Tosiaankin, on joulukuun ensimmäinen päivä.

Jos on Helsingin Sanomia uskominen, niin kaikki odottavat henkeä pidätellen, että eroaako pääministeri. Minä kyllä aamulla sanoin kuorolaisille, että hengittäkää oikein huolellisesti, ihan perille asti. Siinä hyvän hengityksen päällä ääni lepää kuten kivinen kuula Turun Hansakorttelin aulassa veden päällä.  Pintahengitys on pahasta.

Jos pääministeri joutuu eroamaan, en ole hämmästynyt. Onhan sitä ennenkin nähty, viimeksi vuonna 2003. Lisäksi oliko se nyt kolme pääministeriä on eronnut ihan vapaaehtoisesti ennen pääministerikautensa loppua, nimittäin Vanhanen ja Katainen ja Sipilä. Vanhanen lähti jonkun järjestön johtajaksi, Katainen Euroopan Unionin hommiin. Kukapa ei parempiin hommiin lähtisi, en tahdo luovuttajia moitiskella. Sipilällä lienee liikeasioita hoidettavana. Ei, ei mene ministerit kortistoon…

Näinä päivinä olen muistanut usein lapsuuskodistani noin kilometrin päässä asunutta Olavia, joka oli vahvasti sorakielinen, kuten asia siihen aikaan ilmaistiin. Hän asui pientilalla, ja muistan pikkupoikana ihmetelleeni hänen lohilammikkoaan, jonka hän oli tehnyt maittensa läpi virtaavaan puroon kaivattamalla puroon levennyksen ja laittamalla kalanviljelylaitosten tapaan sihdit tulo- ja menoaukkoihin. Siellä hänellä polski muutamia kymmeniä kirjolohia.

Olavi oli kova politikoimaan, ja seurasi tarkkaan silloisia 1960- luvun lopun tapahtumia. Hänen analyysinsä oli seuraavanlainen:
”Politiikka on kierloa pelijä!”

Olavi kuoli potkukelkan istuimelle 1970- luvulla.  Saunasta tullessa, naapurissa asunut ystävällinen mies häntä käytti aina saunassa arvatenkin niiden mainioiden juttujen takia, joita Olavin suusta suoltui.

Olavi oli hyvä vanhan kansan mies, työmies. Vähän kateellisuuskin häntä nakkeli. Kun läheinen sukulaiseni osti vuonna 1967 Moskvitsh Skandinavian 150 markalla, Olavi kommentoi: ”Se laitto mökkisä pyörlien päälle”.

Vaihtuuko siis hallitus?

Äijälle asia on saman tapainen kuin kaukaiselle sukulaiselle: jos hallituksen edustajat eivät käy öisin tai muutenkaan hakemassa väärin ajattelevia kuulusteltaviksi ja hakattaviksi, niin sekin passaa.

***
Niin, se on joulukuu tosiaankin. Se meinaa sitä, että aletaan laulaa joululauluja. Jo tänään laulettiin Maa on niin kaunis jonkun tilaisuuden päätteeksi. Ja mikäpä siinä, tämä pyhiinvaeltajien laulu passaa kyllä melkein milloin vain.  Ovat tänä vuonna tehneet melko mukavan joululauluvihkon Kauneimpiin joululauluihin minun mielestäni. Ruotsinkielisessäkään ei ole vikaa, ja jälkimmäistä ei tarvitse laulaa kuin Lucian päivän iltana. Osanani on ollut toistakymmentä vuotta olla laulamassa Lucian päivän iltana kauneimpia joululauluja Ruotsin kielellä.  Mielelläni olen ollut. En ole koskaan ymmärtänyt puhetta pakkoruotsista. Päin vastoin, on mukavaa, jos joskus piipahtaa tuossa naapurimaassa, puhua tuon ystävällisen kansan kanssa heidän äidinkieltään.

Niin. Ruotsalaiset ovat olleet minulle aina ystävällisiä. Muistan hyvin, kun vuonna 2007 kävimme silloisen naisystäväni, nykyisen vaimoni, kanssa Gotlannissa, josta olimme varanneet majoituksen Stångan kylästä. Saavuimme paikalle myöhään illalla, avain oli kirjekuoressa. Aamulla majapaikan sydämellinen isäntämme tuli aamiaisen jälkeen puheillemme tiedustellen, onko kaikki sujunut hyvin. Oli yrittänyt soittaakin, ja oli silminnähden huojentunut nähdessään, että olemme tyytyväiset.

Sillä tai jollain toisella reissulla olimme T-Centralenin vaiheilla, ja silmittelimme ruokakauppaa. Että oltaisiin laivan hytissä vain puraistu vähän kuivia eväitä, eikä mitään laivan voileipäpöytää. Menimme T-Centralenin ovesta, ja silmittelimme epätietoisina ympärillemme.
Kultasepänliikkeen omistaja tuli liikkeestään ulos, ja kysyi, että voisiko hän auttaa jotenkin.
Me, että ruokakauppaa etsiskelemme. Kultaseppä huikkasi takahuoneeseen, että tulehan sieltä hetkeksi, ja opasti meidät elintarvikeliikkeen ovelle, eikä sinne ollut pitkääkään matkaa. Kiitin lämpimästi.

Ja vielä laitan lisäksi yhden vertailun.

Kun Helsingissä, Tampereella tai Turussa ajaessasi laitat vilkun päälle ilmaistaaksesi vaihtavasi kaistaa, takaa tulevat painavat kaasua ja tukkivat mahdollisuutesi. Tukholmassa takana tulevat hidastavat ja väistävät.

Kun Suomessa aiot suuressa kaupungissa mennä kadun yli, katsot monta kertaa vasemmalle ja oikealle ja vielä kerran, ja sitten alat miettiä, tohtiiko tuosta mennä yli.  Tukholmassa autoilijat pysähtyvät kauniisti, kun näkevät jonkun kääntyvän suojatielle päin.

Sitä taustaa vasten en ikinä ymmärrä sanaa ”pakkoruotsi”.  Kun Ruotsin kieli on tosi hyödyllistä osata, onhan lähin ystävällismielinen naapurimaa ehdottomasti Ruotsi.  Virossa pärjää kai Suomella, Venäjän ystävällismielisyydestä en ole ollenkaan niin varma. Voi ne ollakin, ja osaan minä jonkun sanan Venäjääkin, lukiossa opiskelin.
***
No niin, joulukuu alkaa. Lähipäivinä täytän 58 vuotta, takana on laskujeni mukaan 23 Hoosiannaa urkupenkiltä vedettynä. Jos vielä sen seitsemän hoosiannaa vetäisi, jos terveyttä ja elonpäiviä piisaa.

Siihen aikaan sopii varmaan kaksi tai kolme pääministeriä. Tulleeko perussuomalainen pääministeri, vai onko pärjääminen demarin, kepulaisen tai kokoomukselaisen pääministerin kanssa?  Tällä en tarkoita, että erityisesti haluaisin perussuomalaista pääministeriä.

Sillä pääministerin osa on aina olla reaalipoliitikko. Vai olisiko niin, että jos nyt Rinne löisi hanskat tiskiin ja tulisikin uudet hallitusneuvottelut, ja Halla-Aho tulisi pääministeriksi, niin laittaisiko hän heti maahanmuuttajat kotimaihinsa, sulkisi rajat, hoitaisi maamme EU-eroon? Tai jos pääministeriksi tulisi Orpo tai Kulmuni, niin tulisiko heti se kaivattu paikallinen sopiminen?

Vai jauhaisivatko Jumalan myllyt yhtä hitaasti kuin sen paremman joutilaan miehen aikana?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s