Tiedotusvälineissä esitetään jälleen kerran teatterikappaletta, niin usein nähtyä, ainoastaan hyvisten ja pahisten osat vaihtuvat. Siinäpä meille sirkushuveja kerrakseen!

Pääosissa ovat tällä kertaa maan hallitus, eritoten pää -ja valtiovarain- ja työministeri, voimatrio siis kokonaisuudessaan. Oppositio, lähinnä puheenjohtajat. Palkansaajien etujärjestöt, käyteaineena, kun eivät muuta voi uskottavuutensa säilyttämiseksi tehdäkään.

Hallituksessa varmaan ovat arvelleet, että kansa mokoma, jos ei suoranaisesti tiedä niin ainakin aavistaa, ettei talouden nousu tainnut hallituksen ansiota olla, vaan suotuisan markkinatilanteen tuomaahan se. Ei auta , vaikka on Yleisradio, Bonnier, Хельсинская правда ja kaikki mahdolliset kanavat suurinpiirtein Kansan Uutisia, Tiedonantajaa tai Demokraattia lukuunottamatta saatu laulamaan samaa laulua…  Toki sivistyneesti annetaan ääni myös toisinajattelijoille, mutta kommentoinnissa ja arvovaltaisimmissa analyyseissä toki annetaan ymmärtää, että epäilemättä isänmaan etu on vaarassa.

Mikä se on isänmaan etu? No, hallitusvastuun kantajain mielestä tieten se, että vallan niin raskas mutta silti niin makoisa ja himottava ies pysyisi omilla hartioilla. Oppositio taas on jyrkästi sitä mieltä, että ei kun heidän se pitäisi saada asioista päättää, silloin hyvä tulisi.

Silviisii mie oon aatelt et ain pittää tehä juon, sanoi Rokka, ja tuon kohdan on poliittinen väki kansalliskirjastamme lukenut, opetellut ja sisäistänyt aivan erityisellä huolella. Hyvänä apuna on puolueiden uskollinen kenttäväki, joka on kuuliaista ja vähän johonkin vihapuheen tapaiseenkin taipuvaista porukkaa, ainakin joskus, ja sen korvasyyhyyn on helppo lausua ikäviä sanoja vastustajaksi otetusta, ja tätä kuuliaiset kentän miehet ja naiset uskollisesti toistavat, mitäs kun pääsee sillä, että senkun hokee, ei tarvitse itse asioita miettiä saati arvojaan punnita…

Niinpä maakuntalehtien uskolliset kolumnistit suoltavat sitä agendaa, mikä  политбюроn johtoa miellyttää, ja jonka se edellä mainittu on myös laatinut tai jonka ohjeuksessa sen on joku laatinut. Merkillepantavaa meissä rahvaassa on se, että etenkin vallassa olevia mieluusti kannatetaan vähän kuin menestyviä jalkapallojoukkueita tai Suomen euroviisuedustajaa, vähän niinkuin hurmoksellisesti tai fanaattisesti. Opposition uskollisilla kannattajilla tai muuten kriittisillä taas on yli kaiken menevä äärimmäisyysesimerkeillä ratsastava raivokas vastustus. Tältä se ainakin näin kansalaispassivistin silmiin näyttää.

Jos nyt kansalaispassivistin kanssa hypoteettisesti keskusteli joku (hallitus)puolueen uskollinen työjuhta, niin eihän siitä keskustelua syntyisi, kun ne puolueuskon silmälaput peittävät ja värittävät katsantoa. Vaikka niinhän se toisaalta on joka maailmankatsomuksessa, niiden lasien läpihän sitä itse kukin katselee…

Sivistyshän kai mitataan sillä, että mitenkä pystyykö sitä jotenkin keskustelemaan, vaikkei yhtä mieltä olisi. Ainakin kaksimieliseksi pystyy yksimielisen helposti muuttamaan, se on vakaa mielipiteeni.

