On ollut kyllä melkoista seurattavaa viime ajat.

Jo vuosia on Äijä ollut uutiskeskustelujen suhteen vähän ihmetteleväinen. Vaan sanoi Kavi, etäinen sukulainen, joku kerta, että niin se oli ennenkin. Mutta jäi laittamatta siihen Maakansaan tai johonkin muuhun lehteen, kun kynä työn kovettamissa käsissä ei pysynyt eikä ollut sitä postimerkkiäkään.

Vaan minä en tuohon uutiskeskusteluun sen enempää. Jos siinä joku saa höyryjä päästänsä, ettei tarvitse vaikka perhettään pahoinpidellä tai lähteä hoilaaviin kulkueisiin mieltään osoittamaan, niin hyvähän se on. Vähemmällä harmilla päästään kaikki.

Mutta yhteen perusongelmaan minulla on sanottavaa. Yritysten ongelmat parin viikon kysynnän hiljenemisen vuoksi on seurausta siitä yksinkertaisesta asiasta, että ollaan niin rahoitus- tai velkavetoisia.

Kotipaikkakunnallani toimii ainakin kolmannessa saati ettei neljännessäkin polvessa yritys, jonka ala on kuljettaminen.

Omistaja on huolehtinut siitä, että velkaa ei ole. Tällä hetkellä velkaa on vain yhdestä autosta, ja sen maksueriin on rahaa kassassa vielä.

Miten tähän on päästy?

Siten, ettei ole pyritty kasvamaan yli realististen mahdollisuuksien. Ollaan eletty vuosikymmeniä kassavirran antamien mahdollisuuksien mukaan, varautuen siihen, että joskus voi asiat muuttuakin.

Velkakasvu on hyvien aikoijen juttu. Muulloin ollaan ongelmissa.

Niinpä tuon julki ihan itse henkilökohtaisesti jo muinoin oppimani teesin: Velka on veli otettaessa. Mutta veljenpoika maksettaessa.  Menneinä vuosina ollaan luotettu sokeasti nollakorkoihin, terveellä järjellä varustettu on aina ymmärtänyt, että velat maksetaan.

Itse olin niitä sokaistuneita 1980- luvun lopulla. Oppirahojeni ajallinen pituus oli 18 vuotta. Se aika, kun ihmisellä menee syntymästä siihen ikään, kun on itse vastuussa tekemististään.

Olen vuodesta 1990 lähtien pelännyt ja vihannut velkaa. Uskoo kuka uskoo.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s