”Yleisessä saunassa/
miesten puolella
Oskarin kokoisena yleisien miesten
tarinat kuuntelin huolella”
.

Näinhän se Junnu Vainio silloin joskus eläessään riimitteli, ja hyvin riimittelikin.

En ole ollut yleisessä saunassa, en edes uimahallissakaan. Kuka sitä nyt näin kesällä.
Mutta mennä vai toissako viikolla se oli, kun päätin käydä hakemassa yhdeksän vuotta takaperin ostettuun autoon leiman katsastajalta. Ihan tuossa kotikaupungissa on kaksikin vaihtoehtoa, ja sen K1:sen sillä kertaa valitsin. Leima kyllä tuli, mutta sanoi autoinsinööri vai olisiko – teknikko ollut, että yksi kallistuksenvakaaja kolisee ja että toisen takapyörän laakeri pitää ääntä, että kannattaisi nuo viat korjuuttaa.

No minähän sitten kyselemään monttöörilöiltä hintoja. Se liike, josta auton muinoin ostimme, oli kiinnostunut, mutta hinta vaikutti korkealta. Ei kun kysymään erään korjaamoketjun paikallisesta liikkeestä, ja hinta kuulosti jo paljon mukavammalta pussille. Ei muuta kuin sovin ajan juuri täksi päiväksi.

Sattui vielä niinkin, että on oikein semmoinen maakunnansade tänä päivänä. Kun säädettynä aikana kurvasin huoltoasema/korjaamon pihaan, tuli taivaalta ihan sitä silikkoa, eikä alkuperäinen suunnitelmani käppäillä kaupungilla muina miehinä tuntunut ollenkaan houkuttavalta ajatukselta.

Eipä muuta kuin kahvion tiskistä sämpylä, tarjottimelle vielä kuppi kahvia, ja nurkkapöytään istuksimaan. Vielä siihen pöydälle rapiseva sanomalehti, jonka nimi on että Turun sanomat. Se on siitä erinomainen aviisi, ettei se ole tullut Keskisuomalaisen, Alman tai mitä muita niitä on, hotkaisemaksi ja tasapäistämäksi. Ohut on se Helsingin sanomiin verrattuna. Niin, ja olisi siinä huoneessa vissiin ollut Länsi-Suomikin, vuoteen 1991 saakka Kansallista Kokoomusta kannattanut, sittemmin epäpolitisoitunut aviisi. Ei se kyllä se puoluekannatus ole loppuviimeksi niin kauheaa lehdelle. Olen huvikseni joskus lukenut Demaria, Verkkouutisia, Kansan Uutisia ja Suomen uutisia, joilla on ihan selkeästi tämä niin sanottu väri määriteltävissä. On hyvin terveellistä lukea sellaistakin rohventeeraamista, joka ei niin omaan korvasyyhyyn ole. Ja kuinka sitä voi mitään mielipiteitä muodostaa, jos ei muuta kuin sitä yhtä ja samaa koko ajan lue. Papukaijahan se semmoinen, joka lehdestä lukemaansa totena toistelee.

Siellä siis istuin huoltoaseman kahviossa, ja edessäni oli sämpylä, kahvi ja sanomalehti. Turun Sanomat on äkkiä luettu. Kolumnikin oli olympialaisista, joten aika äkkiä aviisin lykkäsin itsestäni kauimmaiseen pöydän nurkkaan, jos vaikka joku sattuisi tarvitsemaan.

Selasin kännykkääni ja hajamielisenä kuuntelin ihmisten puheita. Ensin oli herraseurue, josta tunnistin ainakin yhden kasvoilta yrittäjäksi. Kello oli kymmenen tulossa, ja vähän ennen kymmentä nämä herrat lähtivätkin. Ja siinä sitä oli pikkukaupungin koko kirja. Oli keltahuomiovärivaatteisia duunareita, selkeästi eläkeläisiä, ja monet tuntuivat toisensa tuntevan, kun lounaismurteinen säkätys ja pulina oli taustamusiikkina.

Siinä puheltiin tietty ilmoista, ja sitten autoista, politiikasta vähemmän. Joku kysyi kahville tulleelta taksikuskilta, onko vilkastunut, kaksi vanhempaa henkilöä jutteli lastenlapsistaan. Siinä tajusin, että vaikken huoltoasemien baareissa luuhata välitäkään, olen näiden tuikitavallisten seurassa muistotilaisuuksissa oikeinkin hyvin viihtynyt.

Sitten tuli lähipöytään mieshenkilö, jolla tuntui olevan paljon tuttuja ja tarinaa kuului riittävän. Sisältöön en niinkään huomiota kiinnittänyt, vaan siihen, miten mies käytti kirosanoja, sentään tyytyen sielunvihollisen nimiin, sukuelimen alatyylinimitystä en kuullut. Kiinnitin muuten samaan huomiota tuossa viime perjantainako se oli, kun käytiin kaupoilla, ja käytiin sitten hampurilaisravintolasta pehmisjäätelöt, jotka nautitsimme torin penkillä. Siinä vieressä oli nuorison suosima kokoontumispaikka, ja sellaisia vajaat rippikouluikäisiä miehen- ja naisen alkuja oli ihan kunnon joukko. Pojat näyttivät polkupyörällä ajotaitojaan tytöille, ja juttua niiltä tuli. Kuulostelin siinä, eikä yhtään v-alkuista sanaa sinä aikana, kun kauniina kesäpäivänä jäätelöitämme nautitsimme. Mutta siis tämä aikuinen mies. Hän käytti jyrysanoja välimerkin tavoin jäsentämään ja rytmittämään puhettaan, ja sitten genetiivimuotoa antamaan sanottavalle painokkuutta. Tämän määritelmän olen lainannut Kari Hotakaiselta, joka muistaakseni Klassikon alaviitteessä näin meille osoitti.

