Nykylääketiede on metkaa ja tehokasta.
Viipymiseni toisena päivänä tuli ortopedi kierrolla, ja sanoi, että tänään aletaan kävellä sauvoilla ja huomenissa kotiin. Minä siihen, että kun siellä ei juuri huomenna ole ketään. Että jos saisi yhden yön ylimääräistä olla.

Fysioterapeutti kävelytti ja venyttelytti, neuvoi oikeanlaisen tavan tehdä harjoituksia. Minkähän takia lääkintavoimistelijasta piti tehdä fysioterapeutti, onko se jotenkin hienompi sana? Vaan niinhän on kirvesmiehetkin talonrakennusalan mekaanikkoja ainakin koulutusoppaissa. Ja toisekseen, eipä tuo ole minulta pois, vaikka heitä fysioterapeutiksikin sanotaan. Hyviä ja päteviä ihmisiä ovat.

Niinpä sitten koitti se päivä, kun riisuin sairaalan vaatteet pois, pukeuduin omiini, ja aloin odotella kotiinkuljetusta. Se tuli aikanaan, ja kuljetti kolme sairaalasta päässyttä potilasta tänne pain, missä muinoin vakkoja kai vientiinkin asti tekivät.

Lehdet on vähintäänkin eri värisiä, tai ne voivat olla jo haravointikunnossakin, kun seuraavan kerran ansiotyö kutsuu. Sen verran kova homma oli tämänkertainen julkisen terveydenhuollon palvelujen käyttäminen.

Siinä sairaalassaoloaikanahan se tapahtui tämä hallituskriisikin ja yhden hallituspuolueen hajoaminen. Siihen en osaa sen kummemmin kantaa ottaa. En suuremmin välitä yhdestäkään hallituspuolueesta sen kummemmin kuin oppositiopuolueistakaan. En menettänyt tässä hallituskriisissä luottamustani poliitikkoihin, sillä eihän sellaista voi menettää, mitä ei ole olemassakaan.

Ihmettelen suuresti, miksi poliitikkoihin pitäisi ”luottaa”. Jokainen ajatteleva ja aikaansa seuraava ihminen ymmärtää, ettei mikään vaalilupaus voi sellaisenaan toteutua, emmehän me diktaattoreita valitse, vaan ihmisiä, jotka joidenkin arvojen pohjalta koettavat toisten kanssa neuvotella, miten tässä kohdassa menetellään.

Oppositiossa on helpompi olla aatteellinen, hallitusvastuussa kuumimmastakin idealistista tulee reaalipoliitikko. Se on varmaan ihan hyvä asia se.

Blogitutun kanssa olen aika lailla samalla linjalla, että kyllä se hallitus kuin hallitus välttää, kunhan sen edustajat eivät öisin kulje hakemassa ihmisiä kuulusteltaviksi tai hakattaviksi.

Vaan hyvä oli hoito tälläkin kertaa esisote- terveydenhuollossa. Henkilökunta Salon aluesairaalassa oli ystävällistä ja osaavaa, leikkaava ortopedi epäilemättä pätevä ammatti-ihminen.

Tässä toivuskellessani kävelin tässä kyynärsauvoineni kylänraitilla, ja vastaan tuli juureva alkuperäiskansan edustaja, jonka kanssa tervehdittiin ja vaihdettiin kuulumiset. Sanoi havaittuaan tilani, että olisi hänenkin mentävä, kyseli, mitä maksoi tämä homma. Olin vähän hölmistynyt, että neljän sairaalapäivän hinnanhan se, olisiko jotain puolitoista sataa, yksityisellekös sinä meinaat. Siellä virolaiset tekee 6000 eurolla, kotimaiset toimijat taitavat olla kalliita.  Ei sanonut yksityiselle olevansa menossa, ja olin yhä enemmän äimänä kysymyksen edessä. Kysyjä kun on talollinen, vähän kuin Hj. Nortamon Meiä dorpp- runossa.

Keskisuomalaisena en aina käsitä näitä sinänsä sydämellisiä ja kilttejä ihmisiä täällä päin. Kerran annoin yhdelle käymään poikenneelle tuttavalle basilikan ja thai-basilikan lehtiä, kun latvoin niitä versoja siinä samalla. Ihastui tuttava makuun, ja kysyi, että minkä hintaisia tämmöisen siemenet ovat. Vastasin, että en tiedä, sillä haen keväisin siemeniä jos jonkinlaisia, enkä ole koskaan katsonut että maksaako pussi euron vai kaksi.

