Olen sellaista sukupolvea, jolle kansakoulussa opetettiin vanhan kansan joulutavat. Ukset kiinni pahtihin ja niin edelleen.
Jo ennen joulua sovimme puolisoni iäkkään äidin kanssa, että tulemme Suomen entiseen Pääkaupunkiin juuri tänä pyhän marttyyri Stefanoksen päivänä, ja viemme hänet aterioitsemaan tasokkaassa ravintolassa.

Niinpä jo ennen puoltapäivää käynnistin automme dieselmoottorin, ja nytkyttelin nilkalla, kääntelin sompaa ja kepittelin vaihdekeppiä siten, että olimme Entisen Pääkaupungin keskustan tuntumassa iltapäivällä. Tapasimme kotoaan pirteän seniorikansalaisen, ja lähdimme kävelemään parin kilometrin matkaa sanalla sanoen erinomaiseen ravintolaan nimeltä Pippurimylly, joka sijaitsee Martinkirkon läheisyydessä.

Koska puoliso oli luvannut ajaa takaisin kotiin, tilasin heti kärkeen naukun akvaviittia, sitä naukkaillessa tilasin annokseni, jonka myös puolisoni sekä äitinsäkin valitsivat. Lisäksi tilasin kaksitoista senttilitraa täyteläistä punaviiniä.

Tarjoilija kehotti menemään nauttimaan salaattipöydän antimia, ja niitä jonkin ajan päästä nautimmekin. Sitten tuli ruoka ja se hyvä punaviini, ja aterioitsimme kaikin hyvin mielin. Suomen entistä pääkaupunkia ei edes uhannut ohjusisku, jollaisia Ukrainan eri kaupunkeihin lienee tänäänkin tehty, ja joista Sergei Lavrov sanonee, ellei ole itsemurhaa tehnyt, että siviilejä ei ole kertaakaan vahingoitettu koko kymmenen kuukauden aikana.
Kyseessähän on totuus eli Pravda, jonka termin tarkka suomennos on se, että kuinka asia pitäisi ymmärtää tai kuinka sen pitäisi olla. Istina, eli se, miten asia tapahtui, on sitten vallan eri asia, mutta sitä ei Lavrov kerro.

Aterioituamme saimme rouvasväki kahvit ja minä X.O – luokan konjakin kera kahvin, ja saattelimme puolison iäkkään äidin kotiin, jonka jälkeen menimme maalaisten tapaan asioimaan päällimmäiset.

Hyvältähän se maistui, hyvänlaisen ravintolan laittama häränliha. Ei sellaiseen arjessa tai juhlassakaan ryhdytä, edellisen kerran vastaavaa herkkua syömme harvemmin kuin kerran vuodessa. Että minun ja meidän kohdalta maapallon ilmaston kuormitus punaisen lihan käytön osalta on sangen maltillista. Poroa olemme lapinreissuillamme puraisseet, samoin lammasta suunnilleen kerran vuodessa.

Kotiin tulimme iltamyöhällä, tänne arkeen, jossa seuraamme pörssisähkön hintoja, joiden perusteella lämmitämme kotiamme huomista varten. Ja on muistettava tilata sähkömies, koska vaikuttaa siltä, että kylppärin lattialämmityksen termostaatti on hajonnut.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s