Kuten kaikkina aamuina, poimin eilen aamuvarhaisella tietokoneen syliini vielä sängyssä maatessani, ja aloin tutkia päivän uutisantia. Mitä siitä, riitaa ja vainoa, terroria ja poliitikkojen toilauksia. Jossain selainikkunassa tarjosivat erkkolaisen digitaalista versiota neljäksi kuukaudeksi kahdellakympillä. Minusta tuli mainoksen uhri.

Kun kerran on lehti tilattu, niin pitäähän sitä lukea. Kirjoitti eilisessä erkkolaisessa arvostettu ja perustelluista mielipiteistään tunnettu Sixten Korkman, että limuviinojen tuonti kauppoihin on selkeä virhe, siitä ei mitään hyvää seuraa. Onhan moni asiantuntija ollut samoilla linjoilla, ja nyt saivat tukea mielipiteilleen taholta, jonka ääntä kuullaan, eri asia on, otetaanko onkeen.

En tahdo sekaantua tuohon alkoholipoliittiseen keskusteluun, minulle sopii ihan hyvin nykykäytäntö tai tiukempaan tai vapaampaan suuntaan menevä kehitys.

Mutta tuossa kolumnissa oli pari lausetta, joita tahdon tässä mutustella, ja joille annan jylisevän hyväksyntäni.

”JOTKUT HALUAVAT vapauden nimissä luottaa yksilön omaan harkintaan. Tämä on luonteva lähtökohta meille liberaalit arvot omaaville.

Argumentti valinnan vapauden puolesta kuitenkin edellyttää, että valinnan tekijä kantaa valinnastaan aiheutuvat seuraukset.”

 

Kolumnisti toteaa, että viinan kanssa asia ei näin ole, vaan seuraamukset jäävät yhdessä kannettaviksi. Mutta kansalaispassivisti huomauttaa kainosti, että onhan sitä makseltu veronmaksajain pussista pankkitukia, kun liberaalia markkinataloutta opetellessa kömmähdettiin oikein tosissaan neljännesvuosisata sitten. Piti pelastaa raikulipoikien tuhon partaalle ajama pankkijärjestelmä. Yleisesti ottaen voittojen yksityistäminen ja tappioiden sosialisointi, kuten esimerkiksi Finavian johdannaiskaupat.

Että kyllä sitä vastuuta saisi kantaa myös muutkin kuin juopot, jotka tuossa tikun nokkaan nostettiin.

Se vastuunkanto toimii oikeastaan yhdessä ainoassa yhteydessä. Pikkuyrittäjillä, jotka tekevät hommiaan panoksenaan oma, sukunsa ja kavereidensa omaisuus. Siellä huonoista valinnoista kannetaan tuota peräänkuulutettua vastuuta ihan omalla selkänahalla. Vaan pörssiyhtiöiden ja pankkien ammattijohtajille annetaan kultainen kädenpuristus ja potkut, arvovaltatappio on tietysti musertava, mutta sitä helpottaa kovasti se, ettei tarvitse voudin kanssa asioitaan selvitellä, jos on eteensä katsonut…

Ehkäpä syyllistyn tässä halpaan populismiin, mutta enpä ole messuamassa tätä mistään eduskunnan puhujapöntöstä, enkä aio liittyä mihinkään puolueeseen edelleenkään saati pyrkiä päättämään mistään asiasta.

Mutta liberaalin markkinatalouden kaikkivoipaisuus on mielestäni sangen kyseenalainen asia, kyllä siellä on tehty melkoista täystuhoa kantamatta minkäänlaista moraalista tai muutakaan vastuuta. Valtion pakeille on menty, kun on takkiin tullut, ja maakunta on maksanut, raskaimman jälkeen.

Nythän on sitten tämä kuuluisa sote- juttu, jota mainostetaan asioita eteenpäin vievänä. Eiköhän tuo liene kuitenkin megaluokan silmäänkuseminen, josta veronmaksajat maksavat laskun, ja maksun saaja tallettaa saamansa pennoset visusti veroparatiisien alati paisuviin pankkeihin. Minun oikeustajuni mukaan se ei ole oikein.

Kansalaispassivistin reflektointi heräteostoksena tilatun erkkolaisen eiliseen juttuun päättyy tähän.

2 kommenttia artikkeliin ”Ajattelemisen arvoinen ajatus

 1. Hyvä alkoholipolitiikkaan sekaantunut Äijä

  Vanha viisaus sanoo, jotta viina on viisasten juoma.
  Ongelmat tuppaavat kaatumaan päälle sen tautta, että viinaa myydään myös tyhmille …

  Tykkää

  1. Kunnioitettu kansalaiskriitikko Vox,
   Olen kuulut tuon lauseen usein jo lapsuudenkodissani. Se on hyvin sanottu.

   Sama pätee tuohon rahan kanssa lotraamiseen. Ongelmat tuppaavat kaatumaan päälle, kun raikulipojat rellestävät kuvitellen vipuvoimilla suuria voittoja tekevänsä.
   Suurin ongelma on se, että jos ne voittavat,, niin eivät maksa veroja vaan vievät voittonsa paratiiseihin, ja jos häviävät, mankuvat valtiota laittamaan meidät maksamaan.

   Semmoista se on tää viisaus, sanoi Rokka.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s