Tuossa itäisessä naapurimaassamme on laitettu toimeen semmoinen kuin liikekannallepano. Se on ihan kauhea sana, se liikekannallepano. Lievennys on se, että se ei ole yleinen, vaan osittainen.

Mutta sanana sen merkitys on kauhea. Asevelvollisuuden suorittaneet henkilöt lähtevät töidensä ja perheidensä luota, ja valmistautuvat sotaan lähtöön.

Sotaan lähteminen on kauhea asia, ihan oikeasti. Siinä ei ole mitään sankarillista tai uljasta, ainoastaan vallanpitäjien kähjyisten aatosten pakollinen toteuttaminen. Olen ihan varma, että meillä toimeen pannut yleiset liikekannallepanot syksyllä 1939 ja keväällä 1941 eivät hurraa-huutoja nostattaneet. Paremminkin monet perheet saivat nimismiehen ja papin vieraikseen, ja onttoja lauseita lohdukseen.

Minun molemmat isoisäni saivat kutsun kummankin mainitun liikekannallepanon aikana. He selvisivät, elivät kumpikin 1980- luvun loppupuolelle saakka ollen syntyneet 1900- luvun alkupuolella.

Kotipitäjässäni siunattiin yhdellä kertaa 36 sankarivainajaa talvisodan aikana.

Minä en kykene edes ajattelemaan kaikkea sitä, mitä tuo liikekannallepano merkitsee. Käsittääkseni se tulee merkitsemään ainakin itkeviä ja surevia ihmisiä ja perheitä. Jokunen Mihail, Vasili tai Volodja saa isänmaansa tähden luopua elämästään, kun hyökkääjän riveissä saa puolustajilta pataan. Sama tietysti puolustajan puolella.

Sen tiedän ja vakaumuksella sanon, että Vova on alhainen, rottaakin inhottavampi niljake. En saata ymmärtää kansaa, joka on hänet hurraten johtajakseen ottanut. Ensin on houkutellut pienten syrjäkylien pojan sotureikseen suurella palkalla, nyt heidän äitinsä ja isänsä heitä surevat, saavat kouraansa vain korkeintaan luun. Nyt sitten ottaa vähän paremmassa asemassa olevat, viimeksi kaiketi sitten Moskovan ja Pietarin keskiluokan pojat.

Selvää on, ettei Venäjän armeija ole mikään pikkuvastus. Nehän on simputtamisella ja alistamisella koulutettu tunteettomiksi tappajiksi. Sehän on nähty jo Ukrainassa, viime keväänä kauhistelimme Butsan ihmisten silmitöntä teurastusta. Mutta kun tuon suurvallan armeijassa kaikkinainen ihmisyys kitketään nuorista miehistä pois. He kykenevät ampumaan niin Butsan kadulla ulos uskaltautuneen vanhuksen kuin sinut tai minutkin tarpeen tullen.

Meidän maassamme on langetettu tuomioitakin niin sanotusta vihapuheesta. Saattaa olla, että syyllistyin juuri tuossa yllä sellaiseen. Mutta jos linnaan joudun, menen sinne pystyssä päin. En nimittäin hyväksy aseettomien siviilien teurastamista missään olosuhteissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s