Meidän aikana, siis olin nuori 1970- luvun lopulla ja 1980- luvun alussa, olimme erilaisten muotivillitysten vietävinä. Jotkut olivat diinareita, toiset oli punkkareita. Se onneksi loppui vuosikymmenen vaihteen tienoilla, alettiin mahtua samoihin paikkoihin, ja äärimmäisen tyhmä alakulttuurien eripura vaihtui rinnakkaiseloon. 

Kaikki me olimme viikonloppuisin sekaisin alkoholi- nimisestä päihteestä, fiksuja meistä oli sangen pieni osa, ja minä en totisesti fiksuihin kuulunut. 

Nuoruuteni oli tavallisen keskisuomalaisen maalaisnuoren nuoruus, jota kuvattiin osuvasti Mikko Niskasen elokuvassa ”Ajolähtö”. 

Kyllä meistä silti ihan kelpo ihmisiä tuli. Ikäisistäni monet ovat kolme- nelikymppisten vanhempia ja jopa isovanhempia. Itse jäin vähän sivuun, mutta ei se mitään.

***
Krapu on tasan sadan sanan mittainen tarina, ja krapuhaastetta ylläpitää Susupetal blogissaan. Voit osallistua krapuun viikon ajan, haaste on voimassa koko viikon. Tämän viikon krapusanat ovat sekaisin, tyhmä, fiksu.

17 kommenttia artikkeliin ”Ennen nuorena, nykyään vanhana

  1. Muistelen minäkin, että monet koulukavereista, ne villeimmät, ovat kuitenkin kasvaneet ihan asiallisiksi aikuisiksi. Isovanhempia ovat jo ne, joilla jälkikasvua oli, minulla ei ole.

    Tykkää

  2. Nuoriso tuntuu joidenkin mielestä olevan kroonisesti pilalla – ihan sama millä vuosikymmenellä elellään. Kaipa suurimmasta osasta silti tuli/tulee ns. ihan tolkun ihmisiä.

    Minäkin jättäydyin sivuun vanhemmuudesta, koska äitiys ei ole koskaan kiinnostanut minua. Onneksi voi valita – aina ei oikein ole voinut!

    Tykkää

  3. Päivitysilmoitus: Tavallisen tyhmä | SusuPetal
  4. 70-luvun alun ja puolivälin nuorena meno oli villiä vanhassa pääkaupungissa. Valitettavasti moni ei selvinnyt, mutta me jotka räpistelimme tuon ajan yli, jatkoimme matkaa aikuisuuteen, jotkut vanhemmuuteen.

    Reviirirajat olivat silloinkin kovin. Oli poppareita, hämyjä, rasviksia, paskiksia jne.

    Tarpeellinen kapinavaihe itselleni. Nykyään nuoret ovat mielestäni fiksumpia.

    Tykkää

  5. Jo antiikin ajalla valitettiin nuorison turmeltuneisuutta. Nyt toisaalta on sallitumpaa (siis nuorten kesken) esim. olla käyttämättä päihteitä kuin jonain muuna aikana vuosia sitten. Altoliikettä ja ilmenemismuotojen vaihtelua on…digihärpäkkeet ovat luultavasti nyt huolestuttavin muoto passivoidessaan osan käyttäjistä.

    Tykkää

  6. ’Those were the days my friend…’ En kaipaa mennyttä. Aika kultaa muistot. Joskus jos vaivun muistelukoomaan haluan sieltä äkkiä pois, tähän aikaan! 🙂

    Tykkää

  7. Tämän ”Ennen nuorena, nykyään vanhana” luettuani mielessäni rupesi soimaan Anssi Kelan mainio biisi:
    ”Meidän piti muuttaa maailma
    Meistä tuli muurareita
    Taksikuskeja, suutareita
    Yksinhuoltajaäitejä, autokauppiaita…”

    Liked by 1 henkilö

  8. Elin nuoruuttani Järvenpäässä, silloin vielä pienessä kaupunkipahasessa, jossa asuessa tuntui että kaikki tunsivat toisensa. Taisin kuulua ns. poppareihin ja rasvalettejä varmaan peräti halveksimme. Oi aikoja, oi tapoja. Minustakin nykynuoret ovat fiksua porukkaa, ainakin suurin osa.

    Tykkää

    1. Juu, oli se omituista, kun eri nuorison alakulttuurit harrastivat ns. ohtaanlyöntikilipailuja, kuten me keskisuomalaiset asian ilmaisemme. Mutta sitten se vain laimeni ja loppui, kai sitä kasvettiin ainakin piirun verran aikuisuuden suuntaan…

      Tykkää

  9. Kyllä kai niitä ”hyvin ja huonosti” käyttäytyviä nuoria on ollut aina – tänä päivänä vain on sosiaalinen media, joka kuohuu, raivoaa ja milloin mitäkin. Ja sitten on iltapäivälehdet netissä ja netti lähes kaikilla ja koko ajan mukana kun on älypuhelimet. Kaikki se mikä ennen näkyi ja kuului vain poliisille, kotiin ja kouluun leviää nyt salamannopeasti kaikille ja voimme paheksua nuorisoa ”ei meidän nuoruudessamme”

    Liked by 1 henkilö

    1. Eiköhän kaikista huonoiten somessa käyttäydy keski-ikäiset miehet, jotka ei ole oikein ajo- eikä somekunnossa. Varmaan nuoristakin jotkut.
      Minulla on tämän päivän nuorista erittäin hyvä ja fiksu kuva. Olen maailman surkein rippikoulunopettaja, joka vielä 9 vuotta sitten ammuttiin armotta alas, nyt jo monta vuotta ovat kuunnelleet kohteliaasti, kun vanha äijänkäppyrä on omiaan jorissut.

      Tykkää

Jätä kommentti