Minä en ole järin ihastunut maailmanmenoon ja kotimaamme kehitykseen ainakaan kaikilta osin viimeisen reilun kolmenkymmenen vuoden ajalta.
On niin, että järjen on voittanut ideologia. Tai tietysti sanon tämän omasta näkövinkkelistä, varmaan silloin vanhana aikana ne, jotka nyt ovat tyytyväisiä, olivat hyvin tyytymättömiä.

Tarkoitan nyt esimerkiksi sitä, mikä tässä on nyt ollut kaikkien huulilla ja lehtien palstoilla ja televisiossa sun muissa viestimissä isoilla otsikoilla, eli sähkön tuotantoa ja myyntiä. Juuri tänään meitä oli kaksi kuusikymppistä ukkoa luurit korvilla, kolme ja puolisataa kilometriä väliä, mutta niinpä vain keskustelu kävi. Sukulaismies hieman kylmästi totesi seuranneensa dieselveturien naftaliinista kaivamista, kun sähkö on niin kallista, ettei sillä enää kannata junia kuljettaa.

Tulee mieleen ne ajat, kun tämä muun muassa sähkön markkinavetoiseksi saattanut ideologia pääsi oikein riehumaan. Muuan vanha mies, jota sanoittiin savolaisympäristössä puherajoitteiseksi, eli oli kaiken aikaa äänessä, asetti melko tarkkanäköisesti vastakkain vanhat miehet ja digitaalimiehet – näitä termejä hän käytti. Näin taratteli hän: ”Ennen vanhat miehet laittoi pankit, ja ne toimivat ja kannattivat. Sitten vanhat miehet väistyi, ja digitaalimiehet laittoi vanhojen miesten laittamat pankit konkurssiin muutamassa vuodessa”. Arvelen, että tämä puherajoitteinen mies ei ole enää keskuudessamme – hän olisi jo lähes 110-vuotias – mutta hänellä olisi sanansa sanottavana tähän sähköasiaankin.

Nyt on tämä markkinaideologia kantanut kauneimman hedelmänsä. Kah, omistajat sanovat toimitusjohtajalle, että huolehdit sitten siitä, että osakkeiden tuotto on tämän ja tämän verran, tai olet entinen toimari äkimpää kuin ehdit kissaa sanomaan. Ja niinpä nostetaan sähkön hintaa. Epäilen, että joku muukin muistelee haikeana niitä aikoja, kun sähköntuotanto oli aika vahvasti valtion ja kuntien käsissä. Kotipuolessakin oli useamman kunnan yhteisesti perustama ja ylläpitämä voimayhtiö, joka oli ihan loppuunsa saakka vakavarainen ja voittoa tuottava. Maataloustermeillä sanottuna hyvin lypsävä ja terve lehmä. Sitten tuli tämä markkinauskonto, ja kunnalliset päättäjät ymmärsivät, että nyt kun pistää tuon lehmän lihoiiksi eli myy sen sähkölaitoksen ruotsalaisille, niin saadaan pirusti rahaa. Niillä sitten rakennettiin ehkä kaunis kunnantalo, joka on nyt kuntaliitoksen myötä tarpeeton ja jonka realisoimista mietitään ankarasti, manaillen, ettei ketään kiinnosta valtavan kokoinen virastokäyttöön tarkoitettu rakennus, joka on kaiken lisäksi rapistunut valtavaa remonttia tarvitsevaksi.
Tietenkin tämä meni ylemmälle tasollekin, se on selvä. Niinpä meillä on nämä kauniit Fortumit sun muut, joiden johto on palvellut isäntiään eli hallintarekisterissä olevia omistajiaan siinä määrin hyvin, että ovat saaneet ihan kunnolliset tulot. Ne on sitten hoidettu johonkin veroparatiisiin.

No, mitäs meistä itse kukin tekisi, jos tuollainen tilaisuus olisi. Kyllä kelpaisi minulle ja jopa naapurikylän Penalle semmoinen, jos mahdollisuus tarjoutuisi. Vaan kun ei tarjoudu, niin me Penan kanssa ollaan hirveän vihaisia tämmöisestä vääryydestä.

Että jos tämä homma, jota olen tässä koettanut parhaani mukaan selostaa, selostetaan niin, että sen kaikki ymmärtävät, niin me olemme antaneet entiset, omissa käsissämme olleet tuottavat firmat pois naurettavalla hinnalla sEn vuoksi, että kuntien tai valtion tehtävä ei ole tuottaa ja jaella sähköenergiaa mahdollisimman edullisesti.

Ettei ole vain käynyt kuten Kätkäläisen tuttavan Ruojankylän kauppiaan maakaupoissa, että myyjällä menee taju tietyn pienehkön summan kohdalla, niin etpä paljoa päälle pane… Nyt uudet omistajat, joiden nimiä tai osoitteita emme edes tiedä, saavat tuotosta melkoisen siivun osinkoina, joista heistä kovin monet eivät maksa edes lähdeveroa, hyvä jos jonkin leimaveron… Ja jos jotain pitää korjata tai rakentaa niin he, nostamme hintoja. Hyvä on nostaa, kun esimerkiksi minun asumukseni tapaisia koteja on maassamme paljon. Siis semmoisia, joissa ei ole muuta lämmitysneuvoa kuin sähkövastukset pattereissa tai lattialaattojen alla. Koska minä ja muutkaan emme halua palella, maksamme naurussa suin, ihan silkasta terveenä pysymisen ilosta kohonneet sähkölaskut. Ja mitä meistä, mutta tuossa rehin parin peninkuorman päässä on muutamakin firma, jolla on sellaisia sähköllä toimivia tuotantovälineitä, joiden virrankulutus on sellaista sataa kilowattituntia, jos riittääkään. Siellä toimari ja talousjohtaja saattavat hyvinkin raapia päätään….

Mutta näinhän me halusimme. Meille sanottiin absoluuttisena totuutena, ettei julkisen vallan tehtävä ole tuottaa sähkö- tai muutakaan energiaa, ei huolehtia puhelin- ja tietoliikenteestä. Kaikki ikäiseni muistanevat tuhkimotarinan nimeltä Sonera. Sehän on ollut jo pitkään valtion käsissä, Ruotsin valtion. Osannevatko siellä erottaa ideologisen hömpötyksen toimivista ratkaisuista?

Mutta mitäpä näistä. Maailma menee niinkuin menee, se menee siihen suuntaan kuin vaikkapa äänestämässä käyvien enemmistö suunnilleen haluaa sen mennä. Maailma muuttuu, eikä aina välttämättä hyväänkään suuntaan – ainakaan kokonaisuutena. Toki moni asia on paremmin kuin kolmekymmentä vuotta sitten. Mutta ei kaikki.

Maailmaltakin kuuluu kaikenlaista, eikä oikein hyvää. Vähän huolettaa, miten nuorten miesten käy. Jossain päin maailmaa näitä nuorukaisia kyhjöttää jossakin täyspakkaukset mukana ja sormi liipaisimella käskyä odottaen. Itse olin sotaväessä kylmän sodan ollessa pahimmillaan, mutta sillä kertaa selvittiin ilman kuumaa sotaa. Mitenkähän käynee nyt?

Olihan meillä toisaalta se semmoinen presidentti, se, joka käytti Kekkosesta sanaa ”edeltäjäni”, joka loihe lausumaan, että ellemme tiedä, miten käy, niin olettakaamme, että käy hyvin.

Marmattava vanha ukko muistaa semmoisenkin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s