Sanoi Helsingin Sanomissa tänä aamuna Kai Ehkholm, että kansamme, joka vielä joitakin vuosikymmeniä sitten oli maailman lukijoiden kärjessä, on vajonnut tilaan, jossa edes opiskelijat ei jaksa tenttikirjojaan lukea.

Se on tämä Internet tuonut saatuville nopean tiedonsaannin. Sitä löytää nopeasti tietoa, voi muodostaa mielipiteen tai vaikka gradun lauseen jostain Internetin sivustosta.

Ei veikkosella. Sivistys ei ole miksikään muuttunut. Se on edelleenkin tiukkaa ja perinpohjaista, kuten toimittaja Hannu Taanila joskus lähetyksissään sanoi.

Ei ole tänäkään päivänä mitään sellaista, joka voittaisi painetun, nidotun tai sidotun kirjan. Niitä pitää lukea monta.  Kirjoissa ei tarvita ihan yhtä paljoa medialukutaitoa kuin tarvitaan verkon selaamisessa.

Joskus esiteininä näin kirjaston seinällä julisteen: Lue enemmän. Luulet vähemmän. Että ne silloin sen kauhean Kekkoslovakian aikana tiesivätkin. Että tosiaan, lukemalla mahdollisimman paljon, erilaista, saatat päästä jopa totuudesta osittain jyvälle. Kirjoitettu saa olla poleemistakin, kunhan luetaan kaikki se, mitä käsiin saadaan.

Sellaista se ennen olikin, aikakin joillakin.

Ei ole enää,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s