Niin sosiaalinen tietoverkko kuin muutkin tiedotusvälineet ovat rummuttaneet alaikäisiin kohdistunutta pöyristyttävää seksuaalista väkivaltaa. Hyvä on, että rummutetaan. Helsingissä hieman yli puolet noista rikoksista ovat ulkomaalaisten tekemiä. Näin kirjoitetaan toissapäivän (14.1.) Uuden Suomen verkkolehdessä, ja jutun on kirjoittanut Jenni Tamminen. Koska uutisen on julkaissut perinteinen tiedotusväline, voitanee olettaa, että faktat on tarkistettu. Asiastahan kirjoitetaan paljon myös tunnepitoisesti, pelkkään mutuun, ennakkoluuloihin ja raivoon sanottava perustuen.

Selvää on, että keskustelu kuumenee tällaisessa kohdassa. Suuttumus on yleistä, sillä onhan selvää, ettei Suomen kaltaisessa, 1800- luvun lopulta Yrjö-Koskisen päivistä lähtien pienin askelin pikkuhiljaa sivistyneeksi valtioksi monien vaikeuksien jälkeen muuttuneen kehitysmaan rohmahtaminen (markkinaliberalismin ehdoilla tehdyn kaikkinaisen sivistyksen hävittämisenkin vuoksi) turvattomaksi barbaarimaaksi pelottaa ketä tahansa. Tuskin kukaan välttyy primitiivireaktioilta.

Silti pitää asiat ja teot tutkia, ja sitten hutkia, jos ja kun hutkittavaa löytyy.

Ensiksikin on äijä sitä mieltä, että kaiken sorttinen väkivalta on kuvottavaa, seksuaalinen väkivalta aivan erityisen kuvottavaa. Ja sitten kun se kohdistuu alaikäisiin, se on jo pöyristyttävää. Sillä ei hirveästi ole väliä, tekeekö se joku lähi-idästä tai Afrikasta tullut vaiko kantasuomalainen ihmishirviö.

Mutta yhtäläisyysmerkkien vetäminen vaikka maahanmuuttoilmiöön, niin ilmeinen kuin yhteys onkin, ei ole ihan ongelmaton asia tai ajatuskuvio. Asia ei ole ihan niin mustavalkoinen kuin annetaan ymmärtää. Tai sitten yhtä hyvin hukkumiset voidaan estää kieltämällä uinti ja vesillä liikkuminen. Tai liikenneonnettomuudet voidaan estää kieltämällä liikenne. Erityisesti voisimme kieltää suurikokoisten mustien, uusien voimakkaiden autojen käytön, sillä sellaiset ohittavat aina ihan päättömästi ainakin tuossa valtatie 8:lla.  En nyt tahdo rinnastaa näitä asioita näin yksinkertaisesti, vaan varovasti, ikään kuin liitäen laataen sanoa, ettei tähän asiaan ole  baariparlamenttien keskustelujen pohjalta tehtyjä helppoja ratkaisuja.

En nyt sitten yhtään vähättele näitä pöyristyttäviä alaikäisiin kohdistuvia rikoksia. Kannatan sellaisesta ihmisarvoon kohdistuvasta rikoksesta nykyistä paljon ankarampia rangaistuksia. Vähimmäisrangaistus sellaisesta seksuaalisesta väkivallanteosta, joka on poliisitutkinnalla, todistajanlausunnoilla ym. oikeusvaltiolle ominaisilla tutkintaperusteella toteen näytetty, tulisi äijän oikeuskäsityksen mukaan olla vähintään viisi vuotta ehdotonta vankeutta. Jos tekijä on esimerkiksi turvapaikanhakija, tulee tämä karkottaa välittömästi.  Hiljattain uutisoi Helsingin Sanomat, että tuolla Ameriikassa sai lentokoneessa vieressä istuneen naishenkilön haaroja kopeloinut mies yhdeksän vuotta vankeutta. Jokin tämän suuntainen alkaa olla linjassa noiden tekojen vakavuuden kanssa.

Silti vierastan sitä ajatusta, että kategorisesti turvapaikanhakija on rikollinen. Eikö oikeusvaltion periaate ole se, että rikoksesta epäillään ja tuomitaan vasta tekojen jälkeen?

Mutta polarisoituneen keskustelun, kaikkinaisen kuplassa elämisen keskellä tietenkin asiallinen ja maltillinen keskustelu hukkuu someräyhäämisen alle. Ja se saa myös tilaa, sillä se saa sitä mediahuomiota, ja katsoja- ja klikkausluvut ovat mainittavat, ja se on huomiosta elävän tiedonvälitysteollisuuden kannalta hyvää ja oikeaa. Näin maltillinen ja punnittu puhe leimataan sumeilematta ”suvakkipaskaksi”.

Äijä pysyttelee enimmäkseen ääneti näissä kysymyksissä. En kyllä ihan purematta niele sen kummemmin nationalistipopulistien yleistyksiä sen kummemmin kuin hyväuskoisten suvakkienkaan juttuja. Tuo suvakki – sana muuten on niitä rasittavia uudishaukkumasanoja, joita ovat muun muassa myös vihervasemmisto, valtamedia, valemedia tai muut alentavaksi ja halventavaksi tarkoitetut ilmaisut.

No, sananvapautta älkööt tässä vielä sivistysmaaksi luetavassa valtiossa rajoitettako . Silti pelottaa, että seuraavissa vaaleissa tapahtuu se, että Ruotsin, Puolan ja Unkarin tie on meidänkin tiemme.

Mielipiteet kukoistakoot, mutta myös kriittisyys. Sellaista toivoisin, että sanotaanpa mitä tahansa, niin etenkin yleistykset haastettaisiin oikein kunnolla, ja että näitä haastamiskeskusteluita myös seurattaisiin kunnolla. Ja kunnioitetun Tasavallan Presidentin toivomus siitä, että polarisoituneiden mielipiteiden välillä pystyttäisiin asemiin kaivautumisen sijasta käymään dialogia, on myös minun toivomukseni, vaikka olen aika kaukana presidentin edustaman puolueen arvoista muutoin.

Sellaista tässä mietin. Toivotan sinulle, hyvä lukijani, oikein mukavaa tammikuista päivää. Meillä lounaassa on lunta, ja täällä pääsee hiihtämään. Siitä iloitkaamme.

4 kommenttia artikkeliin ”Muotiaiheesta

  1. No niinhän se on. Meille jo kakarana sanottiin, että tuntemattomille ei saa sanoa, missä asuu, eikä niiltä saa ottaa mitään, kuten rahaa, karkkia tms.

   Tietysti tänä päivänä, kun lapsilla on kännykät ja niissä nämä verkostosovellukset, on vanhemmilla vielä enemmän vahdittavaa kuin ennen. Toisaalta työelämän joustot ajavat ainakin jotkut työssäkäyvät vanhemmat niin tiukille, etteivät aina jaksa pitää silmällä.

   Semmoista se on tää viisaus.

   Tykkää

 1. äej

  kas kas, Olli oikeastaan sanoikin ytimen siitä mitä minä meinasin:
  https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005968665.html
  =
  ’­Vähemmälle on jäänyt kotien roolin pohdinta’

  En ole juuri huomannut: johtuneeko siitä että silloin helposti syyllistettäisiin kohteeksi joutuneiden vanhempia, vaikka sitähän se ei kuitenkaan tarkoittaisi.

  Tykkää

  1. Ei, ei voi kasvatusta ulkoistaa koululle, ei mitenkään. Toki koulussa muinoin saatiin täydennystä, mutta kyllä sen kasvatuksen perustyön tekivät vanhemmat.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s