Niin tämä hypoteettinen keskustelu menisi näin:
PUOLUEHENKILÖ: Mitä tarkoitat juonella? (Viitaten tuohon johdantoon)
KANSALAISPASSIVISTI: Sitä, että tässä on kysymys käsikirjoitetusta näytelmästä.
PUOLUEHENKILÖ: Taidat olla kommunisti /porvari/ vihervassari/ liberaali/ persu/ lahtari / punikki /fasisti/stalinisti (valitaan tilanteeseen sopiva nimittelysana, tässä tapauksessa kyseeseen tulevat kommunisti, vihervassari, punikki tai stalinisti, noita muita käyttää fanaattisin osa nykyistä oppositiota)
KANSALAISPASSIVISTI: Olen poliittisesti zombie eli riippumaton, en ole minkään puolueen jäsen enkä kannattaja. Mutta kysyit, että mitä tarkoitan juonella.
PUOLUEHENKILÖ: Olisipa sekin kuultava.
KANSALAISPASSIVISTI: Kyseessä on teatteriesitys laadittuine käsikirjoituksineen. Kuten kaikella taiteella, on tälläkin tarkoitus vaikuttaa ihmisten mielipiteeseen tai mieltymyksiin. ja tässä tapauksessa erityisesti ihmisten äänestyskäyttäytymiseen. Tämäkin teatteriesitys käsikirjoituksen osalta muistuttaa Neuvostoliitossa vallinnutta sosiaalista realismia siltä osin, että näytelmän käsikirjoitus kirjoitetaan valtaapitävien ehdoilla ja toimesta. Tämä ei toki ole ensimmäinen laatuaan, näin ovat tehneet varmaan kaikki hallitukset vuorollaan.
PUOLUEHENKILÖ: Tuo on demokratian halventamista.
KANSALAISPASSIVISTI: Mielipidekysymys. Ehkä paremminkin asian näkemistä sellaisena kuin se oikeasti on, jättäen juhlapuheiden latteudet omaan arvoonsa. Eikös demokratia ole kansanvaltaa.
PUOLUEHENKILÖ: Näin on.
KANSALAISPASSIVISTI: Ja siinä on tällaiset peruselementit kuin hallitus ja oppositio, eikö niin?
PUOLUEHENKILÖ: Kyllä. Jotka paikat kansa äänestämällä määrää. Siinä ilmaisee kansa tahtonsa.
KANSALAISPASSIVISTI: Tai ostaa sian säkissä, miten sen haluaa katsoa. Viittaan tuohon asioiden näkemiseen sellaisina kuin ne ovat.
PUOLUEHENKILÖ: (ivallisena) Kerro nyt, mikä käsikirjoitus tässä on.
KANSALAISPASSIVISTI: No, tämä tapaus on tällä kertaa tällainen: Pää- ja muut ministerit ovat havainneet, että kansa on kohtalaisen tyytymätöntä heidän asiainhoitoonsa. Heidän tukijansa puolestaan ovat tyytyväisiä jo saavutettuun, mutta lisää halajavat.  Nyt niillä on tämä naurettava pienten yritysten irtisanomislaki…
PUOLUEHENKILÖ: (keskeyttää närkästyneenä) Miten niin naurettava. Paljon olisi työpaikkoja täytettävänä, muttei uskalleta täyttää kun joutuu, kuten äsken äänestämisestä sanoit, ostamaan sian säkissä! Myönnä pois.
KANSALAISPASSIVISTI: Älä nyt höpötä, iso ja täysjärkinen ihminen, kuten oletan. On olemassa puolen vuoden koeaika, sitten voi tehdä vaikka toisen puolivuotisen määräaikaisena. Toinen vaihtoehto on käyttää työvoiman vuokrausta. Siellä ei kuulu pienille firmoille ollenkaan mitkään lakkorettelöt, ne on vuokrafirman asia. Niillä on kyllä konstinsa pitää sinne sortuneet aloillaan…
PUOLUEHENKILÖ: En vieläkään ymmärrä, mistä käsikirjoituksesta puhut, sinä nyt liitelet ja laatelet siellä ja täällä, etkö lopultakin selittäisi, mikä se  käsikirjoitus muka on!
KANSALAISPASSIVISTI: No, se on tällainen. Vai olisiko paremminkin synopsis kuin käsikirjoitus, mene ja tiedä. Mutta siis.  On hallituksessa huomattu, että kansa napisee. Vaarana, ihan ilmeisenä on se, että isänmaan etu on vaarassa kansan ymmärtämättömyyden takia. Ja isänmaan etu on se, että me pysymme hallituksessa. Vähän samaan tapaan ajateltu kuin Silvio Berlusconi, joka sanoi vastustavansa kommunisteja, ja kommunisteja olivat kaikki, jotka olivat eri mieltä hänen kanssaan. No, mutta asiaan.
Nyt pitää siis miettiä, miten saadaan kansa pysymään isänmaan edun asialla. Oppositio röykyttää ja epäilemme, että ainakin salaa kansa aplodeeraa.
Mikä siis neuvoksi? Siirtyä suosiolla, taistelematta, opposition röykyttämäänkö? Hell no! Sehän merkitsisi puoluetuen pienenemistä ja näin ollen taloudellisia menetyksiä sille kaikkein tärkeimmälle, eli meidän puolueelle!
Onneksi tai onneksi ja onneksi on tässä tapauksessa olemassa vahvat ammattiliitot, jotka on helppo provosoida lakkoilemaan hallitusta vastaan. He, otetaan jonakin iltana rennosti, ja tehdään lakiesitys, joka suututtaa ammattiliitot. Perustuslaista nyt hitot, me siitä tässä porukassa olla ennenkään välitetty. Sen verran täytyy olla ovela, että otetaan muka huomioon pikkufirmat, joilla ei nyt sinänsä ole mitään merkitystä tässä. Ne on vaan ahkeria ja kunnollisia ne yrittäjät monesti, ja yllättävän moni puolueuskovainenkin.  No, tehdään semmoinen lakiehdotus, että alle 20 työntekijän yrityksissä irtisanomiskynnystä helpotetaan. Liitot nostaa heti äläkän, ja tingitään heti kymmeneen, ja laitetaan joku sanomaan, että katsokaa nyt, hallitus tulee vastaan eikä nuo brezhneviläiset pysähtyneisyyden ajan ammattiliitot pysty antamaan tuumaakaan periksi tässä asiassa. Sopulit saavat tuosta pälpätettävää viikkokausiksi, tulee ylityö- ja vuoronvaihtokiellot, ja sopulit kirjoittaa, että nyt jää vanhukset poliittisen lakon vuoksi ilman ruokaa. Ja katso, päästään ainakin vuodenvaihteeseen asti kohtalaisen kivassa nosteessa, ja sitten päästään jo kampanjoimaan. Otetaan se pami-vaippaporukka valtiksi, kuinka poliittinen lakkoilu koskee kaikista heikko-osaisimpia, sitä opposition ja ammattiliitot haluaa, repikää siitä! Onpahan siitä vaippaporukasta vielä kerran jotain hyötyäkin…
PUOLUEHENKILÖ: Kylläpähän sinä olet itse opposition ja rettelöitsijäliittojen puolella ja brezhneviläinen pysähtyneisyyden ajan ihailija..
KANSALAISPASSIVISTI: Eivät liene aivan viattomia oppositio tai ammattiliitotkaan, matkan varrella lienee niihinkin jotain vallan ajoista tarttunutta, joka haisee… Etta ei sillä. että niitä tässä olisin esimerkiksi nostamassa. Vaan sitä minä vain, että kai tässä niin sanotussa kansanvallassa on jopa parlamenttiin kohdistuva vastustusoikeus? Kun tama nykyinen hallituskomento sitä kovasti kritisoi, että parlamentarismiakin vastaan pullistelevat… Minä muistan siltä ylipolitisoituneelta 1970- luvulta, kun kaikki aina haukkui Reporadiota, taistolaisia. ja Kekkosta kanssa. Ja väärin oli silloin monen mielestä valittu eduskunta.  Varmaan siinä ihan asiaakin oli, samoin kuin nykyäänkin.

