Säätiedotukset povaavat kovia tuulia ja sateita lähiajoille. Tänäänkin on vähin tihrustanut, ja tuuli tohailee tuolla ulkona sen oloisena, että sillä on meille jotain asiaa. Mahdollisesti pistää luonto isännän äänellä, niin kuin sillä joskus on tapana.

Se tässä vähän harmittaa, että osa tomaattisadosta ei oikein kypsy nyt. Olisi pitänyt laittaa taimet multaan parisen viikkoa aikaisemmin. Ja noloahan sekin on, että ostotaimilla tässä mennään. Vaan jos Luoja elinpäiviä suo, niin ensi helmikuun alussa sanon pyhät sanat: jo riittää. Laitan tomaatinsiemenet itämään multaan viimeistään helmikuun alkupäivinä, ehkäpä jo tammikuussa. Kevätauringon kiertoessa ne kasvavat istukastaimen korkeuteen, ja jo toukokuulla istutan ne kasvimaan mehevään multaan, tarvittaessa El-Björnillä öisin lämmitän.

Eilen laitoin iltapäivällä vehnäleivänjuuren ruokintaan. Illaksi lähdimme vaimon otettua puoli päivää vapaata ja minun tehtyä osuuteni puoleenpäivään mennessä, saunomaan tuohon merenlahden saarella olevaan vuokrattavaan saunaan. Iltamyöhällä sieltä kotiusimme, ja pakko myöntää semmoinen nolo asia, että jouduin luottamaan täysin kännykän merikarttaan. Loppupäässä ajauduin väylältä oikealle, liian rantaan, mutta sain ajoissa, ennen katalia kiviä asian korjattua, ja niin sain ohjattua valkoisen moottoriveneemme sille osoitettuun aisapaikkaan melko vähillä kamilastamisilla. Hyvin hämärää kyllä jo oli, mutta oli sekä vene että moottori ehjät.

Olimme kotona ennen iltakahdeksaa kuitenkin. Vilkaisin jääkaapin päälle, josko pitäisi ruokkia juuri uudestaan. Mutta istu ja pala! Kumikäsine lasipurkin suulla torkotti tarmokkaasti ylöspäin, joten ei muuta kuin mittaamaan puoli litraa kädenlämpöistä vettä, sekoittaen keitetty ja hanavesi. Siihen sitten 200 g ruisjauhoja ja 500 g vehnäjauhoja päälle (luomua tietysti näin vihervasemmistolaisen konservatiiviänkyräkristityn kyseessäollessa), ja vielä kourallinen rusinoita sekaan. Rusinat siksi, kun vaimon tytär käydessään arvioi leivän muuten hyväksi, mutta että rusinoilla tulisi vielä paremmaksi. Nämä ainekset siis sekaisin, ja sitten liinan alle tunniksi. Iltamyöhällä lisäsin suolan, veivasin myllyä jokusia kertoja siinä päällä, ja kääntelin taikinan reunoja kulhossa suolakiteiden päälle.

Illalla yhdentoista maissa laitoin liinan tilalle lautasen, ja lykkäsin taikinan jääkaappiin kylmälepoon.

Tänä aamuna heräsin, keittelin kahvit, tarjoten heräilevälle puolisolle ja itselleni sekä lukien erkkolaista. Herättyäni ja syötyäni aiemmin tekemääni ruisleipää jokusen siivun, lähdin autolla liikkeelle. Vein mökin avaimen vuokraajalle, ja ostin kuusi kanervaa ja kaksi hopealankaa. Saa puoliso niillä tehdä talvikoristelun residenssimme ympärille.

Sitten ajoin seurakuntamme pääkirkolle, parkkeerasin auton, ja vietin pari kolmekin tuntia miettien rekisteröintejä Ahti Sonnisen sovittamiin Seitsemään Siionin virteen sekä Galina Grigorjevan teokseen nimeltä ”Molitva”. Tarkoitus on esittää ne tasokkaan sellistin kanssa lokakuun lopulla. Alunperin Molitva on tehty sellolle ja sekakuorolle, jollainen tuossa linkissäkin kuullaan, mutta nykyään Helsingissä asuva säveltäjä on tehnyt omakätisesti sovituksen sellolle ja uruille, ja sellisti touhusi nuotit ja lähetti ne minulle jo hyvissä ajoin.

