En ole varma, koska luin tai kuulin ensimmäisenä substantiivin ”oyhötys” ja vastaavan verbin ”öyhöttää”. Se on vähän vulgäärin kuuloinen sana, mutta toisaalta kuvaa mainittua toimintaa eli riitaa haastavaa tai toisen mielipidettä vähättelevää paasaamista oivallisesti.

Jo lapsesta olen tuntenut kotimurteessani ainakin käytettyjä vöyhötys ja vöyhöttää. Vöyhöttäminen oli tekemistä ajattelematta tulosta tai seuraamuksia.

Tulossa olevat kunnallisvaalit erottelevat öyhötyksen kestävät niistä, jotka eivät sitä kestä. Tunnen ihan henkilökohtaisesti kevyesti kaksi kourallista ihmisiä. jotka ovat aikaansa yhteisille asioille antaneet, mutta siihen öyhötykseen kyllästyneet. Kritiikkiä he kaikki kestivät ja ihan hyvin, mutta kun tämä öyhötys, jota nykyisen Yhdysvaltain presidentin edeltäjä käytti taitavasti ja sumeilematta, on ollut jo jokusen ajan ihan täällä meidänkin ympyröissämme arkipäivää ja niin sanottu uusi normaali, en ihmettele heidän luopumistaan.

Kukapa arvotonta räksytystä haluaisi kuunnella.

Sosiaalinen media on täynnä näitä puoli- tai osatotuuksiin pohjautuvia kehäpäätelmiä. Puhelimeni näytölle on tullut kuva polkupyörällä tukkirekan kärryä vetävästä henkilöstä, tekstinä Vihreiden näkemys puun kuljetuksesta 2030. Tai SDP – käsi toisten taskuissa jo vuodesta 1899. Varmaan joku on tehnyt semmoisenkin, että Keskustapuolue, lehmänkauppoja jo vuodesta 1906 tai Kokoomus, köyhät kyykkyyn ja punikit kuopan reunalle jo vuodesta 1918. Enpä ole tuollaisia onneksi nähnyt, siksi tympäiseviä ja rökälemäisiä ovat olleet jo nuo mainitut näkemäni.

Mutta minkäpä minä tai kukaan voi sille, että ruutujensa äärellä sormet joko näytön näppäintenkuvilla tai oikeilla näppäimillä keksivät näitä mukavia iskulauseita, ja jakavat niitä. Puolueusko on siitä hauska usko, että se demonisoi helposti eri mieltä olevat, ja näin sakissa tyhmyys tiivistyy näiksi mauttomiksi iskulauseiksi.

Juuri niiden iskulauseiden ja mauttoman menon vuoksi käynkin ihan varmasti äänestämässä. Varmistun, että ääneni saa joku, joka ajattelee, sanoo ja pyrkii tekemäänkin, ja kykenee puhumaan toista mieltä olevienkin kanssa tölvimättä ja öyhöttämättä.

Semmoista tässä tuumin.

2 kommenttia artikkeliin ”Kuvaava uudissana

  1. Ennenvanhaan puhuttiin salaista konttìkieltä: ”Konamintti kohunpuntti kotnyntti kotasintti”. Vokaalit muuntuvat paremmin suunmukkaisiksi. Öyhökieli voisi olla uusi tapa: – Öllityshauho ötääpiuho öytääkaaho önnalliskuuho öyleissävauho, öjatrauho öynnikiiho.

    Liked by 1 henkilö

  2. Vehtavaamade vehitystäkede veelessäkide, veriavkade! Veistinmude kedekielenvede vetihede venkude veinlude vöyhötyskielestäede.

    Öötöskiuho!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s