Joskus takavuosina meillä käytiin sellaista täysin absurdia keskustelua toisen kotimaisen kielen asemasta. Puhuttiin pakkoruotsista, ja Ruotsin kielen aseman heikentämisellä koululaitoksessa oli jopa kannatusta laajoissa kansalaispiireissä. En sitä oikein koskaan ole käsittänyt.

Siis en ole koskaan käsittänyt sitä, että sivistyksen vähentäminen olisi hyväksi. Täysin käsittämätöntä. Vai olisiko jotain itseriittoisuutta, kun meillä on itsellä niin rikas kieli, jonka sanasto on pääosin muista kielistä peräisin – mahtoivatko pakkoruotsista puhujat edes tietää sitä…

Asia tuli mieleen, kun vieläkin mieli mettä keittää tiistai-iltaisesta käynnistä Åbo Svenska Teaterissa. Siellähän esitettiin kaksi oopperaa: Mascagnin Cavaleria Rusticana ja Leoncavallon Pagliacci, suomeksi että Maalaismainen ritarillisuus ja Pajatso. Ne esitettiin ei toki ruotsiksi eikä suomeksikaan, vaan italiaksi, käännös kummallakin kotimaisella meni siellä näyttämön yläpuolella olevassa taulussa, kuten oopperassa tapana on.

Ensiksikin paikka. ÅST on jo paikkana niin viehättävä. Sellainen vanhan ajan teatteri, jossa on alhaalla se iso sali, ja sitten lehterit kiertävät kaarevasti siellä ylhäällä, pyöristettyjä muotoja, raskaita plyyshiverhoja, sellaista vanhan Euroopan meininkiä. En ole koskaan sen esikuvissa tuolla keski-ja etelä-Euroopan maissa käynyt, mutta levyjen kansissa tai vaikka televisio-ohjelmissa olen sellaisia nähnyt. Minkähän takia nykyään, kun rahaa on kaiketi tukuittain enemmän kuin tuolloin, tehdään sellaisia suoria pintoja vain? Ei ollenkaan noita rikkaasti koristeltuja, lehtikullattuja? Onko siinä viittaus johonkin rojalistiseen, ettei näin tasavaltalaiset oikein tahdo…. Hmm… meniköhän siinä lapsi pesuveden mukana, jos näin asia on? Vai onko se se kustannustehokkuus, joka on viime aikoina tehnyt tutuksi sen sananlaskun, että pää tulee vetävän käteen ja että kun aikansa vyötä kiristää niin viimein kuukahtaa…

Orkesterina oli kunnon TFO, kapellimestarina Jonas Rannila, ja solistikaarti oikein mainio, enpä ala tässä nimiä luettelemaan. Tasavahvat laulajat, joilla on asiat hanskassa, sanoista sai hyvin selvää, sävelkorkeus ja kuuluvuus hyvä. Ja se musiikki! Italialaisen 1800-luvun oopperan kaikki herkut partituureissa, suuria tunteita pelissä. Ohjaus oli moderni, minkä seikan laskimme puolison kanssa eduksi, koska noiden kahden pikkuoopperan libretot olivat – etenkin sen Cavaleria Rusticanan osalta – hieman alkeelliset. Vaan toki oltiin ihmismielen syvimmissä syövereissä: omat tunteet ja tuntemukset ja yhteisön paine siinä sivussa.

Että kylläpä taas väistyi hetkeksi se kaikki ikävä, mikä meitä ympäröi maailman ja vaikka ihan suomalaisen yhteiskunnan kuohuessa ympärillä, kun pää on tullut monellakin tavalla vetävän käteen. Terveydenhoitoa kun on tehostettu, ja sitten tehostettu, ja sitten todettu, että tätä pitää tehostaa, ja sitä on tehostettu, ja sitten on havaittu, että pitää saada oikein tehokas johtaminen, ja johtamista on tehostettu… Itse havaitsin sellaisen tehokkaasti johdetun hoitoprosessin viitisen vuotta sitten, kun olin TYKSissä hoidettavana… Oli muuten sitten paria kuukautta myöhemmin tehty reissu Saloon hoidettavaksi ihan erilainen, se oli niitä viimeisiä jäänteitä, jotka lienee jo tehostettu….

Tehostajat tuntuvat nyt saavan päihinsä, kun ovat globalisaation uskonhuumassa vieneet tehtaitaan halvan työvoiman perässä maahan, joka harjoittaa parhaillaan sanoinkuvaamatonta valtioterroria, ja hoitajat puolestaan, jotka ovat jo 1970- luvulta lähtien sanoneet, että palkat ja työolot kohdalleen, tai juoksu loppuu, alkavat kenties toteuttaa uhkauksiaan.

Että kone yskähtelee, ja pahemman kerran. Sekin on sillä tavalla käsittämätöntä, kun Charlie Chaplin teki sen Nykyaikansa jo vaikka kuinka kauan sitten. Kyllä ne tehostajat on varmaan sen katselleet, mutta taisivat ymmärtää sen vähän väärin päin?

että tämmöinen päästö tänä aamuna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s