Veikko Huovinen kirjoitti kauan sitten ansiokkaan lastunsa ”Miksi en voi sietää vetypommia”. Kirjailija vetosi nuoruutensa kokemuksiin huonoista korvikevaatteista, kelvottomista jalkineista, korttiannoksista. Minusta se oli järkipuhetta.

Kun menen sunnuntaisin soittamaan jumalanpalveluksia , on kirkkojen pihamaalla sankarihautojen rivistöt. Siinä on muistokivet, jotka on laitettu niiden muistoksi, jotka joutuivat ainakin osaksi 1930- luvulla vallinneden vahingollisten aatteiden (nationalismi, kommunismi) vuoksi jättämään kotinsa ja oman elämänsä.

Eilen, ollessani muistotilaisuudessa eräässä seurakuntamme monista seurakuntasaleista, sattui istumapaikkani vastapäätä graniittisia tauluja, joihin oli kaiverrettu niiden paikkakuntalaisten nimet ja kuolinpaikat, jotka joutuivat hörhöttäjäaatteiden vuoksi sodan lihamyllyn nielaisemiksi.  On hyvä, että ne taulut ovat siellä.

Saattoväki oli suuri, ja adressien luvussa kulahti pitkähkö aika. Minä rupesin tavailemaan niitä graniittitauluja. Havaitsin, että tuolta kohtalaisen pieneltä paikkakunnalta oli heinäkuun 1941 lopulla kuollut lähes kymmenen miestä Näätäoja- nimisessä paikassa. Kaiken kaikkiaan tuossa paikassa noina päivinä kuoli 230 suomalaista ja silloisia ystäviämme saksalaisia kai saman verran.

Sitä minä vain, että jos olisi ollut silloin vähän viisaampia isojen maiden päähenkilöitä, niin ei olisi tarvinnut noidenkaan kymmenen varsinaissuomalaisen maaseutupitäjän miesten olla parikymppisinä tappelemassa. Mutta kun oli. Niinpä tänä päivänä, kun näen sotilaallisesti suuntautuneiden ääriporukoiden mielenosoituksia televisiossa tai sanomalehtien kuvissa, mietin kovasti noiden graniittitaulujen sanomaa. Tai niitä sankariristirivejä, joiden vierestä kuljen työtehtäviäni hoitamaan. Miten arvottomien ihmisten vuoksi nuo kunnon miehet joutuivat henkensä heittämään, sillä eiköhän vain Stalin, Hitler, Mussolini ym. veitikat olleetkin ihmiskunnan pohjasakkaa, sitä samaa, mitä ovat nykyään ajatollahit ja imaamit tuolla lähi-idässä tai Afrikassa.

Ja mikäpä siinä, aina roskasakkia (=suuruudenhulluja nationalistivaltiomiehiä) riittää, ongelma on vain se, että ihan tavalliset ihmiset, jotka ehkä haluaisivat rakentaa taloja, viljellä maata, olla vaikka poliiseja, rekkakuskeja, lääkäreitä, sairaanhoitajia tai tehdä kauppaa tai muuta hyödyllistä, joutuvatkin rähjäämään pyssyjen kanssa.

Näiden roskavaltiomiesten vuoksi vierastan nationalistisia ja muita ääriaatteita, kuten ei sietänyt Huovis- Veikko vetypommia…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s