Läksin kotoa heti kahdeksan jälkeen, tulin siinä seitsemän maissa illalla. Että kaipa tuli isänmaa palvelluksi erilaisin kokouksin ja harjoituksinkin.

Ehdottomasti on hienoa, että on Suomi itsenäinen maa. Erityisen hienoa on se, että sata ja yksi vuotta sitten alkeellisena kehitysmaana itsenäistynyt Suomi on tänään kaikesta huolimatta yksi maailman kehittyneimpiä valtioita. Sellaiset suurvallat kuten Venäjä, Kiina ja Pohjois-Amerikan Yhdysvallat ovat kaukana takanapäin sekä sivistyksessä että kansalaisyhteiskuntana.

Meillä otetaan tyynesti, poliisiasiana vastaan se, että valtakunnan itsenäisyyspäivänä ovat kaiken maailman totalitaristihörhöttäjät ilmoittaneet osoittavansa mieltä. Meillä suvaitaan ja otetaan vastaan tällainenkin sivistymättömyys ja moukkamaisuus. Pohjoismainen sivistys ilmeisesti kestää moukkamaisuudenkin, ja antaa sen pitää ääntänsä.

Kuka mahtaa olla patriootti? Mielestäni ei lippu- tai soihtukulkueissa hoilaava ajattelematon, enemmänkin se lähimmäinen, joka suunnitteli viettävänsä huomisen valoisasta ajasta enemmän kuin puolet metsässä. Siellä se on isänmaa. Metsällä nostettiin Suomi kehitysmaasta sivistyneeksi eturivin valtioksi.

Itsellä on itsenäisyyspäivänä kirkonmenot ja seurakunnan järjestämä itsenäisyysjuhla. On ollut aika kauan, joten otan asian tyynesti. Onneksi on valoisaa vielä kun töistä pääsen, joten pääsen isänmaan metsiin hetkeksi kulkemaan töitten jälkeen, aistimaan suomalaisen ikihongan huminaa, ehkä katsomaan ja aistimaan muutenkin Pohjanlahden laineiden loiskuntaa isänmaan graniittia vasten.

Toivotan kaikille hyvää itsenäisyyspäivää. Jos olet töissä, olet arvokas. Jos osoitat jossain mieltäsi, osoitat mieltäsi. Jos elät arkeasi, olet arjen sankari.

2 kommenttia artikkeliin ”Itsenäisyyspäivän aattona

 1. Niinpä. Työpäivä 30 vuoden ajan juhlien järjestäjänä; puhujat, musiikki, kukat, seppeleet, penkit jne. Toki delegointia.

  Nyt vain soittajana. Huomenna naapuripitäjän juhlassa hengitämme soitinten läpi Sibeliuksen Isänmaalle, paikkakunnan oman laulun, jonka sävellyskilpailun voitti aikoinaan Pentti Lasanen, Heino Kasken Ges-duuripreludin sovitettuna puhaltimille F-duuriin, fanfaari palkituille ja Maamme As-duurissa, kahvia, suolaista ja täytekakkua.

  Netissä oli jonkun lehden kolumni, jossa sanottiin, että Talin-Ihantalan ihmeen rinnalle ja ohi on itsenäisyysajatuksissa nousemassa Suomen luonto, ja hyvä niin minunkin mielestäni.

  Hyvää itsenäisyyspäivää.

  Tykkää

  1. Samoin sinulle! Minun pitäisi laskea palkeista pillien läpi ylihuomisen syntymäpäiväsankarin Finlandiaa, ei ihan kokonaan, mutta alusta pari minuuttia, ja kun saan sävellajin asettumaan As-duuriin, niin siitä sitten hymni ja se on siinä. Patarummut jalkiotrilleinä ovat mukavat, vaan koneisto pitää melkoista ääntä. Mutta näillä mennään.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s