Olen, kuten tuo esittelysivu kertoo, melkein kaikkea vastustava vanheneva mies.

Ohessa tärkeimmät vastustamiseni kohteet. Ne ovat valitut täysin subjektiivisesti, omien arvojeni pohjalta. Se ei tarkoita sitä, että kaikkien pitäisi olla samaa mieltä.

Sanoi Tasavallan Presidentti Sauli Ensimmäinen uudenvuoden puheessaan, että olemme menettämässä kykymme keskustella, kyvyn hakea ratkaisuja erilaisten maailmankatsomusten ristiriitoihin. Mitä jyrkimmin vastustan sitä, että toisia ei hyväksytä.
Ääriliikkeet
Niinpä vastustan kaikenlaisia ääriliikkeitä. En suuremmin politiikasta välitä, mutta ossailin jo tuossa taannoin, että sitä kantaa voi olla tarkistettava. Nimittäin jos nuo äärihörhötysporukat alkavat Eduskuntaan nousta, niin silloin on itse piru merrassa.
Ääriliikkeethän syntyvät näköalattomuudesta ja osattomuudesta, jos olen oikein ymmärtänyt. Niinpä kannattaa miettiä tarkkaan, millaisia päättäjiä meille äänestää!

Uuden vuoden juhlinta

Siis niinku että mitä juhlimista on siinä, että vuosi vaihtuu? Se, että kalenterissa on eri vuosiluku? Rakettien paukuttelu on typerää, ja aiheuttaa joillekuille vielä vammojakin, tai tulipalokin on ihan mahdollinen. Millä tavoin se on juhlan osoitusta, että singotaan korkeintaan sadan metrin korkeuteen ilotulite, joka noustessaan ja räjähtäessään sinkoaa rikkipäästöjä ja huonontaa ilman laatua?
Ja mitä sitä vemmeltää tarvitsee. Hyvä ruoka ja juoma toki kuuluvat kaikkiin vapaapäiviin ja -iltoihin.
Ihan eniten minua on ärsyttänyt kuusitoista vuotta sitten, kun sanomalehti Keskisuomalainen uutisoi neljästä täysi-ikäisestä ja ainakin luetun perusteelle miltei täysjärkisestä ihmisestä, jotka lähtivät hyiseen uudenvuodenyöhön nostaakseen pankkiautomaatista ensimmäiset 20 euron setelit! Ja kun nämä paperinpalat oli lompakkoon sullottu, kilistettiin kuohuviinit.
Kaikelviisii, mikä ettei, mutta aika triviaali uutisen aihe se oli. Kätevä on euro, voi käytä melkein koko Euroopassa matkailemassa tarvitsematta vaihtaa rahaa. Toisaalta, on sitä joskus kruunuja, rupioita tai bahteja vaihdettu tai automaatista nostettu, eikä se sen vaivalloisempaa ole.

Teemaviikkojen viettäminen

Jestas, mahtaako maan päällä olla turhempia tapauksia kuin jonkin teemaviikon viettäminen? Tarkoituksena kai on nostaa jokin ilmiö tai asia yleiseen tietoisuuteen, mutta kun näitä teemaviikkoja melkein yhtä paljon kuin rekisteröityjä yhdistyksiä, niin hoh hoijaa.

Ylipäätänsä viettäminen

Niin, monet viettävät joitakin päiviä. Se on sana, jolle olen ollut allerginen koko viisikymmentäseitsemänvuotisen elämäni ajan. Viettäminen on kaltevan pinnan ominaisuus. Siis että vaikka meidän takapihan rinne viettää lounaaseen tai länsilounaaseen päin. Mutta takapihan rinne ei vietä tällä hetkellä mitään, vaan on kasvimaan osalta paksussa roudassa.