Siinä minä siis ulkopuolisena, kahvioissa normaalisti käymättömänä, istuksin, ja Haanpään joutilaan miehen tavoin ympäristöäni havainnoin. Sitten hihkaisi huoltomyyjä tiskinsä takaa, että autosi olisi valmis.

Nousin, menin tiskille, maksoin, kiitin ja poistuin.

Kallistuksenvakaaja ei enää kolissut, eikä se ääntä pitävä laakeri enää nostanut melutasoa.

Laakerivika kun tulee tavallisesti niin salakavalasti. Eihän sitä huomaa, etenkään jos se talvella tulemisensa alkaa, nastarenkaiden aikana. Vaan sen laakerinvaihdon huomasi. Radiota sai vääntää kotiin ajellessa jokusen pykälän pienemmälleen.

2 kommenttia artikkeliin ”Ihmisten puheet

 1. Niin, neljättätoista vuotta käyvän Nissan Primeran parissa tänään olen askaroinut. Tarkoitukseni herättää hänet yli nelikuukautisesta koronaseisokista. Perin helppo on digiaikana laittaa kulkupeli viiden euron maksua vastaan verottomaan ja osin vakuutuksettomaan tilaan. Maksetustakin verosta tuli palautus muutamassa päivässä Trafin sivulla käynnin jälkeen. Tänäinen askartelu oli akun lataus ja renkaiden, ei potkiminen, vaan vaihdon suunnitteleminen huomissapäiväksi. Vaihdettava on, sillä kuka sitä nyt heinä-elokuussa nastoilla – lainvastaistakin vielä.

  Muttereita kokeilin, ja pihakeinusta totuttuun vaihtokauden tapaan otettua putkijalkaa vääntömomentin tehostajana käyttäen mutterit liikahtivat. Ennen liikenteeseen lähtöä pitää muistaa kuitenkin käydä taas Trafissa. Vakuutuksetonta ja verotonta uhkaa hirmuinen tuhannen euron verolasku.

  Emme ole koronaa sairastaneet, mutta ikäihmisinä emme oikein minnekään menneetkään. Minunkin omaishoitajavapaani peruttiin kolmelta kuukaudelta. Tänä vuonna pisin tekemäni matka suuntautui eteläiseen omaisuusrikoksesta nimensä saaneeseen naapurikaupunkiin n. 20 kilometrin päähän. Tämä tapahtui tammikuussa, kun käytin Primeraa korjaamolla ja katsastuksessa. Sen jälkeen en ole kotipitäjäni rajoja ylittänyt, kiinni olisivat saaneet pistää.

  Liikun päivittäin Tunturi-retkipyörällä vm 1968, jonka sain 20-vuotislahjaksi. Ajan aamuisin mäkeä alas saksalaisomisteiseen ruoka- ja siirtomaatavarakauppaan, josta hyvin usein onnistun saamaan ison laatikollisen poistettavia marjoja, hedelmiä ja vihanneksia n. 6 vanhan saksanmarkan hintaan, nyk. 2 €. Pyörän nopeusmittari näyttää menomatkalla vaudiksi parhaimmillaan polkematta 35 km/h, palatessa polkemalla vähemmän.

  Tykkää

 2. Kavi, kuten ystävämme Hikkaj sanoisi.
  Me olemme vielä keski-iässä, kummallai työvelvoitteet olemassa. Tai että siis emme kumpikaan ole jostain syystä tulleet irtisanotuksi.
  Korona mokoma se monen elämää sekoitti, ja jos on uskominen uutisia, niin sekoittaa vielä eteenpäinkin. Ei mahda sille mitään hallitus, ja minä vähän eppäilen, ettei mahtaisi edellinenkään eikä sitäkään edellinen. Toki olen iloiten samaa mieltä kuin sinä hallituksen oikeanlaisesta toimimattomuudesta.

  Vaan on kyllä meidän ns aktiivi-ikäistenkin liikkuminen vähentynyt viime kuukausina. Ahvenanmaan liepeillä käytiin, vaan Tunturi-pyörillä liikuttiin mekin. Hiveli muuten, kun takaisin lähdettiin yhtenä aamuna Korppoosta ensin Houtskariin, sieltä Iniöön ja sieltä Kustaviin, niin oltiin Tunturi-pyörillä itse asiassa jokusta minuuttia aiemmin mantereella kuin samaan aikaan Korppoosta yhteysaluksen kyytiin lähtenyt Mercedes Benz 350 SLC.

  Tällä viikolla ei muuta ole ajeltu kuin olisiko maanantaina käyty kaupalla ja sitten tänään kävin siellä korjauksella. Maanantaina aion suunnistaa sinne, missä on kaikki mi kallista on.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s