Jostain merkillisestä syystä tuo ammatti- ja huippumuusikko halusi ne kanssani esittää. Asia ei johdu taidoistani, vaan ehkä paremminkin siitä, että tuo sellisti opetti minua tiiviisti vuoden sellonsoitossa tietäen kanttoriuteni.

Vietin hiljaisessa kirkossa upeiden vuonna 1865 rakennettujen Marcussen- urkujen äärellä pari, kolmekin tuntia, ja olisin ehkä viettänyt enemmänkin, mutta vatsa alkoi kysellä päivän ateriaa. Eilen olin tehnyt oman puutarhamme antimista juustoa, maitoa, vehnäjauhoja ja munakoisoa lukuun ottamatta moussakaa. Nehän tuolla Hellaan maallakin tekee moussakan edellispäivänä, ja seuraavana sitten asiakkaille tarjoilee. Kotiin tullessa leikkasin eilisestä moussaka-vuoasta annoksen, lämmitin sen, ja se oli kyllä niin välimerellistä kuin täällä Selkämeren laitamilla saa. Erityismaininta tomaattipedille, johon paloittelin eilen neljä hyvin punaiseksi kypsynytttä kotipuutarhan tomaattia.

Sitten kumosin jääkaapissa kylmälevossa olleen taikinan leivinpaperille, jonka olin levittänyt uunipellin päälle, laittaen alle luomuvehnäjauhoja. Muotoilin taikinan leiväksi, ja menin ruokalevolle vajaaksi tunniksi, kissamme kehräten jalkopäässä, kummankin.

Vähän ennen neljää viiltelin leivän pintaan veitsellä viillot, ja laitoin uunin lämpenemään 240 asteeseen. Kun uuni piippasi lämpötilan saavuttamisesta, laitoin raa’an leivän uuniin, ja pian oli mahtavan kokoinen vehnä-ruisleipä kohoamassa uunissakin. 20 minuutin jälkeen laskin lämmön 180 asteeseen, annoin olla toiset 20 minuuttia.

Sitten otin leivän pois uunista. Se näytti ennen uuniin laittamista lehmänläjältä, mutta uunista ottamisen jälkeen mitä melkoisimmalta leivältä! Ihmeellinen on hapanjuuri. Tällä kertaa taikinaan meni 500g vettä, 700 g jauhoja (20% ruis, 80% vehnä) ja suolaa mitä nyt myllystä muutamalla kierroksella tuli.

Meillä ei ole ostettu juurikaan leipää sitten kesäkuun alun. Kotitekoinen ruis- ja vehnäleipä on niin paljon halvempaa ja (suokaa anteeksi) niin paljon parempaa, ettei tule mieleenkään kauppojen leipähyllyä tutkia. Määräksi on vakiintunut kaksi ruislimppua ja yksi vehnäleipä viikossa. Näin juuret pysyvät hyvin kuosissaan, eikä niitä tarvitse pakastaa. Juuremme perustuu 130 vuotta vanhaan naantalilaisen maalaistalon juureen. Siitä saatava leipä, niin vaalea kuin tummakin, on ihan hyvää. Varmaan jossain on parempaakin, mutta eipä ole tarvinnut 4 kuukauteen syödä murenaakaan hiivalla kohotettua. Sitä en tiedä, mikä ero on tällä hapanjuurella ja villihiivoilla kohotettuun….

Olen viime päivinä lueskellut Volter Kilven Kirkolle- teosta sellaista kymmenen sivun päivävauhtia.

Lauantaista tiistaihin olen lakisääteisellä vapaalla. Sitä ennen on hoidettava jokunen tilaisuus, ja parhaani toki teen. Näin kuluu kylälukkarin elämä tässä kohtaa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s