Istu ja pala!

Nämä Juhani Juhaninpoika Jukolan sanat alkavat tulla mieleen yhä useammin.
Niinkuin kotipitäjässäni sanotaan, ”Jämpsässä” (siis Jämsässä) oli eduskunnan jäsenen avustaja ja paikallispoliitikko pahoinpidelty sairaalakuntoon. Teoksi on nyttemmin Keskusrikospoliisin toimesta tai myötä tarkentunut murhan yritys.

Mitä ajatella tällaisesta?

Suomessa oli tuossa itsenäisyyden alkuaikoina tapana piestä tai muiluttaa väärin ajattelevia. Niin, ja oli siinä hirvittävässä ja häpeällisessä sisällissodassa oli kahdenväristä terroria. Se meidän unikoiden värinen ensin, ja karpaattienkellonvärinen jäljemmin. Jäljimmäinen huomattavasti pitkäkestoisempi, sillä pitihän väärin ajattelevat juurittaa maasta pois…

Mutta että nyt? Kun nuo nuoren valtion kasvukivut on enää eriväristen historiantutkijoiden kauraa, jotka aina kukin vuorollaan osoittavat mitä osoittavat, onneksi juuri kukaan ei ole enää kiinnostunut. Jari Ehnrooth joskus kolumnissaan takavuosina Ylellä vielä kaiveli, mutta onneksi harvempaa kiinnosti.

Mutta mikä ihme siinä on, että alkeellisesta kehitysmaasta alle sadassa vuodessa maailman vauraimpiin ja kansanvaltaisimpiin kehittyneessä maassa tapahtuu näin alkeellista ja brutaalia väkivaltaa? Kun liiviälykääpiö (jota ei linnaan ole tuomittu ennen kuin on oikeasti pahaa tehnyt) käy vaalityötä tekevän poliitikon kimppuun. Kun kuumakalle heittää juomatölkkinsä sisällön ministerin päälle. Kun joku katsoo asiakseen hakata henkihieveriin poliitikon. On hyvänen aika aikoihin eletty! Nyt sopii ihan oikeasti marmattaa, että voi aikoja, voi tapoja.

Nyt ollaan jo lähestymässä sitä kohtaa, kun Äijä alkaa harkita kansalaispassivismin syrjään pistämistä. Sillä saahan toki ihminen olla mitä mieltä onkaan. Kunhan ei kenenkään hengen ja terveyden päälle käy, siinä menee Äijän raja. Päivi Räsänen ei käynyt, moralisoi vain, vaan syytettyjen penkille päätynee. Toivottavasti nämä ”Jämpsän” sankaritkin päätyvät, heille onkin jo ihan konkreettista rikosta osoittaa.

Ajatuspoliiseilla ja likvidoijilla on säännönmukaisesti edessä aivan epätoivoinen tehtävä. Mitä näitä nyt on ollut tuossa lähivuosina ja vuosisatoina. Ranskan suuri vallankumous ja jakobiinien terrori. Venäjän vallankumous ja Leninin ja Stalinin terrori. Suomen itsenäistyminen, ja nämä kahdenväriset terrorit, joissa kaikissa mainituissa lukemattomien ihmisten elämä väkivaltaisesti saatettiin päätökseen. Turhaa hommaa se, sillä kukaan ei ainakaan paljoa yli sataa vuotta täällä tallaa. Ei ollut terrorista muuta hyötyä kuin se, että Äijä sanoo nämä kaikki mielipuoliseksi terroriksi.

Toivottavasti Keskusrikospoliisi saa nämä ”Jämpsän” roistot kiinni. Ja armotta ihan maksimirangaistukset, niin pitkät vankeustuomiot, että ovat houraavia ukkoja (luulisin heidän miehiä olevan), kun heidät sitten aikanaan vankien dementiakotiin siirretään. Vähempi ei ole arvollista.

Sillä väkivalta on aina raakaa ja alhaista. Siihen pitää puuttua ankaralla kädellä. Ei armahtavalla kuolemanrangaistuksella, vaan pitkällä ja ankealla vankeudella, vapauden lopullisella menettämisellä.

Viime aikoinahan oli tuolla siinä maassa, joka siirtyi suoraan alkukantaisuudesta rappioon, oli se tapaus semmoinen, että poliisi kuristi pikkurikollisen kuoliaaksi pidätystilanteessa.
Meidän maamme on siihen nähden sivistynyt. Kun jokunen vuosi sitten tapahtui Turussa se kauhea veriteko (jonka tekijä ei ollut pikkurikollinen, vaan rikollinen pahinta lajia), hoiti pohjoismaisen demokratian vastuullinen poliisi niin, että tekijä oli kiikissä alle kolmessa minuutissa, ja vielä niin, ettei päässyt niiden neitseittensä kaitsettavaksi sinne paratiisiinsa, vaan suorittamaan rangaistuksensa. Mahtaa kaveria vistottaa, kun ne neitseet eivät taida enää järin vereviä olla, kun hän sinne paratiisiinsa menee…

Tällä kaikella tahdon vain sanoa sen, että Pohjoismaat olivat aina 1990- luvulle asti ihan maailman kärkikaartia siinä, mitä ihmisen olemiseen ja ajattelemiseen tulee. Sivistyksen ja jalouden kehtoja olivat. Todellinen onnela oli pohjoismaat, niin hyvä paikka kuin ihminen nyt yleensä pystyy tekemään. Toki meillä Suomessa on jo reilut kolmekymmentä vuotta koetettu tehdä maastamme kopiota siitä barbaarimaasta, joka siirtyi suoraan alkukantaisuudesta rappioon. Mutta senkin olemme itse halunneet ja tahtoneet. Koska tahansa voinemme vieläkin vaaleissa suunnan kääntää, tai ainakin yrittää sitä.

Mutta että sitä minä en mitenkään saata ymmärtää, että mitenkä tämä kuumakallehomma pääsi näin pitkälle? Minulla on Alastalon salissa kesken, ja olisin halunnut Pukkilan mielensäpahoittamista ja Härkäniemen sen asettamista niin mielelläni vain lueskella. Oli se Volter Kilpi melkoinen kirjoittelija, ei ollenkaan turhaan ole häntä jälkipolvet ylistäneet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s