Tässä ihan näinä aikoina olen lukenut Helsingin Sanomista, että Suomi oli suljettu yhteiskunta vielä 1980- luvulla.

Herää tässä kysymys, että millä tavoin suljettu? Vanhempani matkustivat Kanarian saarille jo 1970- luvulla. Itse matkustin Turkkiin 1980- luvun lopulla. Mitä toimittaja tarkoittaa suljetulla yhteiskunnalla?

Itse käsitän suljetun yhteiskunnan niin, että yhteiskunnan arvosteleminen on kielletty, ja yhteiskunnan arvostelemisesta seuraa vankeus- tai jopa kuolemanrangaistus. Suomessa kuolemaan ihmisiä tuomittiin sen onnettoman sisällissodan jälkimainingeissa itsenäisyyden alkuaikoina, vankeuteen joutui kommunisteja joskus 1920-1930- luvuilla, ja sitten toisen maailmansodan jälkeen ns. sotasyyllisyysoikeudenkäyntien jälkeen vaikkapa Risto Ryti. Sittemmin en tiedä vapausrangaistuksiin vääristä asenteista tai mielipiteistä tuomittuja. Päivi Räsästä on kovasti yritetty saada syytteeseen vihapuheesta, mutta ohkaisella taitavat olla…

Kuuntelin muuten hiljattain Ruben Stillerin ohjelman, jossa olivat Kai Sadinmaa ja Päivi Räsänen, asioista kovasti eri mieltä olevat henkilöt. Kummankaan puheesta en varsinaista vihapuhetta löytänyt.No, tässä tämä sivujuonne.

Alkuperäiseen asiaan palatakseni, jollain tavoin kaipaisin lisäselvitystä siitä, miksi tai miten Suomi oli suljettu yhteiskunta niinkin myöhään kuin 1970-80- luvuilla? Meillä kaiketi pidettiin ihan vapaita vaaleja tuolloin, kuten on pidetty myöhemminkin, ihan näihin päiviin asti, ja toivottavasti pidetään eteenkin päin.

Varmaan nykyaika on kehittyneempää kuin noiden aikojen Suomi. Sama pätee varmaan koko Eurooppaan ja jopa Yhdysvaltoihin, jossa on jo otettu suuriakin askeleita suljettua yhteiskuntaa kohti.

Vielä yksi sivuhuomio:

Ajatuspaja Liberan näkyvä hahmo twiittasi omasta mielestään asiallisen twiitin pääministerin kodin siivouksesta. Ei siinä mitään, toki twitterissä saa mielipiteensä sanoa. Itse ajattelen välillä, että siellä joku möläyttää typeryyksiä, ja siihen vastataan vieläkin suuremmilla typeryyksillä.

Silloin ”suljetun yhteiskunnan” aikana ei möläytyksiä suuremmin noteerattu.

En väitä, että ennen oli kaikki paremmin. Varmaan on vaikka naisten asema kovastikin kohentunut.

Mutta ei ole pimeästä yksisilmäisyydestä vapaa nykyinenkään aikamme….

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s