Se oli syyspäivän tasaus juuri tämän päivän iltapäivänä. On siis valoisa ja pimeä aika juuri tänään yhtä pitkät, ja menee puoli vuotta siihen, että päivä on yhtä pitkä kuin yö. Edessä on Turun Linnateatterin takavuosien näytelmää siteeraten kirottu pimeys. Alkaa nimittäin pimeä aika vuorokaudesta lisääntyä, ja se lisääntyy ihan tuonne joulunjälkeisiin päiviin saakka.

Joskus loppukesästä havahduin siihen asiaan, että keittiössämme oleva blenderi eli tehosekoitin ei oikein toimi kunnolla tai oikeastaan ollenkaan. Terät eivät enää pyörähdä yhtään laitteen moottorin mukaan. Lähempi tarkastelu osoitti laitteen osien kuluneen. Laitteen rungossa ollut hammastus oli kulunut, samoin teräyksikössä ollut vastakappale.

Että pitikö miettiä laitteen joko hävittämistä tai uusimista? No, selattiin internetiä, ja löytyi laitteeseen varaosia. Toinen kappale löytyi verkkokauppajätti Amazonista, toinen verkkokauppajätti eBaysta. Euroja ei hirveää määrää mennyt, joten jokunen viikko sitten osat ilmestyivät postilaatikkoomme, mistä lie vinkuintiasta.

Selvisi, että jotain työkaluja tarvitaan. Katseltiin youtube-videoita, joista ilmenikin, että tarvitaan vasara ja ruuvimeisseli. Nämä kuuluivatkin residenssimme varustukseen, mutta mihinkään ei päästy. Ei irronnut sen kummemmin rungon kuin teräyksikönkään osat. Ei kun hakemaan lisää videoita, kun aika antoi myöden.

Niinpä joku päivä sitten löytyi video, jossa käytettiin ihan vanhan kansan lukkopihtejä. Ne minä hain tänä päivänä kaupunkimme siitä tavaratalosta, jonka liikemies Kyösti Kakkonen joskus kauan sitten alulle pisti. Vielä laitoin koriin vanhan kansan papukaijatongit, joita nyt aina tarvitsee. Entiset on olleetkin semmoiset lipsuvaiset.

Ensin antautui runko-osa, sen uusimista esittelin puolisolle vajaat pari tuntia sitten. Loppuosaa varten etsiskelin ratkaisua, ja lopulta itse keksin. Lukitsin terät lukkopihdeillä, ja otin oikein kovasti otteen papukaijatongeilla toisesta päästä, ja istu ja pala! Osa irtosi, ja sain ruuvattua akkain jengalla sen tilalle ostetun osan kiinni paikalleen. Nyt blenderi taas toimii, kuten toimi uutena!

Nyt meillä on blenderi juuri kuin vuonna 2017. Sillä saattoi tehdä smoothieita, paloitella sipuleja tai mitä vain. Ja parasta se, että osia hankkien saadaan laite korjattua kulumisen myötä uudelleen.

Kapitalismilla on joskus lempeämmätkin kasvonsa. Toki uskon, että osien saanti oli jonkun kestävyysintoilijan aikaan saama. Olikohan tuon kitchen blenderin osakkeenomistajissa joku aatteellinen, kuin osien saanti oli noinkin helppoa?

No, maksoimme kyllä oikealta nimellisarvoltaan muutaman sentin arvoisista osista useita kymmeniä euroja. Että ehkä ne osakkeenomistajat tuottonsa saavat. Ainakin jotkut osakkeenomistajat.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s