Suvivirsi on jotenkin sangen hieno. Lapsuudessani sillä oli aivan erityinen merkitys. Sen jälkeen koitti aluksi kolme, myöhemmin kaksi ja puoli kuukautta kesää. Muistan sen hartauden, millä sitä lauloin. On viikkotolkulla, ihan ikävään asti, sitä aikaa, kun ei tarvitse kouluun mennä. Olin joskus kiusattukin, ei kuitenkaan merkittävässä määrin. Isäni käytti koulusta nimeä ”Känälä”, ja se osuu kyllä ensimmäiseen yhdeksään vuoteen ihan hyvin.

Kun siirryin lukioon syksyllä 1977, olin arka ja ujo nuorukainen. Vaan juuri tuolla Jyväskylän maailman vanhimmassa sain tulla ihan arvostetuksi tai ainakin noteeratuksi. Kun pääsin ylioppilaaksi keväällä 1980, jäin oikeastaan kaipaamaan tuota kouluympäristöä.

Sitten kului reilut kymmenen vuotta, ettei Suvivirsi osunut kohdalle.

Juhannuspäivänä 1992 olin saanut keikan erään keskisuomalaisen kirkon jumalanpalvelukseen. Olin opetellut Organum Cantat- kokoelmasta Albert Runbäckin koraalialkusoiton ”Det blomstertid nu kommer”, ja soitin päälle Suvivirren. Kirkkoväen miehet veisasivat ylihitaasti, yritin pitää kuria.

Vuoden 1996 toukokuusta lähtien olen saanut elantoni toimimalla Suomen Evankelis-luterilaisen kirkon kanttorina. Ensimmäiset kuusi vuotta valekanttorina, paperit sain toukokuussa 2001. On siinä jokunen Suvivirsi tullut laulatettua.

Juuri näinä päivinä tuo virsi on tullut niin ajankohtaiseksi. Kylmyys on mennyt pois, tilalle on tullut kesäinen lämpö. Uimassa on käyty melkein joka päivä, tänäänkin kahdesti.

Tänä keväänä ei Suvivirrestä ole kaiketi laajemmin keskusteltu. Kävin toukokuun 31. päivän aamuna kylämme ala-asteella sen soittamassa ja johtamassa. Korviini ei ole tullut, että joku olisi mielensä pahoittanut.

Tahdon sanoa kriittisesti suhtautuville, että kyllä se sopii. Ei siitä tarvitse tykätä. Jos maailmankatsomus ei sitä salli, niin sopii olla sallimatta. Rohkenen kuitenkin varovasti, liitaen laataen olla sitä mieltä, että virren laulu ei fundamentalistikristittyä tee, etenkään Suvivirren. Minun ikäisilleni opetettiin tunnustuksellista uskontoa koulussa, ja mikä on tulos?

Mutta mitäpä näistä.

Meillä on innostuttu hapanjuurileivontaan. Siis siihen, että taikinajuurta ensin ruokitaan kerran pari, sitten laitetaan kuohuvaa juurta kulkoon, päälle vettä ja jauhoja. Tehdään taikina, sitten suolataan. sitten kohotetaan. Sitten laitetaan taikina kylmälepoon, otetaan sieltä ja laitetaan tasolepoon. Sitten leivotaan se leipä, kohotetaan. Sitten tehdään leivän pintaan viillot, ja laitetaan 250- asteiseen uuniin noin 40 minuutiksi.

Että se leipä on hyvää. Ei kuunaan uskoisi vehnäleiväksi.

2 kommenttia artikkeliin ”Äijän suvivirsipostaus

  1. Ent. Sorsakosken Hackman&Co:n tehtaan soittokunta, nyk. vain Sorsakosken soittokunta, est. ca. 1880 soitti hajautettuna Leppävirran eri kylillä, Varkaudessa, Pieksämäellä ja Savonlinnassa, kukin soittaja siellä, missä oli huonetta ja mahdollisesti sukua, Suvivirren lauantaina 30.5.2020 alkaen klo 18.00, kaiuttaen kesän säveliä kylille ja aitovierille kaikkien kuuden säkeistön verran, joidenka järjestyksen kukin puhaltaja sai valita. Sävellaji oli Es-duuri, jolloin b-vireiset soittivat omassa F-duurissaan aloittaen aasta ja Es-vireiset C-duurissa, E alkusävelenä. Lisäksi seurakuntamme kanttorit laulattivat väkeä pappilan puistossa. Homma hoitui ja laulajia oli mukana kosolti.

    Tänä aamupäivänä istuskelin syöttämässä oravia pihalla, ja kuuntelin Ylen Ykköstä, radion parasta kanavaa. Kerrottiin Ari Stenmanin johtavan lauluryhmää suomalaisen Neustadtin kirkossa. Hyvinhän sekin meni, kiitos siitä.

    Tykkää

    1. Sen niminen mies ol tännään toenperrään semmosessa hommassa. Vuan olj urkurj ja kanttorj vielä isommassa hommassa.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s