Äijä on seurannut vähän huvittuneena maalman mahtimiesten kokousta Helsingissä. Ei kai minua sinänsä huvita jännitteinen tilanne suurvaltojen välillä, ei alkuunkaan. Vielä vähemmän naurattaa vaikka Ukrainan sota tai Persianlahden kahinat, Afganistan, Vietnam, mitä näitä nyt on ja on ollut. Eikä naurata isojen johtajien piittaamattomuus ihmisoikeuksista, mutta minkä niille tekee. Mielenosoittajat pistetään koreasti sivummalle, sielläpä mieltään osoittakoot. Jos joku arvelee mailman johtajien sillä kurin alkavan ajatella pienen ihmisen tai edes pienen kansakunnan kannalta, niin sopiihan sitä yrittää. Eihän sitä koskaan tiedä. Melkein joka viikko joku voittaa lotossakin.  Yksi toimittajanriivattu meinaa mieltään osoittaa, vaan kantavat sen pois tiedotustilaisuudesta, vaikka ukko miten vastaan pyristelee. Saipa kaveri viisitoistasekuntisensa, tunnun miettivän.

Mutta jo oli hupaisa toisella silmällä seurata tiedotusvälineiden työskentelyä. Liekö jäänyt ainutkaan suurhenkilöiden ele tai tekeminen tai tekemättä jättäminen huomaamatta tai analysoimatta. Että on siinä näppikset rätisseet, ja bittivirta on lennellyt valokuitua pitkin, ja ahnaat silmät ja aivot ovat niitä ahmineet, ja kenties tunteneet onnea siitä, että ovat nyt ihan maailmanpolitiikan ytimessä.

Sitähän tässä miettii, että varmaan oli presidentit käyneet vessassa ennen neuvottelujaan. Ajatelkaa nyt vaikka, jos olisi tullut pissahätä jommalle kummalle, ja olisi tullut neuvotteluhuoneesta kärsivän näköisenä. Siinä olisi päivystävät toimittajat laukoneet kameroitaan, ja joku olisi jo laittanut skypeitse mediatalolleen viestin, että neuvottelut katkesivat. Sitten se olisi ihmetellyt, kun olisi mahtihenkilö palannut vessasta lientynein ilmein. Noloa olisi ollut, jos olisi jo nettisivulle ehtinyt tämmöinen stop press – uutinen…

No, mitäpä tuollaista kuvittelemaan.

Vaan äijän päivä oli mukava. Oli työkalenterissa koodi VP, eli vapaapäivä. Käytin autoa katsastuksessa, ja hyväksytyksi se tuli, ja saapi ajella seuraavat kaksi vuotta tänään saadulla leimalla. Kun sieltä kotiuduttiin, pistettiin vähän evästä kassiin, ajeltiin tuonne satamaan ja nosteltiin nyssäkät veneeseen, hurautettiin saareen yhden kyläyhdistyksen omistamalle saunamökille, jossa kulahti iltapäivä ja vielä iltakin ihan auringonlaskun tietämille saakka.

Ei haitannut mahtihenkilöiden tapaaminen yhtään.

Tekee mieli kuvitella vielä yksi kännykkäpuhelu.

Presidentti istuskelee työhuoneessaan, pöydällä käydä nylkyttelee tietokone, ja on pressalla puhelin kädessään, twiittiäkö olisi kirjoittamassa vaiko laittamassa tekstiviestiä.
Vaan alkaa puhelin soimaan, ja mahtihenkilö vilkaisee näytöltä, että kolleegahan se siellä.
– No terve, mitä ukko?
– Mitä tässä, kottiin tulin tuossa joku aika sitten.
– Sinä siellä vielä lorvehit pitempään.
– No kävin vähän lähetystön väelle ohjetta antamassa.
– Minä en oo ite kehannu, oon laittanu aina toisia asialle.
– Jokkainen taaplaa tyylillään. Vaan mitä tykkäsit kyläpaikasta?
– Mitäs, kyllähän siellä kertansa käy, torpassakin.
– Torppahan tuo ol, pakko myöntää. Mutta laittoi ne siellä pöydän koreaksi.
– No laittoihan ne. Se minua kyllä vähän nauratti, kun ihan tavan vuoksi sanoin, että olipa hyvää ruokaa. Kuuluivat ratiossa ja lehissäkin hehkuttaneen…
– Heh, ne on sillä perällä vähän yksinkertaisia, mutta sinänsä ihan ystävällisiä.
– Onhan ne. Ainahan ne torpanmiehet on, kun isännät poikkeilee.
– No mites siellä kotona, oliko isokin äläkkä.
– Ainahan ne räksyttää, ei pie niin välittää. Sepähän heillä on virkansa.
– Niinhän se sinulla taitaa olla. Minä pistän semmoset ukot linnaan.
– Tekis mieli minunkin. Vaan eiköhän lopeteta pökinät ja vakkauta yöpuulle. Soitellaan.
– Asiata puhut. Soitellaan. Ja öetä.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s