Maailmalla vääntävät kaikenlaista, eikä se tunnu oikein hyvältä. Sehän se kylmä sota, joka Suomenkin niin sanotusti suometti, loppui jo kolmekymmentä vuotta sitten, ja nyt nämä vanhat tutut asetelmat tulevat taas. Syvästi uskovainen työkaverini pauhaa jo kolmatta maailmansotaa. Vaikka paljon ahdistavampaa minusta oli se, kun Yhdysvalloissa käytiin presidentinvaalit niihin aikoihin, kun palvelin Puolustusvoimissa suorittaen asevelvollisuuttani. Se oli tämä suurena presidenttinä pidetty Reagan silloin voimainsa tunnossa, ja jos ei nyt sapelia kalisteltu niin ainakin ydinasesalkkua heiluttelivat niin että pienemmän maan ihmistä oikein hirvitti.

Sepähän tuo Vennäänmaan ulkoministeri Lavrov oli taratellut, notta Suomi ja Ruotsi saavat nyt sitten ihan itse päättää sen, liittyvättenkö Natoon vaiko eivät. Nehän ovat suvereeneja valtioita.

Todettakoon, ettei minulla ole minkäänlaista pätevyyttä arvioida turvallisuuspolitiikkaa tai kansainvälistä politiikkaa. Semmoinen lapsellisen hurskas toive minulla on, että kunpa eivät alkaisi toisiaan pyssyjen piippujen yli kyttäilemään ainakaan yhtään enempää kuin jo nyt tekevät. Siinä Ukrainan sodassa on jo ihan nokko, samoin erilaisissa ääri- ja sissiliikkeissä. On olemassa sellaista mielipidettä, että sota asettaa asiat tärkeysjärjestykseen, että sitten ei enää marmateta kiveniskusta auton tuulilasissa tai valintamyymälästä ostetusta huonolaatuisesta vihanneksesta tai hedelmästä.

Minä kyllä jyrkästi myönnän, että kestän nämä tämän päivän marmatukset ihan hyvin, mutta jos vaikkapa elintarvikkeet menisivät kortille, tai ei saisi ostaa kunnollisia lämpimiä vaatteita, kaikki ikkunat täytyisi pimeän tullen peittää, täytyisi pelätä jotain yössä hiippailevia helvetin sissipartioita, tai että tässä vanhoillaan joutuisi johonkin ämpärikomppaniaan. Puhumattakaan siitä, millaiseksi töissä menisi. Tönöttävät kunniavartiot olisivat arkea, loputtomat kirsturivit siunattavana, äitien, leskien, isien ja lasten itkunhyrske. Mieluummin ei kiitos, tämän asian puolesta laitan kyllä kiittimeni kyynärpäitä myöten ristiin. Ihan tässä auvoisessa nykytilassakin luonnollisestakin syystä poistuneen omaisten surussa on henkistä jaksamista ihan kylliksi.

Mutta ihminenhän nyt on mikä on. Toinen maailmansota opetti Euroopalle, joka oli Liittoutuneiden ja meikäläisten (siis natsi- Saksan ja sen liittolaisten, joka Suomikin oli) tappelun myllerrysmaana, ja voi hyvän tähden sitä ilmassa lentävän metallin määrää, metallinkappaleiden läjähtäviä ääniä, joka syntyy, kun ne osuvat ihmisruumiiseen, voi puutostauteja, voi kurjuutta. Se oli niin hyvä opetus, että vissiin ainoastaan entisessä Jugoslaviassa pidettiin barbaarista vihaa 1990-luvulla, muutoin ollaan oltu ainakin vähintään ärtyisässä sovussa. Mutta ne ihmiset, joilla oli 2. maailmansodan aikaisia metallikappaleita kehossaan, alkavat olla saatetut maan poveen.

Niinpä nouseva nuoriso onkin sitten kaikenlaiselle hörhötykselle altista. Etenkin sellainen näköalaton nuoriso, ja siitähän me saamme kiittää viimeisen kolmen, neljän vuosikymmenen maailmanmenoa, joka on yhä useamman jättänyt rannalle joko sosiaaliavustusten tai rikollisuuden elätettäväksi. Siinä on jollekin karismaattiselle johtajalle hyvää ja uskollista joukkoa.

En ole muuten minäkään sotaa nähnyt, eikä minusta viisitoista vuotta vanhemmatkaan. Iäkäs isänikään ei ole mukana ollut, mutta muistaa kyllä ne ajat sangen ankeina. Maallahan hän syntyi ja eli tuolloin kuten nytkin, eikä joutunut kokemaan kaiketi pommituksia, joskin näki ilmassa niitä helvetinkoneita. Joskus Turussa käppäillessä näkee vieläkin jonkun talon ulkoseinässä pomminsirpaleiden jälkiä, ne on jätetty siihen muistuttamaan, ettei se seikkaileva sotahomma ihan niin hirveän ihanaa ole.

Että Äijän ajankohtaistoimitus ei nyt osaa tähän Nato-kysymykseen ottaa kantaa. Ei voi sanoa muuta kuin että ykskös siinä on, kun siinä on yheksän. Kyllä siihen tarvitaan monin verroin viisaampia miehiä ja naisia tämmöinen asia päättämään.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s