Meillä on vallinnut semmoinen 30 vuotta sellainen vakaa usko, että yksityistämällä saavutamme onnen ja autuuden, palvelut toimivat ja kaikki ovat onnellisia. Björn Wahlroos on sanonut painokkaasti, että ongelmia aiheuttaa se, kun kukaan ei omista ilmaa tai vettä.

Tästä uskonhuumasta saatiin hieno osoitus Pohjois-Amerikan Yhdysvaltain Texasin osavaltiossa, jossa sähköverkot oli oikein kunnolla yksityistetty. Meikäläisittäin pikkupakkanen ajoi osavaltion kaaokseen, jossa jotakin osaa näytteli myös sähkönjakelun takkuilu. Sillä toki tuotot oli jaettu osinkoina pois, ja ylläpito mitoitettu seudun yleensä kesäiseen ilmastoon.

Meilläkin Carunan ja muidenkin asiakkaat maksavat siirtolaskunsa naurussa suin, iloiten sydämensä pohjasta omistajien 25% tietämissä olevista vuosittaisista tuotoista. Jos jotain pitää investoida, niin nostamma siirtohintaa. Se on helppoa, sillä kilpailijaa ei ole.

Tosiaan. Minä se tuota markkinataloutta juuri hunteeraan. Eikös monopoli tai oligopoli ole mitä jyrkimmin markkinatalouden vastainen systeemi? Sitähän ne paasaavat vakaumuksen syvällä rintaäänellä. Ennen vanhaan Keski-Suomen Valo tuolla kotipuolessa oli toki monopolissa, mutta ilmeisen sosialistisesti kuntien omistama. Jakeli sähkön tulorahoitusperiaatteella. Sitten 1990-luvun ihanassa uskonhuumassa möivät osan osakkeistansa IVOlle 1997 ja loputkin Vattenfallille v 2000. Ovat saaneet siitä pitäen nauttia siitä, ettei sähkönjakelu ole kuntien saati niiden hoitamien yhtiöiden tehtävä. Sehän on sosialismia, kommunismia, mitkä on kitkettävä tarkoin pois avoimesta länsimaisesta yhteiskunnasta. Kyllä se tuotto sieltä ylhäältä joskus alas valuu, on vakaa uskomme, johon turvaamme ja josta lohdun saamme (ns. Trickle-down theory), kuten on yli 40 vuotta Yhdysvalloissa sitovasti osoitettu.

Kukaanhan ei enää muista Hölmöläisiä eikä Mattia, nehän ovat Yrjö-Koskisen ajasta Kekkosen aikaan lapsille kerrottuja satuja, jotka eivät ole nykyään millään tavoin relevantteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s