Lueskelin jälleen tänään Helsingin Sanomia. Lopetin sen tilauksen välillä, mutta jotenkin uutisnälkä pakotti tilaamaan edes jonkin lehden. Fiksumpi ja kielitaitoisempi ystäväni tilasi Hufvudstadsbladetin, itse tyydyin lopulta tähän Hesariin.

Oli mielenkiintoinen pääkirjoitus, ja etenkin pääkirjoituksen kommenttiosio. Sanoi pääkirjoitus, ettei päähallituspuolue Kokoomuksen ja ammattiyhdistysliikkeen konfliktia voida välttää, ja sitten oli hauska lukea niitä kommentteja. Tai hauska ja hauska.

Jokin ajatus oli se, että ammattiliitot – kaiketi lähinnä SAK – asettuvat demokratiaa ja laillisesti valittua hallitusta vastaan.

Tarkastellaanpa hieman tuota väitettä. Myös näihin asti istunut hallitus lienee laillisesti valittu, mutta ainakin minä näin somessa ja jopa Helsingin Sanomissa kriittistä , osin syyttävää ja jopa epäasiallista suhtautumista tähän laillisesti ja demokraattisesti valittua hallitusta kohtaan. Moni yksinkertainen oikeistolainen syytti hallitusta Suomen tuhoamisesta. No, tässä sitä seilataan, kuulemma Naton kanssa jostakin neuvotellaan.

No joo, leikki leikkinä. Eiköhän kuitenkin ihan tähän kansalaisyhteiskuntaan kuulu se, että hallituksen tai tässä tapauksessa hallitusneuvottelijain ajatuksia sopii haastaa. En muuten muista montaakaan hallitusta, jota somessa olisi niin paljon arvosteltu kuin tätä väistyvää. No, kyllä sitä Sipilän edellistäkin, ei käy kieltäminen. Tosin tämän tamperelaisnaisen johtaman hallituksen arvostelusta en ole nähnyt sen kaltaista motkotusta, että tässä nyt halveksitaan demokratiaa ja pullikoidaan laillisesti valittua hallitusta kohtaan. Ilmeisesti tämä kuuluu vain yksinkertaisen, saati ettei tyhmän oikeiston työkalupakkiin. Tällä en sitten tarkoita sitä, että oikeisto olisi kategorisesti tyhmää, oikeistolaisissa on monta sangen älykästä ihmistä. Esimerkiksi istuva presidentti.

Mutta se on pakko sanoa, että oikeistossa on joitakuita Berlusconin tasoisia ajattelijoita: Vastustan kommunisteja. Kommunisteja ovat kaikki, jotka sanovat minulle vastaan. Etenkin 1970- luvulla sama päti muuten vasemmistoon. Oli nämä taistolaiset ja Devat.

Näyttäisi kuitenkin siltä, että yksinkertainen oikeisto on herkempi arvostelulle kuin muut. Eivätkö ole tarpeeksi hallitukseen päässeet, vai mikä lie syynä?

Itse näen asian niin, että vaaleilla valitun Eduskunnan perusteella muodostettu hallitus kulloinkin valmistelee ja toimeenpanee lakiesityksiä ja vahvistettuja lakeja. Kansalaisilla on joko yksityishenkilöinä tai järjestöinä ihan rajoittamaton oikeus niitä arvostella, eikä sellainen ole mitään demokratian halveksuntaa. Kunpa yksinkertainen oikeisto tai vielä yksinkertaisempi vasemmistokin sen ymmärtäisi.

Vaan turha on toivo. Yksinkertaiset puolueuskovaiset pääsevät valitettavasti otsikoihin, vaikka ansaitsisivat lähinnä huoltoasemien baarien parlamenttien puheenjohtajuuden.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s