Se oli jolloinkin viime vuoden puolella, kun tilasin kaksi kirjaa: Anu Kantolan ja Hanna Kuuselan Huipputuloiset ja Jessikka Aron Putinin trollit. Ne tulivat nätisti postilaatikkoon, ja kun paketti oli avattu, oli Huipputuloiset luettu parissa kolmessa illassa.

Mutta Jessikka Aron kirjassa joku mätti. Ei siis sisältö. Olen täsmälleen samaa mieltä kuin toimittaja Aro, että vale- tai osatotuusinformaatio ja äärioikeiston touhut ovat hirveän ikäviä. En tykkää yhtään Putinista enkä Trumpistakaan, siitä Kiinan hemmosta vielä vähemmän. Korean uhittelija on enempi surkuhupaisa. En tykkää myöskään näistä sanoista ”valtamedia”, ”suvakki”, ”matu” ja niin edelleen. Pidän niitä melko typerinä ilmaisuina. Mustavalkoisuus, vastakkainasettelu ja sen sellainen on saanut ihan liian paljon jalansijaa. Some, etenkin Twitter, on sellainen, että siitä jaksaa seurata parin tuttavan humoristiset, sanaleikkejä sisältävät päivitykset.

Eli siis sympatiani on toimittaja Jessikka Aron puolella ihan varauksettomasti. Mutta jotenkin se oli työlästä luettavaa, kirjan kahlaaminen kesti ajallisesti varmaan puolisen vuotta! En osaa tässä eritellä, mikä siitä niin vaikean teki. Oliko jotenkin uhriutuvaa? Siis tietenkin, jos saa osakseen törkyistä vihapuhetta, niin se on ymmärrettävääkin, että olonsa uhriksi tuntee. Ja sanon tässä ihan suoraan, että ihailen Jessikka Aron päättäväistä suhtautumista paskasakkiin, jollaista maailmalla riittää. Nämä hurraavien kansanjoukkojen edessä huutavat niin sanotut valtiomiehet ja poliitikot (Trump, Berlusconi, Le Pen ja hengenheimolaisensa) ovat tehneet maailmasta ikävän paikan. Ruotsistakin niin tympeän oloisen, ettei tuohon ennen niin hienoon naapurimaahan viitsi edes matkustaa.

Niin, ja tuossa itäisessä naapurimaassa en ole koskaan käynyt. Neuvosto- Virossa ja Neuvosto-Latviassa kävin vuonna 1986. Itsenäinen Viro kevätkesällä 2009 oli miellyttävämpi.
Sinänsä siellä Neuvosto-Latviassa vietimme seurueen kanssa parikin hupaista iltaa, ruoka oli hyvää, ja kaviaaria ei säästelty. Pirjoskasta käytiin hyviä juomia ja syötävää, mutta epäluuloiset ja töykeät rajaviranomaiset jotenkin himmensi iloa.

Mitähän sitä lukisi seuraavaksi? Vilkuilin netistä Volter Kilven Alastalon salissa- teoksen alkulehtiä, ja vaikka kirja on pitkäpiimäisen maineessa, viehätti kieli minua suunnattomasti. Että jos vaikka antikvariaatista tilaisi…

Niin, olen entinen himolukija. Mikä minulta lukuhalut vei? Ennen viihdyin iltakaudet kirja kätten välissä, tuli luettua kaikenlaista, kaikka, mitä käsiini sain. Monenlaisella maailmankatsomuksella agendalla.

Rakkauteni Haanpään teksteihin on pysynyt samana. Samoin tykkään vaikka Huovisesta, ja monesta muustakin suomalaisesta kirjoittajasta. Mutta semmoinen aktiivinen seuranta on ollut jo kauan pois – jos sellaista on koskaan ollutkaan.

Hyvä teksti on sellaista, että se pakottaa oikeastaan lukemaan, saa ollen kuinka pitkäpiimäistä hyvänsä, odottamaan malttamattomana, mitä tulee. Pystyin kolmannella yrittämällä lukemaan Dostojevskin Karamazovin veljekset, ja olen iloinen siitä, että kykenin. Kafkaakin yritin takavuosina lukea, mutta teksti oli jotenkin niin kafkamaista, etten oikein jaksanut.

Mutta surulla tunnustan, että olen lukijana kyllä pahoin taantunut. Olisiko se tuo itseäni inspiroiva säveltaide, joka vie kaiken mielenkiintoni?

2 kommenttia artikkeliin ”Entisen himolukijan tunnustukset

 1. äej

  Kilven Kirkolle – vau! Kopasepa sitä.

  Unelmana itelläni ois joskus käydä Kustavissa Kilven jalanjäljillä ja venneen tuhdolla, vaan kun on niin pirun pitkä matka täältä.

  (ja jos jaksat niin tässä piiiiiiiitkää esimakua: http://hikkaj.blogspot.com/2013/11/isanpaivana.html )

  ps
  rakastuminen syrjäyttää kirjat: nahkaselkäinen nainen paperisen. 🙂

  Tykkää

  1. Hikkaj…
   Tulinpa hankkineeksi sekä sen piipunvalintakirjan että Kirkolle. Ensinmainittua kahlattu kuulun Härkäniemen mietteisiin, niihin erinäisiin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s