On tunnettu tosiasia, etten ihan hirveästi ole innostunut politiikasta enkä kuulu mihinkään puolueeseen enkä kannata ainakaan varauksettomasti mitään niistä. En ole koskaan osallistunut vaalitilaisuuksiin, tuossa kaupan parkkipaikalla olen yhteen ehdokkaaseen törmännyt. Mutta kahvia tai grillimakkaraa en ole heiltä vastaan ottanut. Ei siksi, etten olisi voinut, vaan en ole koskaan paikalle sattunut, kun sellaista on tarjolla.  Olen kotosalla viihtyvää sorttia.

Mutta tykkään, että on hyvä haastaa poliitikkojen lisäksi myös itseään. Niinpä olen tavaillut puolueiden vaaliohjelmia ainakin päällisin puolin, kuunnellut ja vähin katsellutkin vaalitenttejä eri kanavilta sekä kuunnellut Ylen piristävän ”Täydellinen maailma” – ohjelmasarjan, jossa puoluejohtajat saivat häpeämättä kehua itseään ja tuoda ajatuksiaan siitä, miten maailman pitäisi heidän mielestään olla järjestetty, julki. Vaalitentithän ovat olleet näitä ilmasto-, sote-, – maahanmuutto- ja kestävysvajepuheita.

Varmaan kumpaakin on tarvittu. Että on vähän niinkuin niitä ihanteita valotettu ja sitten toisaalta, että miten niitä sitten käytäntöön soveltaisivat.

Että kyllä oman ratkaisun perusteeksi on muutakin kuin mielestäni melko heppoiset vaalikoneet.

Sitä minä kyllä vähän kummastelen, että saati ettei päivittäin julkaistaan mitä erilaisimpia kannatusbarometrejä. Mitä varten? Mihin me tavalliset pulliaiset sellaista tietoa tarvitsemme? Arvatenkin on se puoluetoimistojen väelle kullanarvoista tietoa, mutta tällaiselle tavalliselle rivikansalaiselle suunnilleen yhtä hyödyllinen kuin Talousuutiset. Siis asiantuntijoille kumpikin varmaan käyttökelpoisia, mutta tällaiselle perustyhmälle kansalaiselle sen sortin tietoa, jonka merkitystä kummeksuin ihmettelee. Vaikka niinhän ne tuolta maailmaltakin aina viestittelee näiden päättäjävalintojen päivinä, että ovensuukyselyiden mukaan sitä ja tätä.

Jos minulta kysyttäisiin, että ketä aion äänestää, loukkaantuisin tai närkästyisin. Sanoisin, että eikö perustuslain mukaan vaalit ole salaiset. Ei se kenellekään kuulu, ketä minä äänestän tai ketä äänestää naapurin rouva vai äänestääkö ollenkaan. Sitähän ne nyt miettii, että kuka saa siltä ja siltä saaneet äänet. Mitä sitä miettimään, kyllä ne jollekin menee tai on menemättä kenenkään erityisemmin vouhkamatta.

Sillä enhän minä mitään muuta näissä kannatusmittauksissa tai vapautuvien äänien sijoittumisessa näe kuin tiedotusvälineiden tavoitteen vaikuttaa.

Tai hetkinen, haastetaanpas tuo edellinen kappale ja lause ja hetken aikaa jaarittelemani ajatuskuvio. Onko vaikuttaminen kielletty? Eipä taida olla, eiköhän se ole ihan sallittua. Tekeehän tämän minunkin maailmankatsomukseni piirissä ihmiset lähetystyötä, kertoen uskomme ihanuudesta niille, jotka eivät sitä tiedä.

Joten kiitos ja anteeksi, taisin päästää pahemman sortin aivopierun. Onneksi niitä aivoilmavaivoja taitaa olla joillakuilla muillakin.

3 kommenttia artikkeliin ”Ainakaan tiedosta ei ole puutetta

 1. Minä luotan vaalikoneisiin. Olen nytkin vastannut jo ainakin viiteen. Näyttää siltä, että minulle ihan tuntematon sama ehdokas olisi kaikissa niissä kolmen kärjessä. Hänelle luovutan ääneni. Taktiikkani on vastata mahdollisimman moneen en tiedä-vaihtoehdolla. Tuntemiani ehdokkaita kartan äänestämästä, heistä olisi mielestäni isänmaalle enemmän haittaa kuin iloa ja hyötyä. Äänestämistänikään ei juuri ketään ole valittu, paitsi ehkä Kekkonen, mutta hänetkin valittiin kerran poikkeuslailla, joten muut äänestivät puolestani.

  Pitääkö olla huolissaan-ohjelmassa siteerattiin Marxia, niistä sitä Crouchoa, joka sanoi, ettei halua liittyä sellaiseen yhdistykseen, joka hyväksyisi hänet jäsenekseen.

  Tykkää

  1. Pittää vielä jatkaa, sillä minä kun olen niin helposti johdateltavissa.
   Kävi näätsiisä silviisii, että minä vastasin kaikkiin en tiedä- vaihtoehdolla, jolloin löytyi 75-prosenttisesti samanmielisiä pilvin pimein. Puoluevalikoimakin avartui huomattavasti. Pitää oikein jyrkästi kiittää vinkistä, sillä minä onneton ajattelin jotta jos niitä kuuntelisi. Onneksi vaalikone paljasti kavaluutensa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s