No, tällainen oli siis reissuni tasavaltamme presidentin kotikaupungin sairaalaan. Kotiin tultua oli posti tuonut Susu Petalin uusimman kirjan, josta täten esitän teoksen allekirjoittaneelle lähettäneelle kirjailijalle kauneimmat kiitokset.

Vanhat poikaystävät onkin sitten seuraavan päreeni aihe.

Mukavaa kesää, toivottelen kaikille kuten Kankaanpään Eljas

 

7 kommenttia artikkeliin ”Neljän päivän retki tasavaltamme kunniotetun presidentin kotiseudulle, osa 3

  1. Kiitoksia, hkkaj!

   Aika tässä valuu leppoisasti kuin Muikkujoki, virtausta tuskin huomaa, mutta eipä ole väliksikään.
   Tässä vaiheessa nautitaan kourallinen mömelöitä jonkun kerran vuorokaudessa ja hus hus, paha kipu pysyttelee tajuamattomissa.

   Tykkää

 1. Hyvä niveljalkainen Äijä

  Onneksi ehdit salolaiselle leikkauspöydälle, ennen kuin ne luottamustamme nauttivat sote-poliitikot lopettavat koko tekonivelleikkaustouhun mokomassa todennäköisesti liian pieneksi ja mitättömäksi moittimassaan sairaalassa. Hoitopaikkojen uusjako on oleva edessämme, jos poliittinen peli lopullisesti ajaa ohi potilaitten tarpeen ja henkilöstön ammattitaidon ! Suurten lukujen periaatteet ovat kohtaloamme määräämässä.

  Varmaa on myös, ettei tule nivelleikkauksia tehtäväksi Nivalassa, eikä luita sahailla edes Luumäellä.
  Mutta Turuus kyllä tulevaisuudessakin !

  Tykkää

  1. Arvoisa sote-asiantuntija Vox:
   Muistan oikein hyvin sen ajan, kun oman kotikaupunkimme sangen nykyaikaisesti varustettu sairaala lopetti tekonivelleikkaukset. Se oli samalla viikolla, kun kävin ensimmäistä kertaa Salossa vuonna 2015.

   Vaan siitä Turusta: jospa rakentaisivat A-jaT-sairaalan välin täyteen. Sairaala rajoittuisi Hämeentiehen, Kiinamyllynkatuun, Tykistökatuun, ja Savitehtaankatuun, Helsingin valtatie siitä läpi menisi.

   Siihen kuule iso sairaala, vanhat voisivat jäädä uuden sisään, ja tulisi vähän pahuksen paljon hyviä potilashuoneita, ja yläkertaan saisi hallinto- ja talousjohtajille näköalakonttorit.

   Tällainen olisi tämän sotehörhötyksen eetoksen mukaista ja näin ollen hallitusherroille mieleistä. Urakoitsijaksi joku yritystukia nauttiva monikansallinen rakennusjätti, ja sitten vielä kansalaiskeräys tukemaan tätä jättihanketta.

   Ai että tulisi hyvä!

   Tykkää

 2. Nyt sitten malttia ja kärsivällisyyttä polven kuntouttamisen parissa, mutta ennen kaikkea: nauti vapaista täysin sydämin!

  Mitä soteen tulee, niin sen verran kauhutarinoita olen jo nyt kuullut ystäviltä, jotka työskentelevät terveydenhoidon piirissa, että ei kateeksi käy. Paras juttu oli, että Kuusankoskella työskentelevän ystävän työterveydenhuolto on nykyään Helsingissä, koska kuuluvat HUS:n suuralueeseen…

  Tykkää

  1. Olen kohdastani päättänyt, että käytän julkisia niin kauan kuin se on mahdollista. Syykin on yksinkertainen: kvartaaliajattelu ja terveydenhoito eivät ole oikein yhteismitallisia asioita.

   En olisi uskaltanut yksityisellä etenkään tätä polvileikkausta teettää.

   Liked by 1 henkilö

  2. Husille ei toki maalaisjärjen käyttö ole pakollista, vaikka näköjään on böndelle joutunut laajentumaankin.
   Vaan entä saksankielinen vastine: ”Hausverstand”?

   Ei vaan. Se porukka, jolle nykymeno käy, ei jätä äänestämättä koskaan. Siihen kai perustuukin se, että pärjäävät. Köniinsä saavat enimmäkseen nukkuvat tai ovat muuten hiljaa, ettei viedä sitä vähääkin….

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s