Yle esittää nyt semmoista sarjaa kuin Kylmän sodan Suomi. Sanovat tuota aikaa ja Neuvostoliiton silloista nöyristelyä häpeälliseksi, ja pahimpana piruna tietysti on presidentti Urho Kaleva Kekkonen.

Olihan ne Naapurineljännekset ja Näin naapurissa radiossa ja jotkut naapuria nuoleskelevat televisio-ohjelmat korneja, ei siinä mitään. Saattoi jopa siellä Kremlissä syömmyksiä ellostella, kun vaikka nämä entiset r-ihmiset, niin entisiä vihollisia kuin silloisia ylimpiä ystäviä olivatkin, niin kaikesta huolimatta tuskin olivat tyhmiä, ja näkivät epäaitouden siinä missä me muutkin.

Toisaalta ennen jokaista isänpäivää lähtivät sissipartiot ihan reilusti ryssitellen monilukuisen kirjailijajoukon sensyksyisissä romaaneissa partiomatkoilleen. Ja jopa se hirvittävä Televisioteatteri teki vaikka sellaisia ohjelmia kuin Sujut – jos kohta niitä toisenlaisiakin.

Mutta minua nyt alkoi kiinnostaa tämä häpeällisyysaspekti. Suomettunut Suomi eli siis häpeällisesti. Mitenkä voitaisiin arvioida muita itsenäisyyden ajan vaiheita?
Minne kohdalle asteikolla -10 – +10 merkiten -10 äärimmäistä häpeällisyyttä, 0 neutraalia ja +10 seuraavat historiamme tapahtumat:
1) Itsenäistymisen kynnyksella vallinnut monarkiaan pyrkimys jopa siihen mittaan asti, että Suomella oli valittu kuningas Friedrich Karl.
2) Punakaartien perustaminen, aseistautuminen ja lopulta kapina
3) Valkokaartin rankaisutoimet kapinan kukistuttua
4) Heimosotiin osallistuminen, jääkäriliike
5) Lapuan liikkeen toiminta ja väkivaltaisuus (ml. Isänmaallinen kansanliike)
Ja sitten koko kysymyssarjan vaikein kysymys:
6) Liittoutuminen Natsi-Saksan kanssa Talvisodan jälkeen
7) Kääntyminen aseveljeä vastaan syksyllä 1944
8) Pariisin rauhansopimus ehtoineen ml. sotasyyllisyysoikeudenkäynti

Myönnän reilusti, että minun tajuni näistä asioista on kovin vajavainen, kuten ehkä tuosta suomettumisasiastakin. Tiedän hyvin, että monella on näihin kysymyksiin oman uskonsa mukaiset, ehdottomat vastaukset. Mitä toinen pitää kunniakkaana, toinen pitää äärimmäisen häpeällisenä.

Suomettumisasiaa on kyllä kovasti käsitelty. Timo Vihavainen ehätti vuonna 1991 kirjoittamaan kirjan kuinka ollakaan samasta aiheesta, mistä Jari Tervo nyt sanoo, että tuo tarina ansaitsee tulla kerrotuksi. Samaa sarjaa on vuonna 2004 ilmestynyt Ilkka Kylävaaran toimittama Taistolaisuuden musta kirja. Ja kuinka loputtoman paljon näitä suomettumisen uhrien tai suomettumista katuvien entisten suomettujien kirjoituksia onkaan.

Mutta eihän tässä ole mitään uutta! Kuinka monta kirjaa, elokuvaa, tietokonepeliä tai muuta teosta on tehty taistelusta Natsi-Saksan rikoksia vastaan! Itsekin olen niitä lukenut ja katsonut kymmenittäin. Ja kuinka monta hyllykilometriä on kirjoitettu Neuvostoliiton hirmuhallitsija Stalinista ja ylipäänsä neuvostojärjestelmän hirmuisuuksista. Ja on tehty monia hienoja elokuvia, kuten esimerkiksi Melanijan tie, joka kertoo 16 vuoden rääkistä selviytyneestä naisesta neuvostodiktatuurin rusennuksesta huolimata.

