Olen seurannut erään kansanedustajan kujanjuoksua. En ollenkaan ole juuri mistään samaa mieltä kansanedustajan kanssa, mutta arvelen, että siltikin taidettiin ensin hutkia, ja monesta suunnasta hutkittiinkin, eikä oikein tutkittu ole vieläkään. Sehän oli tämä Хельсинкская правда, joka nuoren miehen kujanjuoksun alulle laittoi, eikä mainittu väline ole kovin kaukana siitä puolueesta, jonka edustaja tämä nuori mies oli. Sillä nuorukaisella kun oli ja on räväköitä ja kainostelemattomia mielipiteitä, ja eräässä mielessä hän on tänään vai eilenkö se oli julkaisemassaan kirjoituksessa oikeassa.

Riippumaton ja kyyninen sivustakatsoja lukee huvittuneena tilitystä, jossa puolueenvaihtaja kertoo liittyneensä edelliseen puolueeseen Totuuden vuoksi, ja että tämä porukka kuitenkin on riippuvainen mielikuvista. Rohkenen arvella, että myös se puolue, johon tämä nuoriherra on liittynyt tai liittymässä, koska se edustaa hänen mielestään totuutta, on riippuvainen mielikuvista.

No, niinhän ne kaikki ovat yhtäältä mielikuvariippuvaisia, toisaalta Totuuden asialla. Totuuden asialla on joka ikinen puolue, yksikään ei sano valhetta tai puolitotuutta edustavansa, edes mielikuvissaan.

Vai olisiko jossain nähtävillä luettelo niistä poliittisista puolueista, jotka edustavat mielestään muuta kuin totuutta? No, jokaisessa puoluetoimistossahan sellainen luettelo jossain muodossa on. Siellä, missä peukalo on päältä katsottuna muiden sormien vasemmalla puolella tai peukalo keskellä kämmentä, syyttävä sormi osoittaa ensinmainitun ja ensinmainitussa asennossa olevan käden peukalon suuntaan. Siellä, missä peukalo on edellisessä esimerkissä mainitulla pidettävän käden muiden sormien oikealla puolella, harhaoppisyytös on tietenkin peukalon osoittamassa suunnassa tai siellä keskellä kämmentä.

Minä sitä vain, että kun tässä niin lännessä ollaan (ja hyvä niin, sanon ma), niin eipä ole itäinen vaikutus kuitenkaan ollenkaan poissa.

Se nimittäin tämä sana ”totuus”, ja sen merkitys.

Meidän kielessämme (jossa on kaiketi kovin vähän ihan omia sanoja, suurin osa on lainaa) on vain yksi totuus. Vaan tuon r—än kielessäpä niitä on kaksi. Pravda ja istina. Näillä kahdella sanalla voidaan tämä käsite totuus ilmaista yksiselitteisesti yhdellä sanalla, ilman lisäselvityksiä. Pravda on se totuus, miten asian pitäisi olla tai miten se pitäisi ymmärtää, ja istina taas kuten asia on tai kuten asia tapahtui. Meillä, rehtien suomalaisten kielessä totuus on totuus, ja merkitys täytyy osata tulkita asiayhteydestä, ja sehän meille rehdeille sinivalkoisille ja -silmäisille Suomen miehille ja naisille ei tule useimmiten edes mieleen, sillä ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme halua tulla.

Minä, enkä ihan vähänkään, taas eppäilen, että nämä puoluepukarit aina sieltä, missä peukalo on käden päältä katsottuna muiden sormien oikealla puolella aina hamaan sinne, missä peukalo on käden päältä katsottuna muiden sormien vasemmalla puolella, käyttämän – mukaan lukien tämän uutisissa pinnalla olevan nuoren miehen – totuus- sanan merkitys on kuin onkin lainattu ihan itse r—ältä! Periviholliselta, istu ja pala!

Nimittäin onhan se asia sillä tavalla, että tämä totuus, r—äkielellä pravda, tarkoittaa tarkkaan ottaen sitä, miten asian pitäisi olla tai miten se pitäisi ymmärtää.

Että niin omaperäistä ja läntistä ajattelua…

Se on se niiden totuus itse asiassa sama kuin pravda!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s