Täällä Vakka-Suomen perällä on tämä kesä ollut ylenmäärin kuiva. Nyt, heinäkuun puolessa välissä, koivut alkavat kellastua syysasuunsa. Mitäs, kun vettä on saatu sitten toukokuun alun todella vänän. Meillä sadevesitynnyrit, rännien alle laitetut, ovat täyttyneet koko tämän kahden ja puolen kuukauden aikana kaksi kertaa.

Mutta se suomalainen kesäilta, josta mieskuorot ja kaikki muutkin laulavat. Eihän sellainen osu kohdalle läheskään joka vuotenakaan. Sellainen, että illalla terassilla istuessa ei kaipaa pitkälahkeita tai -hihaista, ja nukkumaan mennessä on laitettava ilmalämpöpumppu jäähdyttämään. Kun päivällä ja illan kutveessa kimalainen surisee verkkaisesti puutarhakasveissa, ja kun Viljo Kojon ihana runo Veet välkkyy taas tulee lihaksi.

Tänään on sellainen kesäilta. Sellainen, kun päivällä ei ole jaksanut olla erityisen hyödyllinen, kun päivän lämpö on laittanut yleensä toimeliaan Pohjolan asukkaan ihan vain nauttimaan päivästä. Yritetty on kerätä mustikoita, vaan kuumuus laittoi kerääjät makaamaan  rantakalliolle, käymään välillä uimassa noin 14-asteisessa Selkämeressä.

Sillä vaikka on tämä kesä ollut kuiva, niin tuulta on ollut. Meri on myllertänyt siten, ettei meidän veneellä ole voinut muuta kuin hissuksiin lähiluodoille ajella. Ja eilen näytti valkoisen moottoriveneen kaikuluotain lahjomattomasti +14 astetta tuolla ulompana. Tuossa suojaisalla lahdella puolestaan sinilevä täyttää joka paikan, eikä siinä juuri tee mieli uidakaan

Mutta tämä kesäilta. Oikeastaan puuttuu vain savusaunan tai edes jatkuvalämmitteisen rantasaunan tuoksu, jota olemme kaipaamaan oppineet. Vaan ei sellaisia kanttorin ja toimenhaltijan tuloilla hankita, ei ainakaan tässä iässä eikä näiltä seuduilta. Niinpä vain nautitaan tästä harvinaisesta, ei joka vuosikaan kohdalle tulevasta kesäillasta, ehkä jopa useammasta. Se toki jää nähtäväksi, sillä pohjatuuli on alati valmiina esittämään oman, hyyrteisen puheenvuoronsa, A.Kiveä ja P. Haanpäätä lainatakseni

Mutta eipä sillä väliä, näin leppoisana kesäiltana. Kesä antaa tällä kertaa leppoisinta antiaan tänne Vakka-Suomen perällekin,  Sillä ei tällaisena leppoisana kesäiltana jaksa välittää pätkääkään jostain Trumpista, Putinista tai edes kotimaan bisneksistä. Tehkääpä kuten tahdotte, ei paljon meikäläistä hetkauta, elleivät sitten meitä kaikkia ala hetkauttamaan.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kesäillan ylistys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s