Viime päivien tiedonvälityksen tulvassa ovat pulpahtaneet esille laajasti ottaen edustamani maailmankatselmuksen tiimoilta ulkoministeri Soini sekä Pori Jazzin johtajaksi valittu ja saman tien potkut saanut Aki Ruotsala.

Soinia paheksuttiin, kun meni mukaan abortinvastaiseen mielenosoitukseen. Ottamatta sen kummemmin kantaa tuohon kysymykseen – en osaa, koska siihen ei käsittääkseni mitään yksiselitteistä ratkaisua ole – ihmettelen asiasta noussutta hulabaloota. Jos oikein olen ymmärtänyt, niin sivistyneen länsimaan ulkoministeri ei siis saa osoittaa olevansa jotakin mieltä itselleen tärkeästä asiasta. Oi voi. Onhan näitä tällaisia sivistysmaita ennenkin ollut, kuten Saksa 1930-40 – luvuilla, ja suuri ja mahtava Neuvostoliitto. No, semmoinen ero sentään niihin ainakin vielä on, että pääsevät suunpieksännällä ja virallisella paheksunnalla, silloin aikaisemmissa sivistysmaissa tuli nappi silmien väliin.

Aki Ruotsala puolestaan kertoi kantansa homoseksuaalisuudesta Satakunnan Kansan haastattelussa tultuaan valituksi Pori Jazzin johtajaksi. Suorastaan kylmäävää oli todeta, että noussut someraivo teetti johtopäätökset juhlien hallituksella muutamassa tunnissa. Taaskaan en sano, että olisi ollut Ruotsala absoluuttisen oikeassa, mutta mielipiteensä hän sanoi. Hän ei tietääkseni halunnut natsi-Saksan tai Neuvostoliiton tavoin laittaa tuota ihmisjoukkoa keskitysleiriin ja poltettavaksi, mutta komean julkisen mestauksen hän itse sai. Yllättäen häntä on noussut puolustamaan homoseksuaalinen toimittaja, ja on ihmetellyt, että mitä tässä oikein tapahtui.

Pori Jazz ilmoitti, että heitä ei voi johtaa henkilö, jolla on eri arvot kuin juhlalla.

Kaikelviisii. Kyllä se niin käy.

Mutta sitä mina tässä ihmettelen, että miten on tällainen lynkkausmentaliteetti vallitsemassa? Eikö sivistyneeseen, demokraattisen yhteiskunnan perusoikeuksiin kuulukin tulla kuulluksi, saada puolustautua. Mutta nyt, yhtäkkiä, somehuutoäänestyksen tuloksena, kaveri naulitaan häpeäpaaluun.

Tässä en nyt yhtään ota kantaa mihinkään muuhun, kuin siihen, että some on tainnut rapauttaa sivistyksen. Hyvä on, että asioista keskustellaan. Hyvä on, että on ihmisillä erilaisia mielipiteitä. Ei tarvitse minunlaisteni kaikista yksimielisyyksistä kaksimielisyyksiä vääntää.

Hyytävintä tässä on se, että jos on jollain jonkinlaisessa asemassa olevalla henkilöllä virallisesta kaanonista poikkeava mielipide (hänhän voi silti kunnioittaa toista mieltä olevia, eikö?), niin hänet lempataan välillä armotta pellolle. Siis siksi, että hän on jotain mieltä? Pakkoko siitä mielipiteestä on tehdä johtopäätöksiä?

Ajattelepa, että jos joltakin kysyttäisiin, että mitä puoluetta kannatat.
Kepua, vastaisi henkilö.
Jaahah, sinä siis haluat edelleen murhata kaikki ammattiliittoihin ja muihin vasemmistoyhdistyksiin kuuluvat, antaa niille linnatuomiot.
Siihen tämä ihmeissään, että mitä höpäjät. Enhän ole edes elänyt silloin.
Niin mutta kun silloin sata vuotta sitten omistava luokka murhasi kymmeniätuhansia vielä tappeluiden jälkeenkin.

Tai vastaisi että demareitahan mina.
Senkin pappien murhaaja, kirkkojen polttaja, maaseudun tappaja.
Siihen tämä ihmeissään, että miten niin. Minähän olen pappi.
Niin mutta kun silloin sata vuotta sitten ihan ilman aikojaan, silkkaa ilkeyttänne aloitte kapinoida ja murhasitte monta ihan viatonta isäntää.

Niin absurdilta kuin se tuntuukin, niin keskustelu on välillä vieläkin juuri tällä tasolla. Siis ihan hiekkalaatikkotasolla, vaikka on saatettu lukea jopa kirjoja, ainakin jotkut, ennen Internetin ja television valmiiksipureskeltuja pikaruokauutisia.

Kansalaispassivisti tietysti ei sen kummempaa kuin että mitä jos kaikista suuriäänisimmät ja meluavimmat mediakellokkaat vaikka lukisivat tosiaan jotain kirjoja. Vaikka 1900- luvullakin kirjoitettuja. Lukisivat sanotaan nyt vaikka kaksikymmentä hyvin valittua kirjaa.

Saahan sitä toivoa.

2 kommenttia artikkeliin ”Suvaita pitää – mutta vain virallisen totuuden mukaisia asioita

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s