Kuvaus erään vähäisen evankelis-luterilaisen kanttorin työpäivästä.

Aamulla herään, keitän kahvit. Sanomalehteä lukiessa soi työpuhelin, työkaveri pyytää nuottia yhteen joululauluun. Lupaan toimittaa.

Lähden yhdeksän maissa liikkeelle. Ennen kymmentä olen kirkossa, harjoittelemme kolleegan kanssa ruotsinkielisiä joululauluja.

Yhdentoista jälkeen palaveeraan kappalaisen kanssa ensi sunnuntain messusta. Myös saarnaaja poikkeaa palaverissamme, vaihdamme jokusia lauseita.

Käyn pizzalounaalla.

Menen seurakuntamme erään kappelin keskiviikkokerhon ns. joulujuhlaan. Säestän joululauluja. Juttelen ihmisten kanssa. Säestän joululauluja.

Kotiin ajellessa ilta hämärtäy. Käyn hakemassa digipianon auton kyytiin, tarvitsen sitä myöhemmin tänään.

Käyn olemassa reilun tunnin kotona. Vaimo kysyy, olenko syönyt. Sanon syöneeni, kuten söinkin. Vielä olen lähdössä kuoroni syyskauden päättäjäisiin.

Haen 94- vuotiaan kuorosta jo jääneen laulajan juhlaamme. Hän ilahtuu, automatkan aikana juttelee miesvainajastaan, joka menetti terveytensä sotahommissa.

Syömme kuoron kanssa paikallisessa ravintolassa, joka on hyvä ruokaravintola. Ruoka on hyvää. Laulamme kauneimpia joululauluja. Juomme kahvit. Laulamme kauneimpia joululauluja.

Vien 94- vuotiaan entisen laulajan kotiinsa.

Saavun kotiin. Kello on iltauutiset. En katso niitä. Keskustelen vaimoni kanssa ummet ja lammet.

Huomenna on onneksi vain yksi tilaisuus. Siinä laulanemme kauneimpia joululauluja. Perjantaina myös laulamme kauneimpia joululauluja, toisella kotimaisella.
Lauantaina olen hautajaisissa. Minua on pyydetty kylän joulujuhlaan, mutta hautajaisten vuoksi en usko ehtiväni paikalle.
Sunnuntaina menen pääkirkkoon messuun soittamaan ja laulamaan. Illalla laulamme kotikirkossa kauneimpia joululauluja.

Näin kuluu kanttorin elämä tässä kohdalla.

2 kommenttia artikkeliin ”Joulukuun arki

 1. äej

  ootpa ootpa joulua tupaten täys’ – jo hyvissä ajjoin!
  Miten käynee sitten ite jouluna?

  Tykkää

  1. Ammatinvalintakysymyshän tämä on, ihan selkeästi, kuten väistynyt pääministeri sanoi.

   Vaan kuule se itse joulu: se on tässä hommassa suloinen, oikea In Dulci Jubilo. Ei kokouksia, ei infernaalisesti soivaa kännykkää. Aattona käypi soittamassa aattohartauven, jouluaamuna kymmeneltä sanajumalanpalvelus. Tapanina ei mittään, joulunjälkeisenä pyhänä messu ja uudenvuodenaattona joku hartaus.

   Joulun aikaan saatan ottaa kuunteluun vaikka ihan semmoista totista joulumusiikkia, niinkuin vaikka Jouluoratorion.

   Joskus ennen ol vähän ähkyä ennen joulua, mutta olen keksiny keinot.
   1. jos joulunalustilaisuudessa on tarjolla riisipuuroa ja rusinasoppaa, en ota sitä. Perustelen sitä sillä, että se on minun jouluaattoaamuni riitti. Kiireetön riisipuuron keittäminen ja nautinta.

   2. Joululaulujen jatkuva laulattaminen voi tympäistä ja tympäisikin joskus, mutta mietitäänpä toiselta kannalta. Onpa kerrankin väkeä liikkeellä ja osallistuvat oikein posket hehkuen.

   Ja sitten se itse juhla: sen kun käväiset tunnin olemassa tuossa lähikirkossa, sitten voi käpytellä kottiin ja vaikka ihastella joulukuusta. Niin ja syyvä.

   Ei sentään ihan niinkuin savolaiset, jotka kuulemma tekkee näin:
   Uattouamuna herätään ja sitten myö syyvvään, sitten juuvvaan kahvit ja sitten myö syyvvään ja männään torille ja sitten myö syyvvään lihapiirakat, sitten ostetaa joulukuus ja syyvvään munkkipossut, sitten myö tuuvvaan kuus sissään ja juuvvaaan päeväkahvit, koristellaan kuus ja sitten myö syyvvään, sitten Suomen Turku julistaa jooluraahan ja sitten myö syyvvään ja otetaan joululökit ja sen piälle vähä syyvvään, sitten naesväki lähtöö käämään haavoella ja myö isän kansa sillä aeekoo syyvvään ja kun naesväki tulloo takasi niin myö haakataan väljpalloo, sitte kylypee ropsaatettaan joolusaanassa ja syyvvään makkaroo, juuvvaan päeväkahvit ja syyvvään piparit, sitten myö ootellaan jooluaterijjoo ja syyvvään ootellessa parj kinkkuvoeleipee, sitten syyvvään jooluateria ja juuvvaan piälle torttukahvit ja sitten myö syyvvään, sitten myö leekitään joolukuusen ympärillä ja sitten myö syyvvään, sitten kyttäellään joolupukkia ja napostellaan pähkinöetä, sitten tulloo pukki ja myö vähä syyvvään pukin kansa, sitten avataan lahjat ja sitteen syyvvään, sitten isä kkaevaa evakkolekan puulaatikosta ja tarjoo pukille paakut ja sitten pukki talutettaan taksiin ja sitten myö syyvvään, sitten katellaan telekkaria ja syyvvään, sitten tirraatettaan iltakahvit ja syyvvään suklaata, sitten otetaan vähän suolasta kun hiukoo ja sitten myö männäännii jo muata.

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s