Kun ajeltiin kotiin oopperaillasta toissa ehtoona, tulin punninneeksi asioita aika paljon. Voidaan sanoa, että suunnilleen viisikymmentä vuotta elämäni pääsisältö on ollut mitä moninaisin musiikki. Ja kyllä se merkittävässä asemassa on vieläkin.

Tänään lähdettiin yhteisen lounaan jälkeen etätyössä olevan vaimon kanssa kävelylle. Lenkkimme kulki läpi tämän vähäisen kirkonkylän, sitten koukattiin pururadalle, ja korviini tuli senpäiväinen konsertti. Kaikkinaisten lintujen viserrys täytti tajunnan. Oli kuin olisi oltu paratiisissa. Kuin ei mitään pahaa maailmassa olisikaan. Tiheässä kuusikossa tuntui olevan laulu- ja kulorastaita, peippoja ja vaikka mitä.

Sitten kuului korviin ryystävä ääni. Vaimoni vinkkasi, että tulehan tänne, ja menin vierelleen ja nostin kiikarin silmilleni. Kyllä, läheisen puun oksalla oli värikäs lintu, järripeippo. Ja pian näin toisen, kolmannen ja neljännen.

Se oli jo 1990 – luvulla, kun tilasin Suomen Kuvalehden tytärlehteä Classicaa, jonka numero ehkä vuonna 1994 tai 1995 otsikolla Lintuja, linnuista, linnuille. Tuon mainion lehden mukana tuli aina cd-levy, ja tällä levyllä oli mm. Einar Englundin sinfonia N:o 2, lisänimeltään Mustarastas.

Mutta näin varttuneemmalla iällä alan yhä enemmän kiinnostua luonnosta ja etenkin linnuista ihan paljon syvemmin, kuin olen koko ikäni ollut siitä ja niistä kiinnostunut. Haaveilen jo kevään edistyessä aikaisista aamukävelyistä, kuunnellen vaikkapa satakielen laulua, joka sivumennen sanottuna on yksi kauneimpia ääniä, joita tiedän – mustarastaan lisäksi. Nykyään saatan seisahtua metsäkävelyllä kuuntelemaan niitä moninaisia lurituksia, joita kaikkinaiset linnut suistaan päästävät. Ja saatan niitä lurituksia kuunnella paljon, paljon pitempään kuin aikaisemmin.

Ja sitten on sellainen mielenkiinnon kohde, että etenkin kahlaajat kiinnostavat. Olikohan se juuri tiistai-iltana, kun havaitsimme maakuntamme parhaimmalla lintupaikalla, vielä jäässä olevan meren poreissa kuovin ja suokukon.

Niin, näin on käynyt. Että oikeastaan minua kiinnostaa tänä päivänä paljon enemmän linnut kuin musiikki.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s