Se  on sillä tavalla, että joskus ihan lähellä, tuossa oman asuinpaikan lähiympäristössä, on hienoja luonnonilmiöitä. Näin on täällä Autokaupungin liepeillä, kun vaivautuu vähän ulos kotisatamasta, niin voi löytää vaikka tällaisen tupasvillaesiintymän jonkin saaren rantamilta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Edellisen kerran meillä oli se tervattu alus viisi vuotta sitten. Sitten yhtenä keväänä, kun sitä käännettiin ympäri tervaamista varten, sen laita hajosi tuhannen pirstaleiksi, ja siihen loppui senkertainen veneily. Meni jokunen vuosi, käytettiin kyläyhdistyksen kajakkeja. Tänä vuonna ostettiin käytettynä tuommoinen valkoinen moottorivene, jolla voi tuossa merenlahdella ajella melkein milloin vain, mutta alle puolimetrisissä aalloissa merelläkin. Mennessä jouduttiin menemään vähän kyntämällä, kun merkitsevä aallonkorkeus taisi olla yli puoli metriä.  Vaan niinpä päädyttiin suojaiselle puolelle saarta, ja saatiin vene ankkuroitua ja kiinnitettyä saaren rantaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sielläpä saaressa olemme olleet viimeksi vuosia sitten, ja jo teki silmälle hyvää nähdä nuo merelliset kukat loistossansa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suurenmoinen on saariston luonto, ei muuta voi sanoa. Siellä karun, harmaan graniitin keskellä jossain esiintyy upeita värejä, mittaamattoman kauniita kukkia monia eri lajeja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Satunnainen kävijä huumaantuu kaikesta tästä kauneudesta, eikä muuta voi, kun laittaa kameransa lähikuvaustilaan, ja koettaa tallentaa kaiken sen upean kauneuden, minkä luonto on näille ulkoluodoille kehittänyt ja suonut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meriastereita olen aina jyrkästi rakastanut. Astereita kasvatettiin muinoin Keski-Suomessa kodin puutarhassa, niitä hellästi vaalittiin. Nykyisillä kotiseuduilla näitä kasvaa rantakivien väleissä ihan automatkankin päässä. Vaan nämä meriasterit olivat noin 18 km venematkan päässä. Siinä ne kasvavat kenenkään vaalimatta ja varjelematta, ellei Luojaamme (johon ihan kaikki eivät kaiketi uskokaan, minä toki) oteta huomioon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moni matkustaa moisia karuja seutuja nähdäkseen ihan Lappiinkin, mikä toki on oikein. Jyrkästi kannatan sitä, että Lapin ihmiset saavat tuloja meidän etelän ihmisten karuuden ja jylhyyden kaipuusta. Erityisesti tykkään noista tasapohjaisista pilvistä.

Ja se, että kantasuomalainen Lappiin matkustaa, on oikein ja autuaallista. Nimittäin erämaa-alueilla elää sangen ihanaa maammme kansaa, jotka kotiseutuaan rakastavat. Niin on lounaissaaristossa, ja niin on monessa maamme maakunnassa.  Näillä alueilla monasti tyydytään siihen, mitä turistit kesäisin tuovat tullessaan. Kerran oltiin veneen kuljetettavana Saimaan vesistössä, ja venemies oli aito paikkakuntalainen. Ei hän halunnut paremman elämän perässä minnekään.  Kun kesällä sai tarvitsemansa, tyytyi hiljaiseen kotiseutuunsa, ja oli siitä peräti ylpeä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saaristo on vähän samaa maata. Eihän täällä hirveästi nykyaikaisia elinmahdollisuuksia ole. Enemmän erällistä on se, mistä ylpeitä olemme. Ruohokanukan marjoja täällä on, eikä niistä olle ihmisravinnoksi. Mutta kauneutta monenlaista on näin kesäisin. Voidaan olla, kuten Yö saaristossa-tangossa: ihastelemassa luonnon kauneutta.

Onhan se aika upea, tämä saaristo. Vaikka siihen täällä asuessa vähän tottuukin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s