Minulle kuluva vuosi on ollut vähän hankala. Heti alkuvuodesta kävi ilmi, että se tuo Venäjä on pysynyt ihan samana, mitä se on koko historian ajan ollut. Siis semmoinen, että sillä on omat säännöt, ja se piutpaut antaa esimerkiksi ihmishengille. Tuo mainio suurvaltahan on murhannut kautta historian valtaansa pönkittääkseen milloin ketäkin, suomalaisiakin esimerkiksi Isonvihan aikana ihan sumeilematta.

Kansainvälisissä yhteykseissä se esiintyy ihan kirkkain silmin ja suunnattomasti hämmästyy sitä kohtaan esitetystä kritiikistä.

Ukraina joutui tällä kertaa tuon suurvallan tuhovimman kohteeksi. Ukraina sinänsä on ollut venäläistyyppinen roistovaltio, mutta kun se alkoi pyrkiä kohti läntistä demokratiaa, joutui heti sodan kohteeksi. On ollut sitä jo kahdeksan vuotta, enemmälti kuluvan vuoden helmikuusta lähtien.

Venäjä siis pitää pahana sen, että valtiossa voi esiintyä erilaisia mielipiteitä. Esimerkiksi meillä Suomessa viimeksi oli poliittisia vankeja silloin, kun maamme oli liitossa natsi-Saksan kanssa. Vai olisiko nuo sotasyyllisyysoikeudenkäynneissä tuomion saaneet olleet niitä?

Yksinkertainen oikeistohan vaati Neuvostoliiton hajottua totuuskomissiota ns. rähmälläolovuosista osoittaen oman naurettavuutensa.

Minun mielestäni vuoden 2022 opetus on tämä:
Venäjän kanssa ei tule ryhtyä mihinkään kauppoihin, joiden myötä tuo terroristivaltio voi asettaa mitään pakotteita. Silti Venäjä on naapurimaamme, ja meidän pitää tulla sen kanssa jotenkin toimeen. Niinpä jonkinlainen kulttuurivaihto on ihan suositeltavaa. Kuorot, kansantanssiryhmät ja sen sellaiset olkoot edelleenkin ihan tervetulleet. Mariinski-teatteri voi hyvin vierailla. Kirjailijakonferensseja voi olla, jos se kirjailijoille käy.

Mutta ei mitään sitoutumista esimerkiksi energiaan. Silläkin uhalla, että nyt maksan dieselistä enemmän kuin bensalla ajavat, ja vielä dieselveronkin. Mutta minkään sortin riippuvuutta terroristivaltiosta ei ole sopivaa saattaa aikaiseksi.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s