Helatorstaita vietetään sen muistoksi, että Jeesus astui ylös taivaisiin. Tällaiselle kaltaiselleni henkilölle, joka on Pentti Haanpään sanoin uskontöhröksessä, päivä on hyvinkin merkittävä. Uskoisin, että niillekin, jotka eivät ole, se on mukava katkos arkeen. Nykyään on muotia haukkua vasemmistohallitusta, mutta johonkin lestadiolaiseen liikkeeseen kuuluvan kepulaisen luotsaama hallitushan tästä koitti tehdä arkipäivän, työpäivän, ilman eri korvausta tietysti.

Öylyssäpäivänä oli nasakka työpäivä viran puolesta. Kokoustettiin, sitten kerkisin käydä kotona vähin pyörähtämässä ja vaihdoin kottikärryn pyörän ehjään ja paidan puhtaaseen, kun tuli hiki ährätessä. Jatkoin kerhotilanteeseen, jonka jälkeen oli parin tunnin tyhjä tila. Jos olisi kotona käynyt, olisi aikaa ollut puoli tuntia. Eihän sitä tullut lähdettyä, vaikka koti on toki maailman paras paikka.

On niin outo tilanne, että ystäväkseni on kehkeytynyt ulosottomies. Olen sellaisten kanssa ollut paljonkin tekemisissä, kun oli se yrittäjyys ja siinä epäonnistuminen silloin reilut kolmekymmentä vuotta sitten. Aina olen käsittänyt, että he tekevät vain työtään. Tämä nyt jo monivuotinen ystäväni tuumii joskus olevansa pyöveli. Joutuu toimeenpanemaan oikeuden päätöksiä, eikä se aina ole läheskään herkkua. Tänäänkin jutellessa kertoi koulutuksesta joskus kauan sitten, jossa oli käsitelty Pohjantähdessä kuvattua Laurilan Anttoon häätöä. Se meni lain mukaan, ja vaikka itse olen ollut joskus ulosottotoimenpiteiden kohdalla, en muuta saata sanoa. Minulta ei ole koskaan haluttu muuta kuin rahaa, ja sitä olen ulosottoon kyllä maksanutkin silloin muinoin jaksuni mukaan.

Nyt olen ollut erillään kaikkinaisista ulosottotoimenpiteistä jo lähes kaksikymmentä vuotta. Myönnän jyrkästi, että niihin joutuminen silloin aikanaan oli omien väärien valintojen ja tekemisten seurausta, ja ymmärrän hyvin, että ulosottomiehet tekevät vain työtään. Ystäväni, vanha ulosottomies, ymmärtänee tämän vieläkin paremmin. Itselle ulosottomiehen tekemisiä ymmärrettäväksi tekee se, että jäin silloin muinoin saamaan aika merkittäviäkin rahasummia konkurssin tehneiltä. Ja sitten jouduin itsekin vähän vastaavaan tilanteeseen. Ei siiihen nykyään osaa muuta sanoa kuin Kurt Vonnegutin lauseen: ”Niin se käy.” Arvelen, että ajatuspaja Libera ja nämä teresammallahdet eivät tällaisia kykene ollenkaan ymmärtämään.

Kun silloin yhdeksäntoista vuotta sitten muutin tälle paikkakunnalle, oli helatorstai rippipyhä. Juuri tänä päivänä konfirmoitiin paikkakunnan nuoret. Niitä nuoria oli tuolloin alle kymmenen, ja jo yli kymmenen vuotta heidät on integroitu suurempiin ryhmiin. Nyt oikein mietin, että koska olen ollut viimeksi helatorstaina tekemässä jumalanpalvelusta. Monesti olen tässä urallani, mutta esimerkiksi tänään en ole.

Arvelen, että aamun oikeasti tullen teen kaksi viimeistä laattariviä kasvihuoneen alle valmiiksi, ja alan lopultakin kera vaimoni rakentamaan lasikasvihuonetta pihallemme. Osat ovat olleet pihallamme jo kohta kolme viikkoa, samoin alusrakenteeseen kuuluvat betonilaatat. Tarvittava murskeaines tuli viime perjantaina, ja siitä lähtien olemme pohjaa rakentaneet vointimme ja taitojemme mukaan. Laatta-asennus onkin osoittautunut työksi, joka saa ainakin kuusikymppisen virkamiehen hiukan flaatiksi.

Vaan tänä helatorstaina en riennä konfirmaatioon tai edes jumalanpalvelusta soittamaan. Ei ole työtehtäviä tällä kertaa, joten tehnen laatoituksen valmiiksi, ja puolison kanssa aloittanemme kasvihuoneen kasaamisen uuden pohjan päälle. Sinne sitten laitamme lavakaulusten sisään kasvamaan tomaattien, kurkkujen ja yrttienkin taimet. Vanha kasvihuone on uudessa paikassa, sinne on jo istutettu jokuset tomaattien taimet.

Terroristivaltio Venäjä sotii Ukrainassa. Meillä täällä lounaassa ei juurikaan venäläisiä ole, 50 muuta kansallisuutta kylläkin autotehtaan vuoksi.

Kyllä tämä tästä, rakkaat perussuomalaiset…

Yksi kommentti artikkeliin ”Helatorstain aamumietteitä

  1. Niin, se Laurilan Anttoon häätö oli uudemmassa filmatisoinnissa oli laitettu tosi törkeaksi kun hellakin muureineen särjettiin ja juuri samaan muuriin oli kytkettynä perheen kehitysvammainen aikapoika. Hän jäi sitten järjetönnä toikkaroimaan pihamaalle. Sellaista en muista nähneeni ensimmäisessä elokuvaversiossa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s