Voidaan sanoa, että yhdeksään vuoteen en ole kyennyt kunnolla vaeltamaan. Vuoristopyrähdykset Etelä-Euroopassa ja muualla ovat tarvinneet tuekseen kovat särkylääkkeet. Lapin vaellus on ollut haaveena monia vuosia, sellaisella ”sitten kun” – etuliitteellä. Mahdotonta se olisi ollut ilman tämänvuotisia lääketieteellisiä toimenpiteitä.

Mutta niin vain kävi, että tuossa jokin aika sitten olimme viikon Lapissa, ja joka ikinen päivä kului kävellen. Varsinaisesta vaellusretkestä ei perinteisessä mielessä ollut kyse, vaan sellaisesta vanheneville immeisille sopivasta. Majapaikkana kelomökki, jossa keittiö, jääkaapit, suihkut ja saunat ynnä muut tarpeelliset varusteet.

Aamuisin vain eväät reppuun, ja siirtymä joko jalan tai autolla päivän kohteeksi valitun reitin alkuun. Sitten viidet, kuudet tunnit vaelluskenkää toisen eteen, ja hyvä tuli! Myös tekonivelleikatulle tällainen on mahdollista, kunhan asettaa askeleensa niin, ettei mene kaatumaan. Eikä juokse eikä hypi. Ja näin kävi:IMG_5451

Kuvassa näkyvät vaaleat laikut ovat muuten lunta! Sattui tuon kuvan räpsäisyn hetkellä tulemaan taivaalta sitä valkeaa mönjää, joka täällä etelässä harvemmin pysyy, vaan tulee loskaksi. Vaan noissa maisemissa, jo varmaan kuukauden päästä pääsisi suksilla suihkimaan.

Miten sitten paikat kestivät?

Oikein hyvin. Rauhallista kävelyä, ja tuollaisissa kivisemmissä paikoissa vähän huolellisempi astelu, niin illalla oli suloinen raukeus jäsenissä. Ja Lapin maisemiinhan ei ihan pienessä kummassa kyllästy tällainen lantalainen.

 

Niinpä rohkenen esittää henkilökohtaisen arvion tekonivelkirurgiasta:
Kun potilas on motivoitunut ja suorittaa kuntoutumista edellyttävät harjoitukset tunnollisesti, saa hän takaisin huomattavan osan entisestä toimintakyvystään. Hän pystyy liikkumaan kohtuullisesti itseään rasittaen, ja nauttimaan esimerkiksi luonnosta täysin rajattomasti.

Allekirjoittanut suosittelee sekä lihavuus- että tekonivelkirurgiaa tarvittaessa. Kummassakin näissä on riskejä, mutta jo minulla, saati parhaimmillaan saavutetut tulokset ovat näiden kipujaksojen ja yksitoikkoisen jumpan arvoisia.

Mukavaa syksyä ihan kaikille!

5 kommenttia artikkeliin ”Tekonivelkirurgian arviointia empiirisesti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s