Joutilas mies istui huoneessaan, ja klikkasi hiirellä kiinni uutisen.

Oli muutama yritysjohtaja sanonut, että sosialismi on Suomessa viety pitemmälle kuin missään muualla Pohjois-Koreaan tai Kreikkaan verrattuna.

Joutilas mies mietti. Mikä se on tämä sosialismin olemus? Eikö se ole jotain semmoista, että tuotantovälineet ovat valtion hallussa, ihan kaikki.

Se oli kaiketi se Marxin teoria, mietti joutilas mies. Mutta sosialismi on kuten mikä tahansa muukin evoluution alainen organismi. Minkälaista on 2000- luvun sosialismi? 1990- luvulla, samoihin aikoihin, kun ne vanhat sosialismit kaatuivat, tuli heti uusi sosialismi. Pankkien tappiot laitettiin kaikkien maksettavaksi, erityisesti yrittäjät osallistuivat tuohon suureen sosialistiseen vastuunjakoon.

Pitkin 2000- luvun ensimmäistä vuosikymmentä, jolloin Nokia takoi vielä huipputuloksia, olivat yritystuet laajasti käytössä. Ne menivät vissiinkin lyhentämättömänä osakkeenomistajille. Eikö se ollut sosialismia, kommunismia? Tavalliset veronmaksajat ihan hyvän hyvyyttään maksoivat yritystukien muodossa osinkoihin pikku lisäprosentin.

Joutilas mies kaatoi teevettä mukiinsa, ja jatkoi mietiskelyään. Entäpä se 2008 finanssikriisi. Eikös silloinkin olleet pörssiyhtiöt pyytelemässä ministereiltä apua, ja kyllähän se kansan käsi karttuisa oli silloinkin. Niin vain saatiin osinkoja maksettua silloinkin, ja pidettyä osakkeenomistajat tyytyväisenä. Eikö tuo ollut sitä sosialismia, kommunismia, mietti joutilas mies, hörppäsi teemukinsa tyhjäksi.

Joutilas mies tunsi väsymystä. Niinpä hän riisuutui, avasi makuuhuoneesta sänkynsä, kömpi peiton alle. Vielä laittoi cpap-naamarin naamalleen, luki iltasiunauksensa ja nukahti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s