Tuossa keittiön työpöydällä on nousemassa kaksi ruislimppua. Ne ovat sähköuunin paistinpellillä kulmittain, että niillä on tilaa nousta tai laajentua niin paljon kuin on tarpeen.

Vähän yli vuosi sitten sain 135 vuotta vanhasta juuresta näytteen, ja käänsin sen rukiille. Olen varjellut juurta huolella. Ruokkinut sitä aina pelkällä luomurukiilla, säilyttänyt juuren huolellisesti jääkaapissa ja pitänyt huolen siitä, ettei leipomisväli ole ollut yli kahta viikkoa. Talvella, kun oltiin Lapissa, kasvoi leipomisväli 2,5 viikoksi, mutta juuri toimi erinomaisesti. Tässä hiljattain juuri hävisi, mutta onneksi pakastimessa oli tallennettu versio, jonka sain 4 päivässä elvytettyä kunnolliseksi.

Tämä juuri oli meille tullessaan vehnä-ruisjuuri, mutta minä olen sen kääntänyt ruisjuureksi. Teen nykyään sekä ruis- että vehnäleivän samaan juureen.

Miten siis äijän keittiö tekee ruisleivän?

Kas näin:

Otetaan jääkaapista juuri lämpenemään leipomispäivänä.
Kaadetaan juuri astiaan, lisätään lämmintä vettä noin litra. Vispataan juuresta ja luomuruisjauhosta sakea velli. Annetaan olla yön yli lämpimässä ja vedottomassa paikassa.
Aamulla otetaan juurivelliä vähintään 2,5 dl talteen lasipurkkiin.
Loppuun juurivelliin laitetaan litra lämmintä vettä. Vispataan hyvin.
Lisätään hyvää ruisjauhoa alustaen taikinaa niin paljon, että taikina alkaa irrota astian reunoista ja kädestä, laitetaan kansi astian päälle ja annetaan kohota muutama tunti.

Leivotaan kohonneesta taikinasta käsin kiinteä klöntti, joka jaetaan kahtia. Hyvin kohonnut taikina on kuohkeaa ja sienimäistä. Jaetaan käsin leivottu taikina kahtia, muotoillaan siitä kaksi limppua, jotka asetellaan kulmittain paperilla vuoratulle paistopellille. Annetaan leivänaihioiden kohota pari, kolme tuntia liinan alla.

Lämmitetään uuni 225 asteeseen. Juuri ennen paistumaan laittoa pistellään leipiin haarukalla reikiä. Itse upotan haarukan 12 kertaa yhteen limppuun.

Laitetaan leivät uuniin. Odotetaan 20 min, jonka jälkeen lasketaan uunin lämpötila 180-190 asteeseen. Odotetaan vielä 40 minuuttia.

Otetaan leivät uunista ulos, koputellaan pohjaan. Kypsä leipä kumisee. Kun leivät ovat kypsän oloiset, laitetaan ne paksujen liinojen peittelemänä lepäämään.

Hyvä limppu on pinnaltaan pitsimäinen, sisältä pehmeä ja kuohkea. Leipää kannattaa tehdä kerran viikossa, jolloin juuri aina vaan paranee ja paranee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s