Minä tuota vain yritän tätä vallan mekanismia ja keinoja hahmottaa, ei minulla tässä muuta mielenkiintoa asiaan ole. Hoitakoot halulliset, niin kauan kuin ei hallituksen edustaja käy öisin hakemassa ketään kuulusteltavaksi, hakattavaksi tai internoitavaksi.
PUOLUEHENKILÖ: Sinä tätä meidän puoluejärjestelmää tunnut halveeraavan. Mikä sitten olisi parempi, yksinvaltako?
KANSALAISPASSIVISTI: Kyllä tämä ihan sopiva on. Kunhan minun ei tarvitse niissä kokouksissa ja intrigipalavereissa istua, niin minulle sopii. Minä vain koetan nähdä sen luokittelematta sitä hyväksi tai huonoksi, sellaisena kuin se on. Enemmän minua kiinnostaa ja huolettaa kyllä, jos kissa ei tule yöksi kotiin. Ja se on sanottava, että esimerkiksi työlainsäädäntö ja vaikka velkasaneerauslaki ovat hyviä, asiapohjalta tehtyjä lakeja, jotka väitellen ja kiistellen on saatu aikaiseksi. Että hyvää väkeä toisaalta ovat ne, jotka jaksaa vääntää ja juonia.
PUOLUEHENKILÖ: Sinun kanssasi on mahdotonta keskustella.
KANSALAISPASSIVISTI: Eiköhän oteta kahvia ja puhuta vaikka ihan oikeita asioita, vaikka kalansaaliista, sienten ja marjojen esiintymisetä luonnossa, säistä, tai kodin asioista. Mitä tuumaat?

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s