Kuuluu Helsingissä olevan kapina. Elokapina.
Mutta mikä on kapina? Se on joskus aseellinen, joskus aseeton nousu esivaltaa vastaan. On joukko, jonka mielestä valtaapitävät toimivat väärin, ja he pyrkivät korjaamaan asian oman aatteensa mukaiseksi.
Niinpä vaatii tämä Elokapina- liike ilmasto- ja ympäristöhätätilan julistamista maan hallitukselta. Kapinointi ilmenee siten, että liikkeen kannattajat tahi jäsenet istuvat liikennöidyille kaduille istumaan, ja poliisit sitten kantavat heitä sivummalle turvaan.

Voidaan sanoa esivallan kunniaksi, että toimivat entiseen verrattuna hyvinkin sivistyneesti. Onhan niitä kapinoita nähty maamme itsenäisyyden aikana muitakin. Vaikka heti kärkeen se, jota sanotaan punakapinaksi tai kansalais- tai veljessodaksi. Tosiaan, reilut sata vuotta sitten oli kaikin tavoin railakkaammat otteet, oikein pyssyjen kanssa otettiin mittaa toisistaan. Siinä kapinassa kävi huonosti, kun vaikka millä tavalla laskien yli 20000 suomalaista sai siinä rytäkässä surmansa, oli kahden väristä terroria, joista toinen jatkui pitempään kuin toinen. Olihan se sitten vuonna 1932 se Mäntsälän kapinakin, silloinkin haluttiin sanella hallitukselle, miten kommunismi pitää kitkeä. Silloin ei ainakaan suurta määrää tainnut kuolla, mutta vankilatuomioita siitä rapsahti. Minä en nyt sitten muita suurempia kapinoita muista. No, olihan se yleislakko silloin kun Kekkonen aloitti, mutta ei tainnut siitä enää suuremmin rapsahdella mitään. Onko tästä pääteltävissä, että meillä opittiin nopeasti rettelöintiin sivistyneesti suhtautuminen?


Elokapinalaiset on kannettu lempeästi mutta lujasti sivuun, etteivät jää auton tai ratikan alle. Silloin sata vuotta sitten esivaltaa vastaan nousseet koottiin vankileireille ja heitä ammuttiin sen minkä kerjettiin, kun olivat ensin jotkut heistä ampuneet sitä porukkaa, joka heitä vankileireille laittoi.
Että on meidän yhteiskunta sadassa vuodessa kehittynyt aika paljonkin. Monessakin suhteessa.

En nyt mitenkään tahdo vähätellä Elokapinan tavoitteita. Kyllä minuakin järsii se, että reilun kuukauden päästä alkava marraskuu saattaa näillä meidän seuduilla kestää jopa tuommoiset 120 päivää, tuonne kevätpäivän tasaukseen saakka. Tosin voi tulla talvikin, lunta ja pakkastakin, mutta aika usein on viimeisen 19 vuoden aikana jäänyt tulematta.

Eri asia on, että muuttuuko se asiaintila, vaikka Elokapina voiton saisikin. Kun taitaa tuolta vaikkapa USA:sta, Kiinasta ja vaikka Euroopan puolelta Puolasta ja Unkarista tulla ihan samanlaiset päästöntörähdykset kuin pahimmillaankin. Että miten olisi, elokapinalaiset, jos menisitte vaikka Washington D.C:hen, Pekingiin, Budapestiin ja Varsovaan istuskelemaan kaduille ja vaatimaan muutosta.

Asia olisi ilman muuta huomionarvoinen. Samoin voisivat ihmisoikeusaktivistit mennä vaikkapa Kabuliin, Moskovaan tai Pekingiin vaatimaan ihmisoikeuksia. Se olisi ilman muuta sankarillista, sillä noissa kaikissa mainituissa kaupungeissa vastassa olisivat hieman erilaiset järjestyksenpitjät kuin meidän, kieltämättä ja vaikka millä mittareilla sivistysmaan, poliisit. Ei paljoa puutu, etteivät maamme sadan vuoden takaiset käytännöt ole ihan normaaleja menettelytapoja ainakin osassa noista…

Sitä minä vain, että toki me täällä vapaassa ja sivistyneessä pohjolassa sallimme ja varjelemme kaikenlaista, mutta tuolla maailmalla ei näin ole, sillä ei ole sivistyksen valo päässyt vielä tai enää valaisemaan. Sitä kun on aina niitä kuumakalleja, joilla on se ainoa oikea totuus hanskassa, ja joille vastalause on sodanjulistus, johon vastataan kovat piipussa tai ainakin ankarin vankeusrangaistuksin. Meillä sanotaan että soo soo, menepäs kotiin siitä.

Ja hyvä, että sanotaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s