Täällä Varsinais-Suomessa helmikuun alun pyhäinen ilta ei oleellisessa mielessä eroa edellisvuoden marras- tai joulukuun tai tämän vuoden tammikuun ensimmäisen päivän illasta.

Kaikkina mainittuina iltoina on ollut pimeää, maa ollut kuollut ja iloton, kuten on tänäänkin. Vettä sataa taivaan täydeltä, kuten on satanut marras- joulu- ja tammikuussa muutenkin usein.

Keskisuomalaiselle Varsinais-Suomen pimeä. lumeton ja iloton talvi on raskas sietää. Lokakuun puolesta välistä usein tammikuulle on pimeää, lumetonta ja ilotonta. Vielä joitakin vuosia sitten saattoi talvi hetkeksi tulla käymään. Niinkin äsken kuin kolme vuotta sitten olen näinä päivinä hiihtänyt meren jäällä.

Mutta nyt meri lainehtii vapaana, on musta, loiskuva, hyinen. Eihän tätä tilattua saa. Se vain on sellaista tällä kohtaa tässä paikassa, ei siinä sen ihmeempää. Onko ilmasto lämmennyt? Se riippuu, keneltä kysyt.

Tympeää on kaikin puolin etenkin poliittisessa elämässä. Itse aikanaan vastustin liittymistä Euroopan Unioniin, mutta Britannian lähdöstä en osaa juuri iloita. Ei se EU loppuviimeksi niin kamala ollut tällaiselle tavalliselle tallaajalle.  Oli vaikka Ruotsissa, Itävallassa, Saksassa, Espanjassa tai Portugalissa käynti todella helppoa. Rahaakaan ei tarvinnut vaihtaa kuin Ruotsiin, jossa olen viimeksi tainnut käydä vuonna 2008. ICA:n ihanat siemenpäällysteiset sämpylät jäi mieleen, ja autoilijoiden kohtelias käytös. Nykyiset räjähdykset tympäisevät. Eipä tee enää mieli käymään Tukholmassa, kuten menneinä aikoina.

Tympäisee myös kansallismielisyyden nousu. Tällä en tarkoita sitä, etteikö kansalaiset voisi olla ylpeitä kansalaisuudestaan ja sanoa sanan ”isänmaa” hyvällä omallatunnolla. Tarkoitan tympäisevällä sellaista eugeenista, eugeniikkaan perustuvaa ylimielistä kansallismielisyyttä. Jos et ymmärrä, mitä tällä tarkoitan, en Aapelin tavoin tahdo sinulle sitä selittääkään.

Mutta tällaisessa maalimassa elämme. Lapsuudessani eläkkeelle pääsivät työuransa loppuun päässeet. Elivät, kunnes kuolivat. Nuoruudessani ne elivät entistä pitempään. Nykyisessä hommassani tapasin ihmisen, joka pääsi eläkkeelle 54-vuotiaana,ja kuoli yhdeksissäkymmenissä. Ollessani nuori armeijan kapiaiset pääsivät eläkkeelle 25 vuoden palveluksen jälkeen.

Itse olisi vielä vajaat seitsemän vuotta pakerrettava, jos pysytään entisen presidenttimme ohjeessa: ”Ellemme tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että käy hyvin.”

Sitä odotellessa. Soittaa ja laulaa voin sen jälkeenkin, mutta kylläkin sillä ehdolla, että se muuten piirustuksiin passaa. Että tässä tuli Äijän tulevaisuudensuunnitelmia pitkän kirotun pimeyden innoittamana.

2 kommenttia artikkeliin ”Helmikuuta

 1. äej

  eipä mieli mettä keitä siellä moisessa britti-ilmanalassa – toista täällä: eiliset ladut tuiskutti umpeen ja s a i uuteen lumeen suksilla uutta uraa paarustella. Aurinkokin pikkupakkasessa pilkotteli.

  Kuis ne laulavattkaan lintuset ja leeviset ’takas Pohjois-Kor eiku Karjalaan’!
  Vaikka ei myö taijeta aina ihmisistäkään käyvvä varsinaisten suomalaisten sililimissä. 🙂

  Tykkää

  1. Elähän elähän ylleistä, velloseni siellä yhtä idässä kuin minä lounaassa!
   Totta on, että lounaassa kahtelevat tulokasta aikansa ennenkuin ottavat kaverikseen, jos ottavat.
   Mutta minäpä oonki keskisuomalainen. Tullee, mennee, assuu, ellää, herrää oamulla.

   Karjalaisuus on lapsuudesta asti tuttu ja läheinen asia. Naapurustossa asui kaksikin evakkoperhettä, pelkkää hyvää sanottavaa.

   Kanttoriksi opiskellessa oli muuan karjalainen perheineen, nykyisin karjalaispastori, opiskelukaverina, kuhtu monta kertaa kyllään nukkavierun opiskelukaverisa. Tul vielä järkiinsäki, jätti kanttorin paperit ottamatta ja luki papiksi, hoitelee siellä ihanaisessa idässä virkaansa.

   Kuu isonee, oli kinkereiltä tullessa aste pakkastakin. Ei ihan niin kirotun pimeää kuin tuossa tätä pärettä kirjotellessa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s