen leikkaukseni oli vaakalaudalla peruuntua, niin sanoivat, mutta hoitivat sen kuitenkin. Hirveässä kiireessä ja paineessa, mutta hoitivat.
Jatkoa seuraa, kun olen saavuttanut polvileikkausta edellyttävän painon. Ortopedi soitti tänä aamuna, ja lupaili hoitoa vielä tässä ennen kesää! Kyseli, että onko hampaat hoidettu, ja sanoin ne juuri hoidattaneeni, mutta todistusta ei ole. ”No pyydä se sieltä”. Soitin kotikunnan hammashoitolaan, sellaiseen Nispa- automaattiin ja kerroin asiani. Sieltä tuli hetki sitten soitto, että tiedot löytyivät koneelta, ja todistus tulee postissa kotiin (ei kai ne tuossa 20 km matkalla sössi sitä?).

Vertailu:
Liikelaitokseksi muuttunut posti Ruotsissa ja Suomessa:
– ei kerro asiakkaalle tarkkoja tietoja
– virheen tullessa ilmoittaa, ettei tiedä, koska se korjataan
– postinkuljetuksen aloittanut pohjoismainen firma ei vaivaudu kertomaan asiakkaalle, miten homma etenee.
– asiakas soittaa sikakalliiseen palvelunumeroon.
– ja saa palveluksi onnetonta tunarointia kirjatun lähetyksen kanssa.

Julkinen terveydenhuolto:
-varoitti potilasta, että joudutaan ehkä siirtämään, mutta tekee kuitenkin homman sovitusti
– on huolehtinut siitä, ettei asiakkaan tarvitse jonottaa puhelimessa, vaan on hankkinut järjestelmän, johon potilas saa sanella asiansa, ja asian selvittyä soittaa takaisin. Puhelun hinta muutama sentti.
– ei soitata potilaalla jonotusnumeroon, jossa jonossa olokin maksaa maltaita
– toimii asiallisesti ja verrattuna yhtiöitettyihin valtion entisiin laitoksiin jopa ripeästi ja siten, että asiakas tietää koko ajan, missä ollaan menossa.

Ei mulla muuta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s