Median sopuliseuraaminen, erilaiset kohut

Vähän väliä nousee kohu, milloin mistäkin. Siinä joku tulee julkisesti hutkituksi, harvemmin tutkituksi. Miten kaipaankaan sellaista mediakasvatusta, jossa opetettaisiin, että sananvapauden ansiosta kaikenlaiset mielipiteet ovat oikeutettuja, kunhan ne eivät vahingoita perusteettomasti, tutkimatta,  kenenkään mainetta, uhkaa kenenkään henkeä tai terveyttä tai ihmisoikeuksia.  Mutta kun lukee jonkin kolumnin tai muun mielipidekirjoituksen, pitää ensimmäiseksi kysyä, että mikä on tuon kirjoituksen tarkoitus? Vastaus on tietysti se, että vaikuttaa lukijoiden mielipiteeseen. Kolumneja lukiessa pitää henkilön aina muistaa, että tässä tarjotaan arvoja omaksuttavaksi. Tehdään siis eräänlaista käännytys- tai lähetystyötä. Jos asia harkinnan jälkeen tuntuu vielä arvolliselta omaksua, niin mikäs siinä sitten. Tuleehan ihmisiä aina joskus uskoonkin, ja joidenkin kohdalla se on myönteistä, joidenkin kohdalla vaikutukset ovat vähemmän myönteiset.

Ylipäätänsä lukeminen olisi hyvä lääke kaikensorttisten hörhötysten torjumiseen. Kun lukee erilaisia kirjoja, tutustuu erilaisiin maailmankatsomuksiin, tutkii historiaa (kirjoista), tutustuu erilaisiin maailmankatsomuksiin, niin alkaa tämä maailmanranta olla yleisesti ottaen helpompi kiertää. Mutta jos ottaa heti ensimmäiset tarjotut silmälaput ismikseen, niin siitä ei hyvä seuraa.

 

No, siinä on Äijän uudenvuoden puheen aiheita tiivistettynä. Mukavaa loppuvuotta.

 

2 kommenttia artikkeliin ”Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän vastustan

 1. äej

  presidenttiainesta – Sinussa.
  Äänestäisin.

  Ei kun kohti ärjyvää 2019. vuotta!
  Siitä se sitten siilautuu.

  Tykkää

  1. Minä jyrkästi kiitän, Hikkaj!
   Vielä jäi uudestavuodesta ja rakettien sun muiden tulitteiden paukuttelusta marmattamatta vähän. Kissa halusi ulos aattona siinä vähän ennen seitsemää, kun vaimo sauvasekoittimella vatkasi blinitaikinaa varten valkuaista vaahdoksi, ja piti se pahaa ääntä. Kisu siis vaatimalla vaati päästä ulos, ja pääsikin. Sitten alkoikin se helvetinmoinen pauke, ja mirri kai kyyhötti jossain puskassa inhottavan kylmässä räntäsateessa.

   Vuoden vaihtuessa rätisi kuin Turkin sodassa, ja siitäpä aatokseni kritisoida näitä juhlistamisia lähti liikkeelle. Minun hartain toiveeni on, että ei paukkuisi edes nämä raketit saati sitten lähimmäisen elintoimintojen lopettamiseen tarkoitetut vehkeet, mutta mitä sitä tyhjää, kun on nämä Trumpit, Kimit ja Vladimir Pyhät isojen laivojen ruotelissa. Niin synkäksi meni ajatukset, vaikka ilotulitus piti oleman. Ja vaikka kissaa maanittelin sisälle vielä yhtä käydessä, ei se antanut mitään merkkejä itsestään. Kurjaa.

   Vasta kun olin lähdössä uudenvuodenpäivänä töihin, ilmaantui kisu oven taakse ja oli viluinen ja nälissään. Siinä se turkkiaan sohvalla nuoleskeli kuivaksi ja puhtaaksi, kun lähdin kirkonmenoja soittamaan tuonne ent. Uusikirkko Tl:n upeaan, 1400- luvulta olevaan kirkkoon.

   Hartaimmin tosiaan toivon, että ihmiset tulisivat järkiinsä eivätkä ryhtyisi rähisemään pyssyjen kanssa. Kotipuolen murteella sanottuna, ois paljon velehompata kun ei tarttis ihmisten pelätä eikä rähisijöitten jaloissa olla.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s