Epäilemättä Saksan touhut 1930-40- luvuilla olivat maailmanhistoriaa järisyttävät, samoin Neuvostoliiton. Jo yksin juutalaisten kohdalla luvut ovat järisyttävät, Natsi-Saksa tappoi kaiketi 6 miljoonaa kyseisen kansanosan ihmisiä, Neuvostoliittokin yritteli jo sitä ennen ja taisipa tehdä vielä jälkeenkin. Minulla ei ole tuohon kovin hyviä lähteitä, joten tämä on vähän ossailua. Ja sitten, kun Setä Samuli kajautti Hirosimassa ja Nagasakissa, niin uhriluku ei nyt Hitleriin verrattuna ole mitään, mutta tehokkuus on kyllä omaa luokkaansa.

Mutta tämän jaarituksen tarkoitus on siis se, että merkittävistä tapahtumista kerrotaan yhä uudelleen ja uudelleen. Niin kuin Natsi-Saksasta, niin kuin Neuvostoliitosta.

Niinpä meidän suomettumisestakin on kerrottu melkoisen paljon tietokirjoissa, sanomalehdissä ,radion ja television ohjelmissa hyvinkin kolmenkymmenen vuoden ajan, ehkä vähän ylikin. Jos suhteutamme Suomessa tapahtunutta suomettumisen likapyykkiä, niin sitä on käsitelty melkoisesti, kuten muitakin ihmiskunnan suuria rikoksia.

Suomettumisen suoranainen uhriluku on vähän epäselvä. Kuinka monta suomalaista suoraselkäistä isänmaanystävää, joka ei kommunismia kumarrellut, tapettiin? Yleiset syyt pitivät tietyt poliittiset voimat parikymmentä vuotta oppositiossa, mutta kyllä niitä äänestää sai, ja lopulta vuonna 1987, Perestroikan ja Glasnostin aikana oikeus voitti, ja viimeisen 36 vuoden aikana ei ole ollut mitään yleisiä syitä (eihän?), jotka vaikuttaisivat hallituksen muodostamiseen. Niin, ja kuinka monta ei-suomettunutta joutui vankilaan nimenomaan sen takia, että olivat suoraselkäisiä? Niiden myöhempien suomettujien edeltäjiä saattoi joskus isänmaan kunnian päivinä olla jossain turvasäilöissä, kun ei lapualaiset kerjenneet kaikkia muiluttaa… Suomettujat tosin taisivat, ainakin pahimmat, olla vanhempiaan vastaan kapinoivia keski- tai yläluokkaisia kakaroita….

Minulle riitti siitä suomettumisohjelmasta kaksi jaksoa, kun olin ne kaikki kritiikit niin monta kertaa aiemmin kuullut. Ja jokusen kirjankin lukenut niin suomettujien kuin ei-suomettujienkin näkökulmasta, ja ratiota kuunnellut.

Sitäpä kuitenkin kiittelen, että olen elänyt kuusikymmentä vuotta itsenäisessä maassa, jossa maan ylintä päätösvaltaa käyttävä Eduskunta on kuitenkin vaaleilla valittu. Vielä enempi kiittelen sitä, että kun 6.2.1981 luovutin sotilaskamppeeni rättivarastolle, jokusia päiviä aikaisemmin rynnäkkökiväärini asevarastolle, niin ei ole sen koommin tarvinnut sotavarusteita päälleen kiskoa, eikä kovilla ampua kuin ampumaradalla kesällä 1980.

Ja että elän semmoisessa maassa, että vaikka on kuinka yksinkertainen ja yksisilmäinen, saapi propagandaansa melkoisen vapaasti posmentaa, kunhan sitten kestää arvioinnin. Tähän on toki poikkeuksena Päivi Räsänen, jonka agenda (jota en ihan täysin kannata) on aiheuttanut jopa rikostutkintoja, tuo lääkärirouva kun on kirjoittanut asioita semmoisia, jotka loukkaavat ihmisarvoa.

Sellaistahan ei aikaisemmin ole näinä kunnian tai häpeän aikana ollut, vai???

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s