Harvemmin on meikä-äijä ensimmäisten joukossa juuri missään. Niinpä näin Aku Louhimiehen näkemyksen Tuntemattomasta sotilaasta vasta tänään.

Etukäteen ajattelin kenties jonkun muun tavoin, että eikös tuo tarina ole jo kerrottu. Toki kysymys on varsinaisesta klassikosta tarinaksi, sitä en ollenkaan väitä. Tuntematon sotilas on kollektiivisessa muistissa – sitä en tiedä, onko enää nykylapsilla, mutta ainakin meillä, joita sota on ehkä isovanhempien tai vanhempien kautta jotenkin liipannut.  Aloittaessani näitä hommia 22 vuotta sitten saattoi jopa rippileirillä kuulla vielä sitaatteja Tuntemattomasta. Nyt en muista kuulleeni vuosiin.

No, miltä se nyt sitten näytti, miten sen koin?
Aloitetaan mielestäni hyvistä asioista. Jussi Vatanen tekee hyvän suorituksen Koskelana. Myös Eero Ahon tekemä Rokka onnistuu hyvin.
Ja se sodan ikävin puoli, kaatuneiden silpoutuneet ruumiit, tai haavoittuneiden hirvittävät tuskat ovat vähemmän siistityt kuin etenkin ensimmäisessä versiossa. Mollbergissahan horkat, parahdukset ym. olivat jo esillä. Näitä ei lienee syytä kaunistella, enemmän kannatan sodan kuvaamisessa sellaista Peckinpach-tyyliä, jossa sodalta riisutaan kaikki juhlapuheiden tai propagandarunouden viljelemä uljaus.

Parhaimmat jaksot ovat erinomaisia, tarina imee tiiviisti mukaan. Niitä ei kylläkään ole kuin muutama koko elokuvassa. Monet kohdat harpotaan sellaista vauhtia, että olo on vähän sellainen ”Re-acted by bunnies”. Jos haluat tietää, mitä tarkoitan, vilkaise tätä.

Yleisesti ottaen kylläkin kyselen, että minkähän vuoksi tama piti vielä kerran tehdä. Kun kukaan tekijöistä ei varmana edes tiedä, miltä ihan oikeasti tuntuu tuo ihmiskunnan hulluuden ja kaikkinaisen sivistymättömyyden aikaansaama tilanne. En tiedä minäkään, ja olen siitä muuten hirveän onnellinen.

Äijän jälkikritiikki antaa elokuvalle kaksi tähteä.

3 kommenttia artikkeliin ”Yksi kirja, kolme elokuvaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s