Tuli eilisiltana ihan CNN:ää ja New York Timesia myöten seurattua Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksen jälkeen ilmenneitä levottomuuksia, jotka huipentuivat tunnetulla tavalla.

Olen tässä jo tovin miettinyt, että mikä on se ilmiö, jonka seurauksena tämä vihattu tai rakastettu henkilö tuli valituksi tehtäväänsä silloin neljä vuotta sitten. Minä en häntä vihaa, joskaan en olisi toivonut hänen aikanaan tulevan valituksikaan. En ole Yhdysvaltain kansalainen, mutta näin sivusta seurattuna kaverin edesottamukset ovat olleet pääosin järjettömiä.

Ajattelen, että ne opetukset, jotka vielä lapsuudessani olivat vahvasti läsnä, ovat jotenkin jääneet taka-alalle. Niin se voi olla Amerikassakin. Olivathan toki USA:n joukot 1944 kesäkuusta lähtien asettamassa natseja, ja vuoden verran he olivat sen ajan sankaria suitsemassa eurooppalaisten ja venäläisten apua. Me suomalaisethan olimme silloin sillä puolella, jota vastaan amerikkalaiset tulivat…

Mutta sitä piti pohtimani, että miksi ihmiset lähtivät kannattamaan järjettömyyttä? Muutakaan vastausta en keksi, että kun heille ei ollut mitään järjellistä tarjolla. Onhan niin, että jos elämisen edellytykset loppuvat, niin se, joka edes osoittaa hyväksyntää, kelpaa johtajaksi.

Sehän se on meilläkin täällä, vielä vakaassa Euroopan pohjoisessa kylmässä ja koleassa peränurkassa. Viidesosa kansasta kannattaa voimia, jotka valtaan päästessään tulevat viemään meidät samanlaiseen sekasortoon, kuin missä amerikkalaiset ovat nyt.

Tämän kaiken mahdollistaa näköalattomuus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s